Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

F YZIKA Optické vlastnosti oka Vypracoval: Lukáš Karlík.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "F YZIKA Optické vlastnosti oka Vypracoval: Lukáš Karlík."— Transkript prezentace:

1 F YZIKA Optické vlastnosti oka Vypracoval: Lukáš Karlík

2 S TAVBA LIDSKÉHO OKA 1 – cévnatka 2 – sítnice 3 – žlutá skvrna 4 – sklivec 5 – čočka 6 – komorová tekutina 7 – rohovka 8 – duhovka 9 - bělima

3 Z DRAVÉ OKO Komorová tekutina, oční čočka a sklivec tvoří spojnou optickou soustavu. Tato soustava vytváří na sítnici skutečný a převrácený obraz, menší než ve skutečnosti. Sledujte spolužákovo oko ze strany, když pozoruje tabuli a náhle si dá před obličej ruku a zaostří na ní zrak. Jakých změn jste si všimli? Oční čočka se vypoukne. Pomocí toho může lidské oko pozorovat bližší i vzdálenější předměty ostře.

4 K RÁTKOZRAKÉ OKO Má-li oko protáhlý tvar, vzdálené předměty dopadají ostře před sítnici. Takový člověk je vidí rozmazaně. Krátkozrakost upravují brýle rozptylky → posunou nám obraz na sítnici. Krátkozrakost může být způsobena i vadami oční čočky.

5 D ALEKOZRAKÉ OKO Má-li oko zploštělý tvar, obraz blízkých předmětů vzniká až za sítnicí. Dalekozrakost se upravuje brýlemi spojkami. Ty posunou obraz na sítnici. Stejně jako u krátkozrakosti může být i dalekozrakost způsobena vadami oční čočky.


Stáhnout ppt "F YZIKA Optické vlastnosti oka Vypracoval: Lukáš Karlík."

Podobné prezentace


Reklamy Google