Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace."— Transkript prezentace:

1 Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání Vzdělávací oblast: Peněžní gramotnost Název učebního materiálu: Platební karty Jméno autora: Ing. R. Krastenicsová Datum vytvoření: 22. 8. 2013 Reg.č. projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0627

2 Klíčová slova: debetní karty, kreditní karty, úroková sazba, elektronické karty, čipové karty Anotace: Prezentace je určena žákům 3. ročníku oboru Ekonomika podnikání. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace. Metodické pokyny: Tento materiál uplatní učitel při výkladu dané problematiky, použité příklady zvýší názornost výkladu.

3 PLATEBNÍ KARTY Umožňují držitelům vybírat hotovost z bankomatů, platit za zboží a služby v obchodech, restauracích, hotelech, na internetu atd. Každá banka stanoví své podmínky pro vydávání a používání platebních karet.

4 ÚVOD Různé druhy platebních karet mají různá zabezpečení a použití. Dnes se nejčastěji setkáme s embosovanými kartami, které poznáme podle vystupujícího reliéfu písma. Bezpečnější jsou však čipové karty, kde bývá nutné při platbě zadat PIN, zatímco u embosovaných postačí podpis majitele.

5 VÝHODY POUŽÍVÁNÍ PLATEBNÍCH KARET  platba je zdarma (za výběr z bankomatu zaplatíme)  Bankomat představuje pro banku náklady na jeho zřízení, udržování a obsluhu – je nutné jej pravidelně doplňovat hotovostí.  Platbu prostřednictvím platební karty zaplatí obchodník – jde o procenta z částky, kterou platíme.

6 DRUHY PLATEBNÍCH KARET Platební karty dělíme na: Debetní platební karty – není možné jít do mínusu (pokud nemáme sjednaný kontokorent) Kreditní karty – je možné čerpat úvěr

7 DEBETNÍ KARTY -Umožňují platit a vybírat hotovost do výše zůstatku na účtu. -Peněžní částka je odepsána z účtu kupujícího (majitele karty) a připsána na účet prodávajícího. -Částka, kterou můžeme prostřednictvím karty čerpat, je také omezena limitem týdenního či jiného výběru. Druhy debetních karet. - tuzemské – je možné s nimi platit pouze v ČR - mezinárodní -je možné s nimi platit i v zahraničí

8 KREDITNÍ KARTY (úvěrové) Slouží jako nástroj čerpání úvěru od banky do výše dohodnutého limitu. Toto čerpání je automatické a může se libovolně opakovat. U kreditní karty můžeme využít bezúročné období = pokud úvěr vyčerpaný prostřednictvím kreditní karty splatíme do bankou stanoveného dne splatnosti, neplatíme žádný úrok Výjimkou je výběr z bankomatu!

9 Co je pro kreditní karty typické? Kreditní karta je stejně jako kontokorent nabídnuta na základě kreditních obratů na účtu Banka nabízí možnost bezúročného období Vysoká úroková sazba v případě, že čerpáme úvěr déle, než je bezúročné období Často zakompované pojištění proti zneužití Úvěrový účet, za jehož vedení platíme poplatky Pravidelný výpis transakcí z úvěrového účtu, který je zřízen ke kreditní kartě

10 Výhody kreditní karty ve srovnání se spotřebitelským úvěrem Kreditní kartaSpotřebitelský úvěr Možnost splatit pouze část a zbytek Pevně stanovené splátky Rozložit Možnost splatit kdykolivPenalizace za předčasné splacení Bezúročné obdobínení bezúročné období Při placení v zahraničí má lepší kurzJednorázové použití – po splacení a neplatí směnárenské poplatkymusím znovu žádat o úvěr

11 Srovnání kreditní karty s kontokorentem Kreditní kartaKontokorent Často není vázána na běžný účetVždy je vázán na běžný účet v v bance.Bance. V případě zneužití jsou blokoványKontokorent se čerpá až po vy- Peníze banky, ne držitele.čerpání vlastních peněz. Možnost bezúročného období.Úroky se platí vždy při čerpání. Možnost navýšení limitu po určitém V případě delší doby čerpání je období, kdy řádně splácíme.Razně levnější. Úvěr z kreditní karty musí být splácenKontokorent musí být splacen do průběžně (zpravidla 5 % z půjčené1 roku, pak se může čerpat částky měsíčně.znovu.

12 Karty podle vydavatele Maestro, VISA Electron, Classic, Gold, Master Card Electron, Standard, Gold, ostaní (chargé karty, např. Dinners Club, American Express), úvěrové karty (Home Credit, Aura)

13 Další dělení karet Elektronické (např. Maestro) – můžeme platit pouze u obchodníka, který je napojen na elektronický platební materiál (POS) Embossované – karta je opatřena vystouplým (embossovaným) reliéfním písmem a vzadu, na podpisovém proužku, CVC nebo CVV kódem, který je alternativou PIN. Čipové – údaje na kartě jsou uloženy v čipu, který si nejen pamatuje, ale také chrání vložená data před jejich zneužitím

14 SHRNUTÍ Kreditní karta vyžaduje značnou osobní disciplínu při sledování našich výdajů výdajů hrazených z úvěru ke kreditní kartě data splatnosti (abychom měli k datu splatnosti dostatek prostředků na splacení úvěru) Pře pořízením kreditní karty si rozmyslíme, zda ji vůbec potřebujeme, jaké jsou podmínky (kdy máme co platit, jak funguje bezúročné období, příp. i jak se počítá úrok).

15 Použité zdroje Učebnice – KLÍNSKÝ, P., CHROMÁ D., TESAŘOVÁ S., JANÁK M, Finanční gramotnost – obsah a příklady z praxe škol, Praha 2é13: NUOV, ISBN 978 – 80-87063-13-2 -ŠVARCOVÁ, j. Ekonomie stručný přehled –teorie a praxe aktuálně a v souvislostech učebnice. Zlín, CEED 2013. ISBN 978-80-903433-8-2 – KLÍNSKÝ P., CHROMÁ D. Finanční gramotnost - úlohy a metodika, Praha 2013, ISBN 978- 80-87063-26-2 -SKOŘEPA M., SKOŘEPOVÁ E. Finanční a ekonomická gramotnost prozákladní školy a víceletá gymnázia, 1. vyd. Praha: SCIENTA spol. s r. o. 2009, ISBN 978-80-86960-40-1 – KOLEKTIV AUTORŮ. Slabikář finanční gramotnosti – Učebnice základních 7 modulů finanční gramotnosti, 1. vyd. Praha: COFET, a. s., 2012, ISBN 80-254_4207-4 http://www. mfcr.cz/cps / rde / xbcr/mfcr/SBFG_25_326-07_.pdf http://www. mfcr.cz/cps / rde / xbcr/mfcr/SBFG_25_326-07_.pdf http://www.nuov.cz/financni-gramotnost http://wwwhttp://www. Ekonomika.idnes.cz http://www.businnes.center.cz


Stáhnout ppt "Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace."

Podobné prezentace


Reklamy Google