Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle 6.-9. Informatika 9. ročník III2-13-11.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle 6.-9. Informatika 9. ročník III2-13-11."— Transkript prezentace:

1 ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle 6.-9. Informatika 9. ročník III2-13-11

2 Informatika Základy digitální fotografie Mgr. Vilém Nejezchleb http://produkty.topkontakt.i dnes.cz/p/digitalni- fotoaparat-nikon-d40-black- 18-55-ii-af-s-dx/791721//

3 Digi foto Pro úspěšnou fotografickou tvorbu je téměř nutností pochopení některých základních optických pravidel, které se v tomto oboru vyskytují. V této prezentaci si velmi stručně osvětlíme některé z nich...

4 http://www.milujemefotografii.cz/patecek-vice-nez-lidske-fotografie Z cyklu More Than Human, foto: Tim Flach.

5 Digi foto - Expozice Obraz ve fotoaparátu vzniká dopadem světla ze snímaného objektu skrze soustavu čoček a clonu v objektivu na snímač fotoaparátu po stanovenou dobu. Dobu určuje čas otevření závěrky, která jinak udržuje snímač v naprosté tmě. Množství světla určuje clona. Kombinací těchto dvou parametrů vytvoříte fotografii v požadované expozici, přičemž nastavovat je můžete (podle použitého fotoaparátu) buďto manuálně (což vyžaduje zkušenosti a cvik), automaticky (fotoaparát vše nastaví za vás), či poloautomaticky (nastavíte jeden parametr a fotoaparát druhý parametr dopočítá za vás). Při automatickém a poloautomatickém provozu můžete taktéž využít kompenzaci expozice, pokud chcete mít obraz záměrně podexponovaný anebo přeexponovaný.

6 Digi foto Česky řečeno – jde o to, aby se při pořízení snímku dostalo na čip foťáku množství světla, které je tak akorát

7 Digi foto - Clona Zařízení uvnitř objektivu, s jehož pomocí nastavujete velikost otvoru, skrze který prochází světlo ke snímači. Clonové číslo určuje, jak moc je clona otevřena - přičemž zde platí nepřímá úměra - čím menší číslo, tím vice je clona otevřena a tím menší čas otevření závěrky potřebujete pro správnou expozici.

8 http://www.difoto.cz/clanek.php?cis=8 Clonové číslo V každém objektivu je clona, která je tvořena sadou neprůhledných lamel. Lamely umožňují měnit velikost otvoru, kterým do foťáku prochází světlo. Možná jsi u svého foťáku narazila na některé číslo z této řady: 2.0, 2.8, 4.0, 5.6, 8, 11, 16, 22, … jedná se o tzv. Clonové číslo (F).

9 Digi foto - Clona Tzn. že pokud máte málo světla a fotíte z ruky, je vhodné nastavit nízkou clonu, aby vám dlouhý čas obraz nerozmazal. Pozor však na to, že nejostřejší obraz podávají objektivy zpravidla pokud světlo prochází střední částí čočky, tzn. při středně zacloněném objektivu, nicméně toto záleží na použitém objektivu a každý objektiv má nejostřejší obraz v jiné poloze. Clona má taktéž vliv na hloubku ostrosti (viz. níže) - čím větší clonové číslo, tím je hloubka ostrosti větší. Podle maximální clony, kterou je schopen objektiv poskytnout, je určena i světelnost objektivu - čím menší, tím lepší.

10 Digi foto – Čas To, po jakou dobu se bude fotografie exponovat, určuje čas otevření závěrky. Tato hodnota se udává jako převrácená hodnota v sekundách tzn. např. jako 1/50 sekundy, či 1/1500 sekundy. Čím nižší čas nastavíte, tím menší clonu (tzn. větší otvor) potřebujete, aby se fotografie správně naexponovala. Nízké časy se používají, pokud fotíte rychlou akci, kdy hrozí, že dlouhý čas obraz rozmaže, či pokud nemáte dost světla a obraz by vám rozmazaly vaše roztřesené ruce. Naopak dlouhý čas použijete v případě, kdy chcete použít velkou clonu (požadujete velkou hloubku ostrosti), anebo v případě, kdy si to žádá váš fotografický záměr (např. fotografovaní řeky s fotoaparátem na stativu, kdy dlouhý čas rozmaže tekoucí vodu do jemných pruhů).

11 Digi foto – ISO (citlivost) V každém digitálním foťáku je čip, který přeměňuje dopadající světlo na elektrické signály, ze kterých se pak „poskládá“ fotografie. Čím vyšší nastavíš Citlivost (ISO), tím ochotněji čip zaznamenává dopadající světlo. V ideálním světě bys tedy vždy, když by se ti nedostávalo světla, jen nastavila vyšší ISO a často by bylo po problému. V reálném světě je ale vyšší ISO krutě zdaněno – platí se za něj digitálním šumem.

12 Levá fotografie: ISO: 100, clona: 22, čas: 1.6, pravá fotografie: ISO: 1600, clona: 22, čas: 1/10 (zvětšeno na 250%) http://www.difoto.cz/clanek.php?cis=8/

13 Digi foto – Zaostření Objektiv vám umožňuje zaostřovat objekty na určité vzdálenosti, přičemž ostřit můžete zpravidla buďto automaticky (autofocus - fotoaparát sám zaostří na zvolený ostřící bod), anebo manuálně (sami si otáčením ostřícího kolečka na objektivu zaostříte jak chcete). Tímto způsobem můžete zdůraznit jednotlivé objekty ve scéně oproti jiným, případně je úplně potlačit.

14 http://www.difoto.cz/clanek.php?cis=8/ Levá fotografie zaostřena na postavičku v popředí - ISO: 320, clona: 2.8, čas: 1/160, pravá fotografie zaostřena na květinu v pozadí - ISO: 320, clona: 2.8, čas: 1/125.


Stáhnout ppt "ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle 6.-9. Informatika 9. ročník III2-13-11."

Podobné prezentace


Reklamy Google