Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina."— Transkript prezentace:

1 STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI

2 Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina starověkých pověstí, i tyto popisují názory tehdejších lidí na vznik světa, lidstva a podobné otázky. Řekové věřili v přítomnost bohů, ale na rozdíl například od židovského náboženství, měli bohů mnoho a tito bohové se svými vlastnostmi velmi podobali lidem. V knize však nejsou pověsti jen o bozích a jejich činech, ale i o slavných řeckých hrdinech, jako byli Hérakles, Perseus, Théseus a jiní, a o jejich statečnosti při boji proti bájným nestvůrám, při plnění těžkých úkolů, při cestách do dalekých zemí apod. Báje dále vyprávějí osudy mnoha dalších Řeků, které si lidé vyprávěli již několik století před naším letopočtem. I přes stáří těchto bájí se k nim až do současnosti mnohokrát vraceli umělci ve svých dílech a pověsti samy jsou velmi známé.

3 Co je báje(mýtus)? V běžné řeči znamená často nepravdu, vybájené nebo vymyšlené tvrzení bez jakéhokoli podkladu. Řecké mythos původně znamená řeč a vyprávění, zejména o dávné minulosti.

4 Nejvýznamnější řečtí bohové… Afrodita( Venuše) bohyně lásky a krásy

5 ARTEMIS – BOHYNĚ MĚSÍCE A LOVU

6 Další bohové…. Athéna Bohyně bojovnosti, spravedlnosti, moudrosti umění, ochránkyně práva. Ochránkyně mužů. Vyobrazena bývá ve zbroji v helmici, se štítem a kopím.

7 O těchto bozích jste také slyšeli? Poseidon (Neptun) - bratr Dia, bůh moří a oceánů.

8 Héra - bohyně manželství a ochránkyně žen.

9 Nejvyšší řecký bůh - ZEUS

10 ZOPAKUJME SI ….. Víš, jak se jmenuje nejvyšší řecký bůh?

11 Jak se jmenovala bohyně krásy a lásky?

12 Bůh moří a oceánů se jmenoval?

13 Hlavní město Řecka má název po bohyni?

14 Dokážeš vyluštit přesmyčky řeckých bohů… N A T H É A S I D E P O N O R Á S E K E R U H E L S F R O T A D I E L I H E O S R É H A

15 Řešení přesmyček N A T H É A ATHÉNA S I D E P O N O POSEIDON R Á S E ÁRES K E R U H E L S HERKULES F R O T A D I E AFRODITA L I H E O S HELIOS R É H A HÉRA


Stáhnout ppt "STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina."

Podobné prezentace


Reklamy Google