Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_8_ PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA – II. ČÁST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_8_ PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA – II. ČÁST."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_8_ PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA – II. ČÁST Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1115 Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu

2 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA II. ČÁST

3 ANOTACE: Prezentace charakterizuje období Protektorátu Čechy a Morava a to před Heydrichiádou a během ní. Seznamuje s organizací a řízením tohoto útvaru. Charakterizuje základní rysy života v Protektorátu. Popisuje tragické události našich dějin, vyhlazení Lidic a Ležáků.

4 ZAHRANIČNÍ ODBOJ ZAHRANIČÍ Hned po vzniku protektorátu odešlo mnoho Čechů i Slováků do ZAHRANIČÍ, aby se zapojili do odboje proti nacistům. CENTRY ODBOJELONDÝN MOSKVA Hlavními CENTRY ODBOJE se staly LONDÝN a MOSKVA. LONDÝNĚČESKOSLOVENSKÁ EXILOVÁ VLÁDA V LONDÝNĚ byla ustanovena ČESKOSLOVENSKÁ EXILOVÁ VLÁDA, která byla složená z politiků žijících v emigraci. PREZIDENTEMDR. EDVARD BENEŠ PREMIÉREM JAN ŠRÁMEK PREZIDENTEM byl jmenován DR. EDVARD BENEŠ, PREMIÉREM JAN ŠRÁMEK.

5 Prezident Československé exilové vlády Dr. Edvard Beneš s manželkou Hanou Benešovou

6 Premiér exilové vlády Jan Šrámek s premiérem Velké Británie Winstonem Churchillem

7 vytvoření ČESKOSLOVENSKÝCH VOJENSKÝCH JEDNOTEK v zahraničí Prezident Beneš se zaměřil na vytvoření ČESKOSLOVENSKÝCH VOJENSKÝCH JEDNOTEK v zahraničí a jejich nasazení do bojů. POLSKU FRANCIESSSR VELKÉ BRITÁNIE Vojenské jednotky vznikly nejdříve v POLSKU. Po obsazení Polska přešla část vojska do FRANCIE a část do SSSR. Po kapitulaci Francie se přesunuli naši vojáci do VELKÉ BRITÁNIE. Českoslovenští letci významně pomáhali Britům v letecké bitvě při obraně jejich země. Další československé jednotky zasáhly do bojů v severní Africe a na východní frontě v SSSR.

8 Velké Británii vytvořeny tři stíhací perutě jedna bombardovací peruť Při vzdušných soubojích zahynulo více jak 500 našich letců Josef František Z československých letců byly ve Velké Británii vytvořeny tři stíhací perutě (310, 312, 313) a jedna bombardovací peruť (311). V letecké bitvě o Británii českoslovenští letci sestřelili 56 německých letadel. Při vzdušných soubojích zahynulo více jak 500 našich letců. Jedním z nich byl Josef František, kterému se během jednoho měsíce podařilo sestřelit 17 německých letadel. Sovětském svazu podplukovník Ludvík Svoboda 1. československý armádní sbor V Sovětském svazu velel vojenské jednotce podplukovník Ludvík Svoboda. Jednotka se rozrostla na 1. československý armádní sbor, který pomáhal osvobozovat Kyjev a další místa v SSSR, Polsku i v Československu. severní Africe Tobruk V severní Africe se českoslovenští vojáci vyznamenali v bojích o Tobruk.

9 PŘÍSLUŠNÍCI ČESKOSLOVENSKÝÝCH STÍHACÍCH PERUTÍ V ANGLII

10

11 1943 podnikl Edvard Beneš diplomatickou cestu do USA, Velké Británie a SSSR. V průběhu roku 1943 podnikl Edvard Beneš diplomatickou cestu do USA, Velké Británie a SSSR. Moskvěčeskoslovensko-sovětskou spojeneckou smlouvu o přátelství, vzájemné pomoci a poválečné spolupráci V Moskvě podepsal československo-sovětskou spojeneckou smlouvu o přátelství, vzájemné pomoci a poválečné spolupráci. Podle Beneše se měla stát zárukou nevměšování Sovětského svazu do československých vnitřních záležitostí. V těchto úvahách se však Beneš mýlil. Smlouva naopak přispívala k postupnému začleňování Československa do sovětské sféry vlivu.

