Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

John Steinbeck Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "John Steinbeck Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický."— Transkript prezentace:

1 John Steinbeck Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Světová literatura 1. pol. 20. st. Téma: John Steinbeck Ročník: Jméno autora: Mgr. Marcela Hofnerová Datum tvorby: Anotace:Žáci si připomenou základní údaje o tomto spisovateli a bude proveden rozbor vybraného lit. díla tohoto autora.

2 John Steinbeck (1902 – 1968) O MYŠÍCH A LIDECH

3 John Steinbeck 20. stol. moderní světová literatura 1. pol. 20. stol.
současníci: E. Hemingway (Stařec a moře), J. Seifert (Maminka) informace o životě: chudá rodina, vypomáhal na farmách, v sedmnácti letech odešel na studia na univerzitu v San Franciscu, kde se věnoval historii a anglické literatuře, nedokončil, reportér v New Yorku, žurnalistiky však brzy zanechal a pracoval jako pomocný zedník, námořník na nákladním parníku a dělník v továrně na rybí konzervy; laureátem Pulitzerovy ceny, National Book Award a Nobelovy ceny za literaturu pro rok 1962 dílo: Hrozny hněvu, Na východ od ráje, Toulavý autobus

4 O myších a lidech Žánr: novela 1937, líčí osud dvou chudých lidí, kteří sní svůj velký sen o malém ranči Dějiště: Amerika 30. let 20. století

5 O myších a lidech George - hodný, obětavý, toužící po spokojeném životě; i když se na Lennyho často zlobí a vyčítá mu, že se o něho musí starat, má ho ve skutečnosti velice rád Lennie Small - působí dobráckým dojmem, je velmi pracovitý - "udělá, co se mu řekne"; je ale duševně nemocný; jeho postava je tedy velice naivní, dětinská; navíc se jedná o hromotluka, který neovládá svou sílu, jež se mu nakonec stává osudnou Curley - žárlivý, zakomplexovaný, agresivní mladý muž, snažící se vynutit si autoritu pomocí síly Curleyova žena - krásná, vyzývavá, nepříliš inteligentní; pod slupkou svůdné ženy se však skrývá osamělá bytost, které chybí láska a která musí žít život, o jaký nestojí

6 O myších a lidech Dva tuláci George a Lennie jsou přátelé. Chodí spolu od ranče k ranči jako námezdní dělníci. Chtějí si vydělat pár dolarů a za uspořené peníze si koupit vlastní hospodářství. Sní o teplém krbu, slepicích, vojtěšce a králících. Právě králíci jsou velikým snem Lennieho. Ten je od narození mentálně zaostalý. Má velké silné tělo s dětskou duší. Miluje králíky a vše hebké. Již od raného dětství ho teta Klára v této vášni podporovala. Nosila mu myši a on je hladil. Mazlil se s nimi, ale někdy v návalu něžnosti nechtěně zabil. George se o něj po smrti tety staral. Stali se nerozlučnou dvojicí. Všechny problémy a radosti prožívali spolu.

7 O myších a lidech Na své cestě se dostali na ranč, kde byla napjatá atmosféra. Curly, sebevědomý a panovačný syn majitele farmy si vzal mladou ženu, která nade vše milovala muže. Curly žárlil a vyhledával souboje. Když si však troufl na Lennieho, spálil se. Lennie mu rozdrtil ruku. Slimovi, předáku farmy, před kterým měli všichni respekt, se narodila štěňata. Na přímluvu Jiřího daroval jedno štěně Lenniemu. Ten si ho zamiloval a každou volnou chvíli byl s ním. Jednoho dne se pořádal turnaj v házení podkovou. Všichni až na Lennieho se ho zúčastnili.

8 O myších a lidech Ten byl u svého milovaného štěněte. Hladil a hrál si s ním. Když se chtělo svou bezzubou tlamičkou zahryznout do Lennieho ruky, Lennie se lekl a chtěl štěně poplácat. Ale svou obrovskou silou mu zlámal vaz. Nepochopil hrůznost svého činu. Seděl u mrtvolky štěněte, a s láskou ji hladil. Do stodoly přišla Curleyova žena, vyzpovídat se ze své samoty a neštěstí. Ale Lennieho nezajímaly její nářky. Se zájmem sledoval její krásné hebké vlasy. Chtěl si je pohladit, ale ona se lekla a začala křičet.

9 O myších a lidech Lennie se bál Georgova hněvu. Proto jí zacpal dlaní ústa. Bylo to však ještě horší, začala sebou škubat. Lennie ji chtěl utišit a ve své snaze ji zabil. Hrozně se vylekal a utekl do nedalekých vrbiček. To bylo místo, kde se měl v případě problému sejít s Georgem. Když obyvatelé ranče objevili mrtvou ženu, chtěli Lennieho lynčovat. Vydali se po jeho stopě. George šel s nimi. Objevil Lennieho jako první a znovu začal snít o jejich hospodářství. Lennie s nadšeným úsměvem poslouchal. George se opatrně otočil a z druhé strany přiložil Lenniemu do týla revolver. Lennie umřel s blaženým úsměvem na rtech. George ho chtěl ušetřit strašného osudu. Proto ho zabil vlastní rukou.

10 O myších a lidech Styl a umělecké prostředky: er-forma, obecná a hovorová čeština, slang, dialog, vyprávěcí slohový postup, jednoduchost bez skrytých podtextů, bez úvah, vykreslení doby 30. let 20. století v Americe Hlavní myšlenka: obdivuhodné vlastnosti George, který se staral o hloupého hromotluka Lennieho, společnost nebyla ochotna připustit, že Lennie žádný svůj špatný čin neudělal schválně, chtěli pomstu za jeho činy a neměli pochopení; ukázka důležitosti přátelství, tíha samoty

11 Použité zdroje http://www.bookfan.eu/kniha/17014/O-mysich-a-lidech


Stáhnout ppt "John Steinbeck Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický."

Podobné prezentace


Reklamy Google