Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_24_Člověk a příroda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_24_Člověk a příroda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět."— Transkript prezentace:

1 ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1314 Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_24_Člověk a příroda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět - 2. ročník Tematický celek: Stromy a keře Autor: Mgr. Bronislava Uličníková Anotace: Prezentace podporuje čtenářskou a informační gramotnost, umožňuje aktivní zapojení žáků při práci na interaktivní tabuli.

2 Dožívá se až 1000 let. Roste v lesích, parcích, alejích. Listy mají srdčitý tvar. Kvete v červnu až červenci a květy krásně voní. Plodem lípy je oříšek. Lípa poskytuje jarní pastvu včelám. Čaj z lipového květu má léčivé účinky při nachlazení. Lípa je náš národní strom. Lipové listy se nacházejí na prezidentské vlajce. Z měkkého dřeva řezbáři vyřezávají sochy a jiné předměty. Některé lípy jsou prohlášeny za přírodní památku a jsou zákonem chráněné.

3 Dožívá se až 1000 let. Roste v lesích, parcích, alejích. Listy mají _______ tvar. Kvete v _______až červenci a květy krásně voní. Plodem lípy je _______. Lípa poskytuje jarní pastvu včelám. Čaj z lipového _______ má léčivé účinky při nachlazení. Lípa je náš _______ strom. Lipové _______ se nacházejí na prezidentské vlajce. Z měkkého dřeva řezbáři vyřezávají sochy a jiné předměty. Některé lípy jsou prohlášeny za přírodní památku a jsou zákonem _________. Doplň chybějící slova do textu.

4 Může se dožít věku kolem 1000 let. Má kořeny hluboko v zemi, a tak zpevňuje půdu. Roste v lesích, parcích, na březích rybníků. Listy mají laločnatý tvar. Plody dubu jsou žaludy, kterými se živí lesní zvěř. Dubové dřevo je velmi tvrdé, těžké a odolává vodě. Používá se zejména k výrobě nábytku a ve vodním stavitelství. Z kůry se připravují léčivé odvary. Les s dubovými porosty nazýváme doubrava.

5 Může se dožít věku kolem 1000 let. Má kořeny ________ v zemi, a tak zpevňuje půdu. Roste v lesích, parcích, na březích rybníků. Listy mají ________ tvar. Plody dubu jsou ________, kterými se živí lesní zvěř. Dubové dřevo je velmi ________, těžké a odolává vodě. Používá se zejména k výrobě nábytku a ve vodním stavitelství. Z ________ se připravují léčivé odvary. Les s dubovými porosty nazýváme _________. Doplň chybějící slova do textu.

6 Roste převážně v lesích. Může se dožít stáří až 500 let. Kmen má hladkou šedou kůru. Zjara vyraší světle zelené lesklé listy vejčitého tvaru. Plody buku jsou bukvice a živí se jimi lesní zvěř. Bukové dřevo je tvrdé a odolné vůči vodě. Je vhodné pro vodní stavby, k výrobě ohýbaného nábytku a parket. Les tvořený bukovými porosty nazýváme bučina.

7 Doplň chybějící slova do textu. Roste převážně v lesích. Může se dožít stáří až 500 let. Kmen má ________ šedou kůru. Zjara vyraší světle zelené lesklé listy _________ tvaru. Plody buku jsou ________ a živí se jimi lesní zvěř. Bukové dřevo je ________ a odolné vůči vodě. Je vhodné pro vodní stavby, k výrobě __________ nábytku a parket. Les tvořený bukovými porosty nazýváme _________.

8 Roste v listnatých i smíšených lesích. Je odolná vůči znečištěnému ovzduší. Kmen zaujme bílou kůrou s černými pruhy. Z jehněd se vytvářejí plody - okřídlené nažky. Pružné a měkké dřevo se používá v řezbářství. Z březových větví se vyrábějí košťata. Listy i kůra mají léčivé účinky. Na jaře bříza poskytuje pastvu včelám.

9 Roste v listnatých i smíšených lesích. Je odolná vůči znečištěnému ovzduší. Kmen má _______ kůrou s černými pruhy. Z jehněd se vytvářejí plody - okřídlené ________. Na jaře bříza poskytuje pastvu ________. Pružné a ________ dřevo používají řezbáři. Z březových větví se vyrábějí košťata. Listy i kůra mají ________ účinky. Doplň chybějící slova do textu.

10 1. Co poskytuje lípa? Lípa poskytuje lipový květ a měkké dřevo. 2. Které stromy dávají tvrdé dřevo vhodné pro vodní stavby? Dub, buk. 3. Pod kterými stromy nalézá lesní zvěř potravu? Zvěř pod duby hledá žaludy a pod buky nalézá bukvice. 4. Které stromy se dožívají vysokého stáří? Lípa a dub se dožívají stáří až tisíc let. 5. Proč se dub vysazuje pro zpevňování půdy? Dub má hluboké kořeny. 6. Jaké dřevo se používá v řezbářství? Používá se lipové a březové dřevo. Odpověz na otázky z přečteného textu.

11 Odkazy: Vlastní archiv autora. Roy. Wikipedia.cz: Lipa lipka horni bradlo.jpg [online]. [cit. 2013-05-12]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lipa_lipka_horni_bradlo.jpg Commons.wikimedia.org: Tilia cordata - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-139.jpg [online]. [cit. 2013-05-12]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tilia_cordata_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-139.jpg?uselang=cs Commons.wikimedia.org: Illustration Betula pendula0.jpg [online]. [cit. 2013-05-12]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Illustration_Betula_pendula0.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Illustration_Betula_pendula0.jpg> Commons.wikimedia.org: Illustration Quercus robur0.jpg [online]. [cit. 2013-05-12]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Illustration_Quercus_robur0.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Illustration_Quercus_robur0.jpg> Commons.wikimedia.org: Illustration Fagus sylvatica0.jpg [online]. [cit. 2013-05-12]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Illustration_Fagus_sylvatica0.jpg RNDr. Kvasničková, CSc., Danuše. Rostliny naší přírody - atlas rostlin. Praha: Blug, 1998, ISBN 80-85635-93-3.


Stáhnout ppt "ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_24_Člověk a příroda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět."

Podobné prezentace


Reklamy Google