12 DOMÁCÍ PROJEVY ODPORU Většina lidí okupaci trpělivě snášela. Za projevy nepřátelství vůči říši hrozil trest smrti nebo koncentrační tábor. Přesto se mnozí odvážili tajně strhávat německé vyhlášky a nacistické symboly, psát na zdi protiněmecké nápisy a účastnit se různých vzpomínkových akcí. 28. říjen 1939 Jednou z takových významných akcí se stal 28. říjen 1939.

13 28. října 1939 demonstracím ke vzniku Československé republiky 28. října 1939 došlo v Praze a v několika dalších českých městech k demonstracím ke vzniku Československé republiky. Dva lidé byli v Praze zastřeleni studenta medicíny JANA OPLETALA Dva lidé byli v Praze zastřeleni. Při pohřbu jedno z nich, studenta medicíny JANA OPLETALA, došlo ke srážkám s německou policií. V noci ze 16. na 17. listopadu 1939 byly obsazeny studentské koleje v Praze a Brně V noci ze 16. na 17. listopadu 1939 byly obsazeny studentské koleje v Praze a Brně. Devět z nich bylo bez soudu popraveno, dalších zhruba 1 100 bylo zavlečeno do koncentračního tábora. Následovalo zatýkání vysokoškolských studentů. Devět z nich bylo bez soudu popraveno, dalších zhruba 1 100 bylo zavlečeno do koncentračního tábora. Všechny české vysoké školy byly 17. listopadu uzavřeny Všechny české vysoké školy byly 17. listopadu uzavřeny. 17. listopad MEZINÁRODNÍ DEN STUDENSTVA Tento den – 17. listopad – byl v roce 1941v Londýně vyhlášen jako MEZINÁRODNÍ DEN STUDENSTVA.

14

15

16 Na zdi farské zahrady v Žitné ulici připomíná pamětní deska smrt studenta Jana Opletala a dělníka Václava Sedláčka. Každoročně sem 17. listopadu lidé přinášejí věnce. a dělníka Václava Sedláčka. Každoročně sem 17. listopadu lidé přinášejí věnce.

17 ILEGÁLNÍ (tajné) ODBOJOVÉ SKUPINY Brzy se na území protektorátu začaly tvořit ILEGÁLNÍ (tajné) ODBOJOVÉ SKUPINY. Ty byly ve spojení s vedením zahraničního odboje v Londýně. Vydávaly ilegální noviny a letáky, ukrývaly lidi pronásledované nacisty a organizovaly jejich útěk za hranice. s nacisty spolupracovaliKOLABORANTI KONFIDENTI – udavači Mezi Čechy se našli také ti, kteří s nacisty spolupracovali – KOLABORANTI. Podávali gestapu informace o smýšlení a jednání spoluobčanů. Jako KONFIDENTI – udavači – zavinili zatčení a věznění nejen odbojářů, ale i zcela nevinných lidí. Do služeb okupantů se dali i někteří novináři a publicisté, kteří psali o „výhodách, které přinese začlenění českého národa do Velkoněmecké říše“.

18 ATENTÁT NA HEYDRICHA Domácí odboj se nezaměřoval jen ozbrojený boj. V továrnách se množily stávky a případy sabotáže. ZÁŘÍ 1941 ZASTUPUJÍCÍHO ŘÍŠSKÉHO PROTEKTORA REINHARDA HEYDRICHA Hitler dospěl k názoru, že dosavadní říšský protektor Konstantin von Neurath je na Čechy příliš mírný. Proto v zájmu zachování klidu v protektorátu dosadil v ZÁŘÍ 1941 dosadil do funkce ZASTUPUJÍCÍHO ŘÍŠSKÉHO PROTEKTORA generála německé policie REINHARDA HEYDRICHA. Konstantin von Neurath nebyl oficiálně odvolán z funkce, ale byl odvolán na „zdravotní“ dovolenou.

