Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ. J. E. Purkyně a Základní umělecká škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ. J. E. Purkyně a Základní umělecká škola"— Transkript prezentace:

1 ZŠ. J. E. Purkyně a Základní umělecká škola
název školy ZŠ. J. E. Purkyně a Základní umělecká škola autor Mgr. Venuše PLÁŠILOVÁ název VY_32_INOVACE_17_NJ_SCHWEIZERALPEN téma Schweizer Alpen číslo projektu CZ.1.07/ /

2 Anotace, metodika V této prezentaci určené 7. či 8. ročníkům se žáci dozvědí základní informace o Schweizer Alpen = švýcarských Alpách. Učitel jim promítne fotografie (některé z nich jsou doplněny stručným komentářem). Viehzucht – chov dobytka Jungfrau, Mönch und Eiger Matterhorn Furkapass – celkový pohled / ledovec Simplonpass Faulhorn / Ruinalta Sustenpass typisches Alpendorf alpská zubačka v galerii Na závěr prezentace jsou žáci vybídnuti k ústní interakci – mají shrnout poznatky z prezentace, doplnit o znalosti ze zeměpisu a připojit případně vlastní zkušenosti s pobytem v této německy mluvící zemi.

3 Viehzucht - chov dobytka
Pro Švýcarsko je důležitý chov dobytka. z mléka se vyrábí velmi kvalitní švýcarské sýry, luxusní čokolády a jiné mléčné výrobky. Mléko i maso mají díky způsobu chovu jedinečnou chuť.

4 Jungfrau, Mönch und Eiger
Švýcarské Alpy v podstatě celoročně lákají turisty nejen z Evropy k návštěvě. V zimě dominuje lyžování na prvotřídních sjezdovkách, v létě je oblíbená turistika. Jedním z nejvyhledávanějších cílů jsou dominanty na obrázku.

5 Matterhorn Matterhorn není sice nejvyšší horou Švýcarska, je však nejtypičtější a zároveň nejzobrazovanější (i pro svůj typický tvar), např. jako logo na řadě čokolád a pralinek.

6 Furkapass Alpy jsou známé svými krásnými průsmyky, zde vlevo celkový pohled na Furkapass, na který vede jedna z nejstrmějších a nejklikatějších cest, vpravo můžete vidět obrovský ledovec (miniaturní tečky na fotografii jsou lidé).

7 Simplonpass

8 Faulhorn / Ruinalta

9 Sustenpass

10 typisches Alpendorf Takto vypadají typické alpské vesničky – malebně zasazené do panenské přírody – jsou obklopeny lesy a horskými dominanty.

11 Úloha na závěr Stručně shrňte, co jste se o Švýcarsku a jeho Alpách z této prezentace dozvěděli Doplňte o poznatky ze zeměpisu – co ještě o Švýcarsku víte? Uveďte své vlastní zkušenosti s touto německy mluvící zemí.

12 Použitý materiál zdroje obrázků : vlastní

13 Shrnutí práce s materiálem, užití v hodině
Žáci s učebním materiálem pracovali se zájmem, zaujaly je fotografie Alp i komentáře, které jim pomohli virtuelně proniknout do tohoto horského života. Se zadanými úkoly se vypořádali snadno a někteří žáci dokonce dodali své vlastní zkušenosti s touto zemí.


Stáhnout ppt "ZŠ. J. E. Purkyně a Základní umělecká škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google