Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Figury a obrazná pojmenování Texty k procvičení učiva Jazyková vrstva uměleckého díla.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Figury a obrazná pojmenování Texty k procvičení učiva Jazyková vrstva uměleckého díla."— Transkript prezentace:

1 Figury a obrazná pojmenování Texty k procvičení učiva Jazyková vrstva uměleckého díla

2 A S pomocí poznámek v sešitě a učebnici si zopakujte pojmy : – Eufonie, onomatopoie – Anafora – Inverze – Epizeuxis – Symbol – Alegorie – Aliterace

3 Přečtěte si ukázky a pojmenujte básnické prostředky: 1.V lese stojí smrk štíhlý jako brk. Cvrk pod ním jasný ručej hrčí, pryskyřicí voní smrčí, voní celý smrk, cvrk, cvrk, cvrk. (P. Křička – Cvrčkova píseň)

4 2. Noc soví s černým srdcem tmy. Noc rodící mě stále znova. Noc lamantina nespící. Noc kdy tichu straní slova. (F. Halas – Noc a šeření sb. Dokořán)

5 3. Vdávat se, vdávat se, vdávat se mám. Jenomže rozmarýn maličký mám. (lidová)

6 4. Zvadlé zas listí šustí a sviští. … (J. Vrchlický – Přišla jeseň sb. Hořká jádra)

7 5. Ach, Čechy krásné, Čechy mé. Obraze rámu prastarého, Kolikrát vytrhli tě z něho, že oprýskaly barvy tvé. (Fr. Hrubín - Jobova noc)

8 6. Pojďte a poslyšte pověsti pradávných časů…

9 7. A všechno u sebe je růže u růže v své vůni… a dech můj zprahlý v dechu tvém v své horké nenasycenosti… (O. Mikulášek – Samovznícení sb. Agogh)

10 8. Ó kníže, každý, kdo to čte, nechť ví: nic neznám, ač mám o všem vědomí. Jsem stranický, jsem zastánce všech stran. Co chci? Být z těch zas, plat kdo králi smí, srdečně přijat každým odmítán. (F. Villon)

11 B Zopakujte si: Metafora – přenášení významu na základě podobnosti Metonymie – přenášení významu na základě věcné souvislosti Personifikace - zosobnění, přenos lidských vlastností a schopností na zvířata, předměty Přirovnání Básnický přívlastek

12 Určete obrazná pojmenování: 1.Ty jsi můj poklad! 2.Měsíc pláče. 3.Čtu Jiráska. 4.Mezi námi to zajiskřilo.

13 2. 5.Mrtvé milenky cit… 6.Bílá jako křída. 7.Hospodin jest můj pastýř. 8.Černé světlo zhaslo.

14 Správné odpovědi: A 1. eufonie 2. anafora 3. epizeuxis 4. onomatopoie 5. Inverze 6. aliterace 7. Epizeuxis 8. eufonie, epizeuxis, oxymorón

15 Správné odpovědi: B 1.metonymie 2.personifikace 3.metonymie 4.metafora 5.oxymorón 6.přirovnání 7.metafora 8.oxymorón

16 Použitá literatura Literatura pro 1. ročník SOŠ, SPN J. Soukal a kol. Průvodce literárním dílem, H a H L. Lederbuchová Literatura pro 1. ročník SŠ, Didaktis


Stáhnout ppt "Figury a obrazná pojmenování Texty k procvičení učiva Jazyková vrstva uměleckého díla."

Podobné prezentace


Reklamy Google