19 REINHARD TRISTAN EUGEN HEYDRICH, druhý nejvyšší představitel SS (obergruppenführer SS) a generál policie, šéf Hlavního úřadu říšské bezpečnosti (RSHA) a Bezpečnostní služby (SD), v letech 1941–1942 zastupující říšský protektor Protektorátu Čechy a Morava

20 Heydrich ihned po nástupu do funkce zavedl tvrdá opatření. STANNÉ PRÁVO Na několik měsíců vyhlásil STANNÉ PRÁVO, které omezovalo shromažďování a volný pohyb obyvatel. ZATÝKÁNÍ, POPRAVY členů odboje, stovky zatčených osob byly odvlečeny do KONCENTRAČNÍCH TÁBORŮ Následovalo ZATÝKÁNÍ, POPRAVY členů odboje, stovky zatčených osob byly odvlečeny do KONCENTRAČNÍCH TÁBORŮ. Na druhé straně poněkud zmírnil pracovní podmínky dělníků. Praktikoval tak politiku „cukru a biče“.

21 Plán na likvidaci českého národa představil Reinhard Heydrich začátkem února 1942. Uvádělo se v něm: „Chtěl bych zdůraznit docela jasně jako naši interní základní zásadu cíl, podle něhož zamýšlíme poněmčení, ale pouze těch, kteří jsou skutečně k poněmčení způsobilí. Počítám zhruba s počtem 40-60%. Ti, kteří nejsou ještě způsobilí k poněmčení, se odešlou snad po dalším otevření prostoru kolem Ledového moře, v němž budou v budoucnu koncentrační tábory ideální domovinou pro 11 milionů Židů z Evropy – tam bych mohl nasadit Čechy, kteří nejsou způsobilí k poněmčení – jako dozorce, předáky atd. s možností přivést si sem rodiny. Rasově schopní Češi, kteří nebudou chtít se stát Němci, musí být k tomu přinuceni nebo zastřeleni!“. (V. Král: Chtěli nás vyhubit. Praha 1961

22 Představitelé zahraničního odboje v Londýně vyslali do protektorátu parašutisty, kteří měli za úkol navázat spojení se členy domácího odboje a provádět sabotáže. Čech JAN KUBIŠSlovák JOZEF GABČÍKZABÍT HEYDRICHAOPERACE ANTHROPOID Dva z nich, Čech JAN KUBIŠ a Slovák JOZEF GABČÍK, dostali speciální úkol – ZABÍT HEYDRICHA = OPERACE ANTHROPOID Atentát provedli 27. května 1942 v Praze-Kobylisích Atentát na zastupujícího říšského protektora REINHARDA HEYDRICHA provedli 27. května 1942 v Praze-Kobylisích. Heydrich za několik dnů na následky atentátu zemřel.

23 JAN KUBIŠ JOSEF GABČÍK

24

25

26

27 KubišGabčík Adolf Opálka, Josef Bublík, Jaroslav Švarc, Jan Hrubý a Josef Valčík Karla Čurdy Oba atentátníci Kubiš a Gabčík s dalšími parašutisty (Adolf Opálka, Josef Bublík, Jaroslav Švarc, Jan Hrubý a Josef Valčík) byli za pomoci zrádců, zvláště pak Karla Čurdy – parašutista skupiny Out Distance, vypátráni v úkrytu pravoslavného kostela sv. Cyrila a Metoděje v Praze, kde se tři týdny skrývali. 18. června 1942 V nerovném boji se proti německým vojákům bránili do posledního náboje – 18. června 1942.

