Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál VY_52_INOVACE_27_ Hormony

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál VY_52_INOVACE_27_ Hormony"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál VY_52_INOVACE_27_ Hormony
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Škola pro každého – kvalita a efektivnost ve využití lidských zdrojů Výukový materiál VY_52_INOVACE_27_ Hormony Název materiálu (téma): Hormony Sada: Chemie,2. stupeň Autor: Ing. Luděk Škrovánek Anotace: Hormony (práce s interaktivní tabulí, pracovní list) © Výukový materiál je majetkem ZŠ Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj, 2012

2 HORMONY Slovo hormon má původ v řeckém slově "hormaó„ = poháním, povzbuzuji Hormony jsou organické látky, zajišťující spolu s nervovým systémem všechny procesy v těle. Jsou to "chemičtí poslové".

3 HORMONY Na rozdíl od nervových impulsů, je hormonální komunikace pomalejší. Hormony se tvoří a vyplavují v jedné části těla a cestují (většinou krví) do ostatních částí ke svým tzv. cílovým buňkám. Působení hormonu můžeme pozorovat až po delší době a jsou dlouhodobější.

4 HORMONY Hormony ovlivňují nebo řídí tyto funkce: 1, Celkový metabolismus 2, Hospodaření s vodou a dalšími minerálními látkami 3, Růst organismu 4, Srdeční činnost 5, Rozmnožování

5 HORMONY Po splnění svého úkolu se hormon zbaví aktivity a odplaví se do jater. Zde se rozloží a vyloučí. Většina hormonů se tvoří v žlázách s vnitřním vyměšováním (sekrecí).

6 HORMONY Rozdělení hormonů a) z chemického hlediska: bílkoviny nebo steroidní látky (hormony produkované kůrou nadledvin) b) hormony, které mají účinek na celý organismus (inzulín, pohlavní hormony) nebo řídicí hormony (tropní)

7 HORMONY K nejdůležitějším žlázám s vnitřním vyměšováním patří: 1, Podvěsek mozkový 2, Štítná žláza 3, Příštítná tělíska 4, Nadledviny 5, Slinivka břišní 6, Pohlavní žlázy

8 HORMONY Hormony a emoce Při stresu se tělo připravuje na útěk nebo na boj >>> Uvolňuje se adrenalin (zrychluje se srdeční rytmus, svaly prochází více krve, zatímco krevní průtok žaludkem a střevy se snižuje)

9 HORMONY Hormonální cykly: světlo/tma měsíční
sezónní poruchy nálad (zimní deprese) vývojové (puberta, menopauza) po tréninkové námaze

10 HORMONY Zamilovaní jedinci jsou zaplaveni řadou hormonů charakteru přírodních opiátů (drog). Láska je ve skutečnosti jen chemická formule C8H11N (fenylethylamin) - hormon skupiny amfetaminu

11 HORMONY Zamilovaní jedinci jsou zaplaveni řadou hormonů charakteru přírodních opiátů (drog). Láska je ve skutečnosti jen chemická formule C8H11N (fenylethylamin) hormon skupiny amfetaminu je produkován v řídící centrále pocitů, (část mozku zodpovědná za veškeré emoce)

12 HORMONY Na rozdíl od narkomanů nepociťuje únavu, protože od okamžiku vzniku závislosti se v těle vylučuje látka dopamin, která působí protistresově.


Stáhnout ppt "Výukový materiál VY_52_INOVACE_27_ Hormony"

Podobné prezentace


Reklamy Google