Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Maďarsko Adam Tlustý 5.B. Kde se země nachází Maďarsko se nachází v Evropě. Sousedí se státy : Rakouskem,Slovinskem,Chorvatskem, Srbskem,Rumunskem,Slovenskem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Maďarsko Adam Tlustý 5.B. Kde se země nachází Maďarsko se nachází v Evropě. Sousedí se státy : Rakouskem,Slovinskem,Chorvatskem, Srbskem,Rumunskem,Slovenskem."— Transkript prezentace:

1 Maďarsko Adam Tlustý 5.B

2 Kde se země nachází Maďarsko se nachází v Evropě. Sousedí se státy : Rakouskem,Slovinskem,Chorvatskem, Srbskem,Rumunskem,Slovenskem a Ukrajinou.

3 Zeměpisné údaje Maďarska Rozloha : 93 032 km 2 Hlavní město : Budapešť Počet obyvatel : 10 198 000 Největší jezero : Balaton Nejdelší řeka : Dunaj Nejvyšší hora Kékes : 1 015 m.n.m.

4 Kultura Součástí Maďarské kultury je také Maďarská kuchyně.Mezi nejznámější jídla tam patří : gulášová polévka,paprikáš a čabajka. Turul je Maďarský mytologycký tvor a státní symbol.Podobá se dravému ptáku a různí autoři jeho vzezření,přirovnávají k orlu,sokolu i jestřábu.

5 Sport V Maďarsku jsou velice oblíbené vodní sporty zejména plávání,vodní pólo nebo rychlá kánojistika. Vedle vodních sportů je taky jako národní sport fotbal.

6 Historie Svoboda byla pro Maďary odedávna nejvyšší ceností.A byl to právě odvážný čin jednoho Maďara,ministra zahraničních věcí Gyuly Horna,jinž 11.září 1989 jako první otevřel hranice své země směrem na západ.

7 Panovnictví V Maďarsku je nyní prezident János Adér.Byl zvolen dne 10.května 2012

8 Hospodářství Průmysl : strojírenství,chemický,automobilový a elektrický Nerostné bohatství : Hnědé uhlí a bauxit Zemědělství : vinná réva,chov prasat,kukuřice a pšenice. Turismus

9 Zdroje www.wikipedie.cz Atlas Ilustrovaný atlas světa pro nové století


Stáhnout ppt "Maďarsko Adam Tlustý 5.B. Kde se země nachází Maďarsko se nachází v Evropě. Sousedí se státy : Rakouskem,Slovinskem,Chorvatskem, Srbskem,Rumunskem,Slovenskem."

Podobné prezentace


Reklamy Google