28 KOSTEL SVATÉHO CYRILA METODĚJE V PRAZE, RESSLOVA ULICE

29

30

31

32 Atentát na Heydricha měl kruté následky. Konaly se domovní prohlídky, nevinní lidé byli zatýkáni a popravováni za schvalování atentátu. červnu 1942 LIDICE u Kladna LEŽÁKY u Chrudimi Pro výstrahu byly v červnu 1942 vypáleny a srovnány se zemí dvě obce – LIDICE u Kladna a LEŽÁKY u Chrudimi za údajnou pomoc pachatelům atentátu. HEYDRICHIÁDA Toto období bývá označováno jako „HEYDRICHIÁDA“.

33 LIDICE 10. června 1942 10. června 1942 Na místě zastřeleno 173 mužů – nejmladšímu 14 let, nejstaršímu 84 let. 184 žen bylo odvlečeno do koncentračního tábora Ravensbrück – 53 žen nepřežilo pobyt v koncentračním táboře nebo pochody smrti. 9 dětí bylo určeno na poněmčení a převýchovu. 88 dětí bylo odesláno „k zvláštnímu režimu“ do koncentračního tábora Chelmno a zde byly usmrceny v pojízdných plynových komorách (nákladní vozy). 16. června 1942 16. června 1942 bylo dodatečně na střelnici v Praze-Kobylisích popraveno dalších 26 lidických obyvatel – 7 žen, 17 mužů a 2 chlapci – dodatečně zjištěno, že jsou starší 15. let. CELKEM PŘIŠLO O ŽIVOT 340 LIDICKÝCH OBYVATEL (192 MUŽŮ, 60 ŽEN A 88 DĚTÍ). CELKEM PŘIŠLO O ŽIVOT 340 LIDICKÝCH OBYVATEL (192 MUŽŮ, 60 ŽEN A 88 DĚTÍ).

34 VESNIČKA LIDICE PŘED TRAGÉDIÍ

35 ZASTŘELENÍ MUŽI NA ZAHRADĚ HORÁKOVA STATKU

36

37 LIKVIDACE LIDIC

38

39

40

41 PAMÁTNÍK LIDICE A V POZADÍ NOVÉ LIDICE

42 PAMÁTNÍK ZAVRAŽDĚNÝCH LIDICKÝCH DĚTÍ

43 LEŽÁKY 24. června 1942 24. června 1942 Na místě zastřeleno 33 dospělých. Na místě zastřeleno 33 dospělých. 11 dětí odesláno do plynových komor. 11 dětí odesláno do plynových komor. 2 děti odeslány do Německa na převýchovu (po válce se vrátily). 2 děti odeslány do Německa na převýchovu (po válce se vrátily). Celá osada srovnána se zemí. Celá osada srovnána se zemí.

44

45

46

47

48

49 Použité zdroje: Obrázky jsou z www.google.cz a nepodléhají žádným autorským právům.www.google.cz Není-li uvedeno jinak je materiál dílem autorky podle učebních osnov odpovídajících ŠVP vyučovaných podle učebnic: CSC. ČAPKA, František doc. PhDr. Dějepis pro 9. ročník. Novověk, moderní dějiny. 1. vydání. Nový Malín: Nová škola, s. r. o., 2010. učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. ISBN 978-80-7289-185-6. Učebnice je vybavena doložkou: „Schválilo MŠMT čj. 11336/2010-22 dne 24. června 2010 k zařazení do seznamu učebnic pro základní školy jako součást ucelené řady učebnic pro vzdělávací obor Dějepis s dobou platnosti šest let.

