Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a příroda Okruh dle RVP: Chemie Tematická.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a příroda Okruh dle RVP: Chemie Tematická."— Transkript prezentace:

1 Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a příroda Okruh dle RVP: Chemie Tematická oblast: Chemie Název vzdělávacího materiálu: Další významné alkaloidy – hlavní zástupci, jejich chemické vlastnosti, využití, problematika, fyziologické účinky. Kód vzdělávacího materiálu: ICT2-6-STCH Ročník: 3. ročník čtyřletého nebo 5. ročník šestiletého gymnázia Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: 9.11.2012 Jméno autora: Jakub Stránský

2 Nikotin - 3-[(2S)-1-methylpyrrolidin-2-yl]pyridin Tabák virginský (Nicotiana tabacum ) (2) (1) - pyridinový alkaloid - návyková psychoaktivní látka - nejrozšířenější droga

3 www.who.int/tobacco/mpower/mpower_report_full _2008.pdf Ve dvacátém století podlehlo tabákové epidemii na celém světě 100 milionů lidí. Ročně na následky kouření umírá 5,4 milionu lidí, každých šest sekund jeden. To je více než na tuberkulózu, AIDS a malárii dohromady. Předpokládá se, že počet těch, kdo umírají na rakovinu plic, srdeční choroby a další nemoci spojené s kouřením, do roku 2030 vzroste na více než osm milionů ročně. Nejtypičtější příznaky abstinenčního syndromu: nezvladatelná chuť na cigaretu špatná nálada, deprese úzkost nespavost neschopnost soustředění neschopnost odpočívat zvýšená chuť k jídlu podrážděnost, zlost, frustrace bolesti hlavy závratě pokles krevního tlaku a tepové frekvence pokles schopnosti zvládat stresové a jiné zátěžové situace Abstinenční příznaky při vysazení nikotinu se objevují řádově po několika hodinách a nejhůře bývají pociťovány v průběhu prvních 3 týdnů. Celková doba jejich trvání se pohybuje v rozmezí 3 týdny až 3 měsíce. (4)

4 (3) Polovina kuřáků zemře na následky kouření, a to v průměru o 15 let dřív, než kdyby nekouřili. Nejčastěji umírají na kardiovaskulární nemoci (infarkt, mozková mrtvice nebo uzavírání tepen na nohou), nádory a na chronické plicní nemoci.

5 Kofein - 1,3,7-trimethylxanthin - spolu s theobrominem a theofylinem ve skupině purinových alkaloidů - v kávovníku, čajovníku, maté, guaraně… - stimuluje CNS, srdeční činnost a činnost ledvin + oddaluje únavu, zlepšuje koncentraci - zrychlení srdeční činnosti, překyselení žaludku (vředy), časem může nastat rezistence a mírná forma závislosti průměrný šálek kávy obsahuje kofein v řádu desítek miligramů

6 Metabolismus kofeinu v játrech (5) – přeměna na alkaloidy obsažené v čaji (6) čajovník čajovník (7) Cesmína paraguayská - maté (8) Red Bull - hlavní „energetickou“ látkou je kofein (32 mg / 100 ml),

7 Chinin -alkaloid obsažený v kůře chinovníku -antimalarikum -má hořkou chuť, přidává se do nápojů (tonik) -v ultrafialovém světle fluoreskuje (9) Muskarin -alkaloid obsažený v plodnicích některých druhů hub (vláknice), v malé míře v muchomůrce červené (hlavní psychoaktivní látkou muchomůrek je alkaloid muscimol -silné toxické účinky. Křemílek a (10)

8 StrychninTurbokurarin - z rostlin rodu Strychnos - turbokurarin základem kurare, šípových jedů jihoamerických indiánů - blokují přenos nervových podnětů do svalů - křečové jedy - smrtelná dávka asi 500mikrogramů (14)

9 ŽIVOČIŠNÉ ALKALOIDY šípové žáby (pralesničky)Batrachotoxin Epibatidin Allopumiliotoxin 267A Bufotenin - halucinogenní alkaloid může být nalezen v celé řadě rostlin, ale původně byl izolován z výměšků ropuch, zejména ropuchy koloradské (Bufo alvarius), spadá tedy do skupiny bufotoxinů. Bufotenin má téměř identickou chemickou strukturou s dalším halucinogenem – psilocinem. Tento jed se může užívat kouřením usušené žabí kůže nebo olizováním živých žab. (11) (12) (13)

10 ...a pár úkolů na závěr... 1) Jaké jsou důsledky kouření tabáku? 2) Najděte alespoň tři jedovaté látky obsažené v tabákovém kouři. 3) Z jakého důvodu před pár lety olizovali studenti jedné české univerzity ropuchy? 4) Kde, kdo a proč využíval „kurare“? 5) Proti jaké nemoci se využívá chinin. Samostatná domácí práce: Vyhledejte největší celosvětové distributory a spotřebitele tabáku. Kde stojí ve spotřebě Česká republika?

11 (1)http://art.ihned.cz/c1-57222200-jen-pockej-zajici-mozna-prijdes-o-vlka-ruskym-uradum-se- nelibi-cigarety-v-serialuhttp://art.ihned.cz/c1-57222200-jen-pockej-zajici-mozna-prijdes-o-vlka-ruskym-uradum-se- nelibi-cigarety-v-serialu (2, 3) http://en.wikipedia.org/wiki/Nicotinehttp://en.wikipedia.org/wiki/Nicotine (4) http://www.vitamins-ph.com/2009/04/quitting-tobacco-use-why-quit.htmlhttp://www.vitamins-ph.com/2009/04/quitting-tobacco-use-why-quit.html (5) http://cs.wikipedia.org/wiki/Kofeinhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Kofein (6) http://cina.yin.cz/caj/zeleny-caj/http://cina.yin.cz/caj/zeleny-caj/ (7) http://cs.wikipedia.org/wiki/Cesmína_paraguayskáhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Cesmína_paraguayská (8) http://www.ewt.an/brands/red-bullhttp://www.ewt.an/brands/red-bull (9) http://www.stevespanglerscience.com/experiment/glowing-tonic-geyserhttp://www.stevespanglerscience.com/experiment/glowing-tonic-geyser (10) http://fet.ezin.cz/viewtopic.php?id=3http://fet.ezin.cz/viewtopic.php?id=3 (11) http://www.tropical-rainforest-animals.com/Poison-Dart-Frogs.htmlhttp://www.tropical-rainforest-animals.com/Poison-Dart-Frogs.html (12) http://fineartamerica.com/featured/blue-poison-dart-frog-dendrobates-corey- hochachka.htmlhttp://fineartamerica.com/featured/blue-poison-dart-frog-dendrobates-corey- hochachka.html (13) http://www.fanforum.com/f62/homer-simpson-2-because-homer-should-won-tca- 63009695/index3.htmlhttp://www.fanforum.com/f62/homer-simpson-2-because-homer-should-won-tca- 63009695/index3.html (14) http://www.singingtotheplants.com/2008/01/arrow-poisons/http://www.singingtotheplants.com/2008/01/arrow-poisons/ použitá literatura: 1.Mareček, Honza; Chemie pro čtyřletá gymnázia 3.díl; Nakladatelství Olomouc 1998 2.Klaus Mann; Jedy, drogy, léky; Academia 3.Zdeněk Vodrážka; Biochemie; Academia zdroje obrázků (staženo 14. 10. 2012):


Stáhnout ppt "Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a příroda Okruh dle RVP: Chemie Tematická."

Podobné prezentace


Reklamy Google