Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SOFTWARE Operační systémy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SOFTWARE Operační systémy."— Transkript prezentace:

1 SOFTWARE Operační systémy

2 Co to je Termínem software se rozumí programové vybavení počítače (na rozdíl od hardware - to jsou technické součásti počítače). Software dělíme do 3 hlavních kategorií. Jsou to operační systémy, obslužné programy a aplikace.  Operační systémy jsou nezbytným vybavením každého počítače. Bývají nainstalovány na pevném disku.  Obslužné programy (pomocné) jsou nástroje, kterými si svůj počítač můžete upravit nebo ošetřit. Usnadňují práci s počítačem.  Aplikace jsou programy, které vytvářejí užitečné výsledky (texty, obrázky, tabulky, apod.).

3 DOS (Diskový Operační Systém)
V roce 1981 vytvořila firma Microsoft první operační systém. Dala mu název DOS (Diskový Operační Systém). Tento operační systém byl textový, tj. jeho příkazy se zadávaly anglickými slovy, uměl spustit jen jeden program najednou a jeho ovládání bylo složité. Každý program měl jiné ovládání. Proto vznikaly nadstavby i grafické nadstavby a programy. V dnešní době pracujeme s grafickou nadstavbou - většinou MS - Windows - ale je potřeba vědět, že v pozadí stále pracuje DOS. Nejčastěji používaný operační systém u osobních počítačů je v dnešní době MS - Windows. Jedná se o plně grafické uživatelské prostředí, kdy každý objekt (např. program, ale též složka nebo soubor) je reprezentován ikonou a pracujeme většinou za pomocí myši. V dnešní době se většinou setkáváme s verzemi MS - Windows XP, Vista, 7, 8, 10

4 Databáze Databáze jsou programy, které slouží k ukládání velkého množství údajů (např. jmen, adres). Umožňuje snadné vyhledávání i ve velkých seznamech. Databáze se úspěšně využívají při řízení firem, při vedení firemní agendy (např. seznam kontaktů, objednávek atd.).  S pomocí databázových programů lze vytvářet specializované aplikace, např. skladové hospodářství, vedení účetnictví, mezd). Nejrozšířenější programy: MS- Access, dBase, FosPro, Paradox, z naších Winbase602.

5 Mac (Apple) Mac OS Původní operační systém pro počítače firmy Apple. Ten se používal od roku 1984 do začátku 21. století. Náhradou se stal Mac OS X. Od roku 2012 se nazývá OS X. iOS Je mobilní operační systém vytvořená společností Apple. Původně byl pouze pro iPhone, později se začal používat na dalších mobilních zařízeních Applu. iOS je odlehčenou verzí Mac OS X.

6 Linux Linux Je šířen v podobě, která se snadno nainstaluje a jedná se o volně šiřitelný software, takže se možné ho volně používat i kopírovat a sdílet na rozdíl od Microsoft Windows nebo Mac OS X, které jsou placené. Název je odvozen ze jména tvůrce Linuse Torvaldse. Jádro umožňuje spouštět více programů najednou. V současné době je označením Linux myšleno nejen jádro operačního systému, ale zahrnuje do něj taky veškeré programové vybavení (software). Jádro Linuxu je ve vývoji od roku 1991.

7 Android Android Vznikl hlavně pro mobilní zařízení jako jsou chytré telefony, navigace nebo tablety. Zahrnuje v sobě operační systém (založený na jádru Linux). Společnost Android Inc. byla založena v Kalifornii v říjnu Od roku 2005 patří Googlu.

8 Antivirové techniky  Sebelepší antivirový program není k ničemu, jestliže s ním jeho uživatel neumí zacházet a nerozumí jeho výsledkům. Porozumět jim znamená především porozumět tomu, jak jednotlivé technologie hledání virů pracují. Pro detekci virů se používají tři techniky: Hledání známých virů, Pokus o hledání neznámých virů, Sledování změn. Jestliže žádný z předchozích kroků nenajde infekci, poznačí informace o souboru do databáze integrity a pokračuje v testování dalších souborů.


Stáhnout ppt "SOFTWARE Operační systémy."

Podobné prezentace


Reklamy Google