50 ZDROJE PRO OBRÁZKY: http://www.jcnews.cz/wp- content/uploads/2011/04/jcnews.cz_Atent%C3%A1t-na- Reinharda-Heydricha_film.jpg http://www.jcnews.cz/wp- content/uploads/2011/04/jcnews.cz_Atent%C3%A1t-na- Reinharda-Heydricha_film.jpg http://sechtl-vosecek.ucw.cz/cml/desky/deska6948.jpg http://sechtl-vosecek.ucw.cz/cml/desky/deska6948.jpg http://www.mzv.cz/public/cd/e3/10/486149_379482__38skenov at0039.jpg http://www.mzv.cz/public/cd/e3/10/486149_379482__38skenov at0039.jpg http://www.mocr.army.cz/assets/informacni- servis/zpravodajstvi/2-w_2.jpg http://www.mocr.army.cz/assets/informacni- servis/zpravodajstvi/2-w_2.jpg http://www.1-prapor-sos.wz.cz/raf/perute/310-squadron- duxford-1940.jpg http://www.1-prapor-sos.wz.cz/raf/perute/310-squadron- duxford-1940.jpg http://i.idnes.cz/10/071/cl6/JB3453fd_FO00163635.jpg http://i.idnes.cz/10/071/cl6/JB3453fd_FO00163635.jpg http://www.anglie.cz/wp-content/uploads/vzdejte-poctu- ceskoslovenskym-letcum-v-bitve-o-britanii-v-muzeu-raf.jpg http://www.anglie.cz/wp-content/uploads/vzdejte-poctu- ceskoslovenskym-letcum-v-bitve-o-britanii-v-muzeu-raf.jpg http://www.2ww.wz.cz/images/312.jpg http://www.2ww.wz.cz/images/312.jpg http://www.2ww.wz.cz/images/310.jpg http://www.2ww.wz.cz/images/310.jpg

51 http://www.svornost.com/wp-content/uploads/ludvik_svoboda.jpg http://www.svornost.com/wp-content/uploads/ludvik_svoboda.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/19/Ludv%C 3%ADk_Svoboda_signature.svg/128px- Ludv%C3%ADk_Svoboda_signature.svg.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/19/Ludv%C 3%ADk_Svoboda_signature.svg/128px- Ludv%C3%ADk_Svoboda_signature.svg.png http://oidnes.cz/05/05/sp5/MADaac6c1b86_Ludvik_Svoboda.JPG http://oidnes.cz/05/05/sp5/MADaac6c1b86_Ludvik_Svoboda.JPG http://www.praha.eu/public/10/14/4d/133326_4_General_Ludvik_Svob oda_with_Czechoslovak_Citizens_after_the_Dukla_battle.jpg http://www.praha.eu/public/10/14/4d/133326_4_General_Ludvik_Svob oda_with_Czechoslovak_Citizens_after_the_Dukla_battle.jpg http://www.kcprymarov.estranky.cz/img/mid/1771/nastup-jednotky-k- hlaseni-po-bitve-u-sokolova.jpg http://www.kcprymarov.estranky.cz/img/mid/1771/nastup-jednotky-k- hlaseni-po-bitve-u-sokolova.jpg http://www.kcprymarov.estranky.cz/img/mid/2484/svoboda-na- slovensku.jpg http://www.kcprymarov.estranky.cz/img/mid/2484/svoboda-na- slovensku.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/93/Jan_Opl etal.gif/220px-Jan_Opletal.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/93/Jan_Opl etal.gif/220px-Jan_Opletal.gif http://www.sokolska33.cz/wp-content/uploads/2012/10/opl.jpg http://www.sokolska33.cz/wp-content/uploads/2012/10/opl.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/Parte_- _Jan_Opletal.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/Parte_- _Jan_Opletal.gif http://nd03.jxs.cz/808/774/95fb35ace1_56204617_o2.jpg http://nd03.jxs.cz/808/774/95fb35ace1_56204617_o2.jpg http://www.annefrankguide.net/cs- CZ/content/opletal_pravolidu_19451115.jpg http://www.annefrankguide.net/cs- CZ/content/opletal_pravolidu_19451115.jpg http://svornost.com/wp-content/uploads/opletal_pohreb.jpg http://svornost.com/wp-content/uploads/opletal_pohreb.jpg http://www.cuni.cz/IFORUM-8199-version1-cestna_straz1.JPG http://www.cuni.cz/IFORUM-8199-version1-cestna_straz1.JPG

