Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Finanční gramotnost: Platební karty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Finanční gramotnost: Platební karty."— Transkript prezentace:

1 Finanční gramotnost: Platební karty

2 ABC Finančního vzdělávání - 01 Počítání s procenty
Proč chtít vědět víc … „Karetní business: body za platbu, slevy, balíčky, spoření, pojištění, charita. Tisíce kombinací, spousta administrativy pro banky i obchodníky. Proč? Při platbách kartou utratíme o 30% víc než při platbách penězi! 04 Platební karty @ ABC Finančního vzdělávání, o.p.s.

3 ABC Finančního vzdělávání - 01 Počítání s procenty
Karty, karty, karty Co je kreditka? Karty kreditní Karty debetní První 2 řádky kreditní Poslední řádek debetní 04 Platební karty @ ABC Finančního vzdělávání, o.p.s.

4 ABC Finančního vzdělávání - 01 Počítání s procenty
DEBETNÍ KARTA = BĚŽNÝ ÚČET Debetní karta – běžný účet, vlastní peníze Platby u obchodníků zdarma, proč? Poplatky za vedení karty, výběry, transakce Cestovní pojištění, pojištění zneužití, asistenční služba. Pozor na kontokorent. 03 Půjčky a úvěry 04 Platební karty 4 @ ABC Finančního vzdělávání, o.p.s.

5 KREDITNÍ KARTA = DRAHÝ ÚVĚR
ABC Finančního vzdělávání - 01 Počítání s procenty KREDITNÍ KARTA = DRAHÝ ÚVĚR Kreditní karta – úvěrový účet, peníze banky Aktivuje se prvním nákupem. Mívá i 50 dnů bezúročné období, nedodržením úročí celá částka zpětně. Drahý úvěr (úrok + poplatky), RPSN často přes 25 %p.a. Kombinace se slevami a věrnostními programy. Využívat bezúročné období – jen na placení, ne na výběry. 04 Platební karty @ ABC Finančního vzdělávání, o.p.s.

6 Základní úrokové sazby
ABC Finančního vzdělávání - 01 Počítání s procenty Základní úrokové sazby Druh úvěru Úroková sazba p.a. Kontokorent 20% Kreditní karta 25% Pozor na čerpání do mínusu (kontokorent) - přecházíme automaticky do režimu půjčky. Studentská půjčka 9% Spotřebitelský úvěr 15% Leasing 14% Hypotéční úvěr 4% 04 Platební karty @ ABC Finančního vzdělávání, o.p.s.

7 Kreditní karta - chytrá rezerva?
ABC Finančního vzdělávání - 01 Počítání s procenty Kreditní karta - chytrá rezerva? Porovnej 24 Porovnání květen 2017 na Banky cz Chyták: Rezerva běžného účtu s garancí nejvýhodnějších nákupů Co je dobré vědět? úrok + poplatky = RPSN vs výhody (pozor na pokuty, ty ukazatel nezahrnuje) „Až 55 dní“ může znamenat „jen 25 dní“ (platíme-li kartou před koncem měsíce) Spotřebitelský úvěr dnes seženeme i pod 10% - úroky kreditních karet jsou víc než dvojnásobné (po uplynutí bezúročného období). Výběr z bankomatu = rovnou úročený úvěr. Do režimu drahé půjčky se dostává 90 % držitelů těchto karet. 04 Platební karty @ ABC Finančního vzdělávání, o.p.s.

8 ABC Finančního vzdělávání - 01 Počítání s procenty
Na co si dát pozor? Rozlišovat kreditní a debetní kartu (přestože jsou k nerozeznání). Hlídat si bezúročné období – kdy začíná běžet, podmínky (na konci bezúročného období přechází neuhrazená částka automaticky do režimu úročené půjčky). Znát úrokovou sazbu ve smlouvě o kontokorentu, ke kreditní kartě - pozor na p.m. a p.a.. Pozor na výběry z bankomatu, vybraná částka okamžitě přechází do režimu úročené půjčky (bez ohledu na bezúročné období). Pozor na počet kreditek, které využíváme. Také platby v zahraničí – některé karty mohou mít nevýhodný kurz … 04 Platební karty @ ABC Finančního vzdělávání, o.p.s.

9 ABC Finančního vzdělávání - 01 Počítání s procenty
doporučení Kreditní karty a kontokorent využívat jen zcela výjimečně a na krátkou dobu. Bezúročný úvěr (bezúročné období, dní) patří do skupiny dobrých úvěrů. Kreditní karty využívat jen k placení, ne k výběrům hotovosti. Opatrně s více kartami. Lehkovážné čerpání je častou příčinou vzniku dluhový pastí. Čerpání do mínusu u karet debetních i úročené půjčky u karet kreditních využívat jen rozumně. Nejste-li dost pozorní, raději se je nevyužívejte. 04 Platební karty @ ABC Finančního vzdělávání, o.p.s.

10 ABC Finančního vzdělávání - 01 Počítání s procenty
procvičení Úroková sazba 1,9% p.m. na půjčce ve výši ,- KČ. Kolik zaplatím navíc za 1 rok? Jak vysvětlíte rozdíl mezi platební kartou debetní a kreditní? Můžeme dostat do režimu půjčky i debetní kartou? Jak, úroková sazba, podmínky splácení. 1,9% z dlužné částky každý měsíc, tj. 1,9x12 = 25,3% ročně, tedy p.a., za rok zaplatíme ,-, tedy cca o čtvrtinu víc. Debetní kartou se dostávám k vlastním penězům, kreditní k penězům instituce, která mi kartu vydala – čerpám úvěr. Ano, jdu-li do mínusu na běžném účtu (tzv. kontokorent). Úroková sazba a podmínky jsou dány ve smlouvě o kontokorentu. 04 Platební karty @ ABC Finančního vzdělávání, o.p.s.

11 ABC Finančního vzdělávání - 01 Počítání s procenty
procvičení Máme kreditní kartu s limitem 50tis, bezúročným obdobím 50 dnů a úrokovou sazbou 1,9 p.m. Využíváme běžně k platbám a v bezúročném období splácíme. Jednou využijeme plných 50 tis, podaří se nám však splatit jen 15tis, zbytek uhradíme za 10 měsíců. Kolik zaplatíme? Místo ,- Kč, zaplatíme ,- Kč. 04 Platební karty @ ABC Finančního vzdělávání, o.p.s.

12 SLEDUJI PODMÍNKY - RPSN, ne jen úrok DŮVĚRYHODNOST INSTITUCE
doporučení Nepůjčuji si na hlouposti. Když už si musím půjčit: SLEDUJI PODMÍNKY - RPSN, ne jen úrok DŮVĚRYHODNOST INSTITUCE MÁM NA TO? POČÍTÁM. Nenechám se nachytat! 03 Půjčky a úvěry

13 navazující témata Počítání s procenty Hospodaření s penězi
Peníze a jejich časová hodnota Půjčky a úvěry Platební karty Rizika a jak se zabezpečit Hospodaření s penězi Spoření a investování Financování bydlení Zabezpečení vlastního stáří, renta Kdo nám může poradit 03 Půjčky a úvěry


Stáhnout ppt "Finanční gramotnost: Platební karty."

Podobné prezentace


Reklamy Google