Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Kubě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: lokalizuje na mapě stát.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Kubě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: lokalizuje na mapě stát."— Transkript prezentace:

1 Šablona

2 Anotace: výkladová prezentace věnující se Kubě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: lokalizuje na mapě stát Kuba Klíčová slova: Amerika, Kuba Druh učebního materiálu: výkladová prezentace Druh interaktivity: výklad Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 12 - 15 let Celková velikost: 1098 kB

3 Kuba – 3.část Zdravotní péče  Vzdělání a základní zdravotní péče je pro místní občany  Základní zdravotní péče je celoplošně zabezpečena, úroveň však neodpovídá  standardům známým v České republice  Zdravotnické služby jsou charakterizovány používáním primitivních nástrojů, pochybnými praktikami, špatnou výživou, nedostatkem léků a špínou a také nedostatkem lékařů.  Na ostrově jsou často nedostupné i základní hygienické potřeby, pro běžné Kubánce jsou zubní pasty, mýdla, vložky, tampóny aj. často na příděl nebo zcela nedostupné.  Země má jednu z nejnižších dětských úmrtností na světě Některé zdroje však uvádějí mylnost těchto informací.

4 Vzdělání  Havanská univerzita byla založena v roce 1728  Obyvatelstvo je ve své většině zcela gramotné,  98% umí číst, psát a počítat  Alfabetizace však byla úspěšná již před nástupem masové školící kampaně Fidela Castra  Úroveň dalšího vzdělání je však nízká  školy trpí horší vybaveností  Studentům je znemožněn přístup k odborné literatuře i beletrii i k jiným světovým názorům  Ve školách je povinná výuka marx-leninismu.

5 Internet, počítače a mobilní sítě  Internet na Kubě je cenzurován  vybrané nezávislé webové stránky především s kubánskými tématy na ostrově nelze otevřít  E-maily jsou často kontrolovány  Běžnému obyvatelstvu není internet poskytován  Přístup k internetu je organizován a striktně kontrolován  Mají ho k dispozici především prominenti režimu: politici, vedoucí pracovníci a jejich rodiny či státem protežovaní umělci či sportovci  Internet mívají omezeně k dispozici i zaměstnanci státem zřizovaných organizací a škol  Zde bývá zpřístupněn hlavně e-mail  Mezi disidenty na Kubě je známá skupina blogerů  Jejich blogy jsou však obvykle blokovány státem a nejdou na Kubě otevřít  Donedávna platil i zákaz nákupu počítačů a mobilů soukromými osobami  Novou vládou Raúla Castra zrušen  Mobilní síť GSM Cubacel je dostupná problémů dostupná

6 Zajímavosti  Československý film "Rukojmí v Bella Vista" z roku 1979 byl natočen na Kubě  Film volně navazuje na stejně pojmenovaný díl ze seriálu 30 případů majora Zemana z roku 1970  Ernest Hemingway strávil na ostrově téměř 20 let a z ostrova pochází i téma jeho nobelovského románu Stařec a moře  Kubánci nesmí soukromě prodávat státem kontrolované produkty  Rybáři nesmí soukromě prodávat vlastnoručně ulovené ryby a mořské plody.  Na Kubě se nadále montují české motocykly Jawa.  V Havaně během druhé svět. války zemřel český podnikatel Jindřich Waldes,  Od roku 1969 byly v zemi zakázány Vánoce, obnoveny byly až v roce 1998 po návštěvě papeže Jana Pavla II.  Kubánský mramor byl dovážen do ČSSR  V květnu 2006 byl kubánský prezident označen americkým časopisem Forbes jako 7. nejbohatší hlava státu na zeměkouli, zhruba na úrovni britské královny  Fidel Castro toto veřejně v přímém televizním přenosu odmítl a mimo jiné deklaroval, že nevlastní ani jeden dolar  Na jednom náměstí v Havaně je pamětní pomník vyhlazení českých Lidic  Hlavní město Havana bývá označována jako „Paříž Karibiku“.  Státní zaměstnanci na Kubě (cca 7 miliónů lidí) neplatí daně ze mzdy.

7 Hlavní město – La Habana Obr.1

8 Univerzita v La Habaně Obr.2

9 Použité zdroje: Obr.1 :http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:La_habana_vedado.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:La_habana_vedado.jpg Obr.2: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Università_de_La_Habana.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Università_de_La_Habana.jpg


Stáhnout ppt "Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Kubě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: lokalizuje na mapě stát."

Podobné prezentace


Reklamy Google