52 http://i.idnes.cz/11/033/cl6/JJ39fe5f_86Bundesarchiv_Bild_152_50_10_ Reinha.jpg http://i.idnes.cz/11/033/cl6/JJ39fe5f_86Bundesarchiv_Bild_152_50_10_ Reinha.jpg http://www.ushmm.org/lcmedia/photo/lc/image/64/64053.jpg http://www.ushmm.org/lcmedia/photo/lc/image/64/64053.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a5/Bundes archiv_Bild_146-1969-054-16,_Reinhard_Heydrich.jpg/173px- Bundesarchiv_Bild_146-1969-054-16,_Reinhard_Heydrich.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a5/Bundes archiv_Bild_146-1969-054-16,_Reinhard_Heydrich.jpg/173px- Bundesarchiv_Bild_146-1969-054-16,_Reinhard_Heydrich.jpg http://forum.valka.cz/files/j_n_kubi_.jpg http://forum.valka.cz/files/j_n_kubi_.jpg http://zpravy.ihned.cz/attachment.php/13350950/noeuNO2B9FzVpQT0J bARdGsrUCxW7ywg/infografika_heydrich_atentat_IN.jpg http://zpravy.ihned.cz/attachment.php/13350950/noeuNO2B9FzVpQT0J bARdGsrUCxW7ywg/infografika_heydrich_atentat_IN.jpg http://blog.idnes.cz/blog/4678/193512/atentat_1.jpg http://blog.idnes.cz/blog/4678/193512/atentat_1.jpg http://www.jcnews.cz/wp-content/uploads/2011/04/jcnews- Atent%C3%A1t-na-Reinharda-Heydricha.jpeg http://www.jcnews.cz/wp-content/uploads/2011/04/jcnews- Atent%C3%A1t-na-Reinharda-Heydricha.jpeg http://img.ihned.cz/attachment.php/890/39302890/ost34DEF7GHKLMN jlWbcfhz01STw29mn/atentat-heydrich.jpg http://img.ihned.cz/attachment.php/890/39302890/ost34DEF7GHKLMN jlWbcfhz01STw29mn/atentat-heydrich.jpg http://img43.imageshack.us/img43/3570/atentatpolednilist19420.gif http://img43.imageshack.us/img43/3570/atentatpolednilist19420.gif http://galerie.palba.cz/albums/Lide/Ruzne/normal_Heydrich023.jpg http://galerie.palba.cz/albums/Lide/Ruzne/normal_Heydrich023.jpg http://www.jcnews.cz/wp- content/uploads/2011/04/jcnews.cz_Atent%C3%A1t-na-Reinharda- Heydricha_film.jpg http://www.jcnews.cz/wp- content/uploads/2011/04/jcnews.cz_Atent%C3%A1t-na-Reinharda- Heydricha_film.jpg http://img.radio.cz/pictures/historie/heydrich/heydrich13.jpg http://img.radio.cz/pictures/historie/heydrich/heydrich13.jpg

53 http://img.ahaonline.cz/img/18/full/1135413_.jpg http://img.ahaonline.cz/img/18/full/1135413_.jpg http://www.praguecityline.cz/wp-content/uploads/2009/01/kopie- kostel-sv-cyrila-a-metodeje-011.jpg http://www.praguecityline.cz/wp-content/uploads/2009/01/kopie- kostel-sv-cyrila-a-metodeje-011.jpg http://www.profimedia.cz/fotografie/kostel-sv-cyrila-a-metodeje- resslova-ulice/profimedia-0009657018.jpg http://www.profimedia.cz/fotografie/kostel-sv-cyrila-a-metodeje- resslova-ulice/profimedia-0009657018.jpg http://www.moderni- dejiny.cz/PublicFiles/UserFiles/image/Prameny/05_CSR_1938- 1945/800x800_dobyvani_kostela.jpg http://www.moderni- dejiny.cz/PublicFiles/UserFiles/image/Prameny/05_CSR_1938- 1945/800x800_dobyvani_kostela.jpg http://oidnes.cz/12/053/cl5/JW435122_Kostel_hasici.jpg http://oidnes.cz/12/053/cl5/JW435122_Kostel_hasici.jpg http://www.historieweb.cz/sites/default/files/styles/obrazek_v_textu_6 00/public/obrazky/2012/03/07/10-schodiste.jpg http://www.historieweb.cz/sites/default/files/styles/obrazek_v_textu_6 00/public/obrazky/2012/03/07/10-schodiste.jpg http://www.kvh28rijen.cz/imagebank/5539016/800/800/0301%20%20P ohlednice%207%20para%C5%A1utist%C5%AF%20s%20kostelem.jpg http://www.kvh28rijen.cz/imagebank/5539016/800/800/0301%20%20P ohlednice%207%20para%C5%A1utist%C5%AF%20s%20kostelem.jpg http://img10.rajce.idnes.cz/d1001/4/4502/4502796_4fda2f38f52f46d63 6c6d421f94f0152/images/Lidice_pred_a_po_zniceni.jpg http://img10.rajce.idnes.cz/d1001/4/4502/4502796_4fda2f38f52f46d63 6c6d421f94f0152/images/Lidice_pred_a_po_zniceni.jpg http://www.streport.com/files/holocaust/pics/lidice1.jpg http://www.streport.com/files/holocaust/pics/lidice1.jpg http://www.komunisti.sk/image/lidice.jpg http://www.komunisti.sk/image/lidice.jpg http://im.novinky.cz/172/201724-top_foto1-if1x2.jpg http://im.novinky.cz/172/201724-top_foto1-if1x2.jpg http://www.zanikleobce.cz/detail_img.php?i=37052 http://www.zanikleobce.cz/detail_img.php?i=37052 http://www.volny.cz/cce.zizkov/image/lidice.jpg http://www.volny.cz/cce.zizkov/image/lidice.jpg http://www.lidice.cz/obec/historie/jak/107.jpg http://www.lidice.cz/obec/historie/jak/107.jpg

54 http://www.letecke- snimky.cz/files/2/10038/cache/Pamatnik-Lidice(5).jpg http://www.letecke- snimky.cz/files/2/10038/cache/Pamatnik-Lidice(5).jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb /9/91/Lidice,_pomn%C3%ADk_lidick%C3%BDch_d%C4%9 Bt%C3%AD_(2).jpg/1024px- Lidice,_pomn%C3%ADk_lidick%C3%BDch_d%C4%9Bt%C3 %AD_(2).jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb /9/91/Lidice,_pomn%C3%ADk_lidick%C3%BDch_d%C4%9 Bt%C3%AD_(2).jpg/1024px- Lidice,_pomn%C3%ADk_lidick%C3%BDch_d%C4%9Bt%C3 %AD_(2).jpg http://alerta.cz/wp- content/uploads/2011/06/detail_img.php_.jpeg http://alerta.cz/wp- content/uploads/2011/06/detail_img.php_.jpeg http://www.vesely-kopec.cz/fotoz/cile_lezaky_3.jpg http://www.vesely-kopec.cz/fotoz/cile_lezaky_3.jpg http://www.kcprymarov.estranky.cz/img/picture/1072/Le %C5%BE%C3%A1ky---k%C5%99%C3%AD%C5%BEe.jpg http://www.kcprymarov.estranky.cz/img/picture/1072/Le %C5%BE%C3%A1ky---k%C5%99%C3%AD%C5%BEe.jpg http://i.idnes.cz/10/062/cl6/JB33d2c5_7148698.jpg.JPG http://i.idnes.cz/10/062/cl6/JB33d2c5_7148698.jpg.JPG http://na.nulk.cz/1979/2/2_003.jpg http://na.nulk.cz/1979/2/2_003.jpg http://pajenka.svetu.cz/img/30106.jpg http://pajenka.svetu.cz/img/30106.jpg


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_8_ PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA – II. ČÁST."

Podobné prezentace


Reklamy Google