Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0670 Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0670 Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0670 Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ČísloIII/2 Zpracoval Petr FaltusICT 1 Název produktu Slovníček pojmů Z čeho se skládá počítač Číslo produktu 1 Použito 25.11.2010 Základní škola, Znojmo, Mládeže 3 VY_32_ZAZNAM_ICT1.01

2 Slovníček pojmů Z čeho se skládá počítač

3

4 Jak už bezpochyby všichni víme, věda a technika jdou neuvěřitelnou rychlostí kupředu. Od 30. let 20. století, kdy byl zprovozněn první počítač na světě, se již mnoho změnilo. Lidé neustále počítač zdokonalovali a vylepšovali, až do dnešní podoby. Možná si pamatujeme na dobu, kdy byl počítač s výkonem procesoru okolo 752 MHz nejvýkonnější, nebo kdy arkádovka Prince of Persia byla vrcholem herního průmyslu. Konkurenční firmy se předhánějí, kdo vytvoří silnější a výkonnější procesor.

5 Počítač dnes již nalezneme téměř ve všech domácnostech a stal se užitečným pomocníkem každodenního života. Víte ale, z čeho se počítač skládá?

6 Počítač je složen ze - základní desky - procesoru (CPU) - operační paměti (RAM) - grafické karty - pevného disku (HDD) - zdroje napájení - skříně (case) - chlazení

7 Základní deska Hlavním účelem základní desky je propojit jednotlivé součástky počítače do fungujícího celku a poskytnout jim elektrické napájení. Postupem času se funkce základní desky rozšiřovala v tom, že sama začínala obsahovat některé součástky počítače, které se do ní dříve musely zapojovat zvlášť. Je důležité, aby základní deska podporovala všechny ostatní komponenty.

8 Procesor (CPU) Je základní součástí počítače (dal by se přirovnat k mozku člověka). Čte z paměti strojové instrukce a na jejich základě vykonává program. Pokud budete chtít po počítači, aby zvládal složitější hry, budete potřebovat „o hodně“ výkonnější procesor, než který vám bohatě stačí na surfování po internetu nebo třeba vytváření textových souborů. Je to většinou nejnákladnější věc v počítači.

9 Operační paměť (RAM) RAM v překladu random access memory, tedy paměť která umožňuje přístup k libovolné části v konstantním čase bez ohledu na její fyzické umístění. Pokud se ale chystáte využívat počítač k hraní náročnějších her, platí pravidlo čím více tím lépe… Jinak ovšem při základním využití můžete se řídit cenou, takže záleží na vašich prioritách.

10 Grafická karta Grafická karta nebo také videoadaptér je součástí počítače a stará se o zobrazení obrazu na monitoru, grafické výpočty atd. Dříve byla grafická karta (přesněji šlo o grafický čip) nedílnou součástí základní desky, dnes jsou grafické karty oddělené a připojené do počítače pomocí některého typu sběrnice.

11 Pevný disk (HDD) Pevný disk (zkratka HDD, anglicky hard disk drive) je zařízení, které se používá v počítačích k dočasnému nebo trvalému uchovávání většího množství dat pomocí magnetické indukce. V současné době je začínají nahrazovat SSD disky.

12 Zdroj Napájecí zdroj počítače (PSU - Power Supply Unit) je zařízení sloužící ke zpracování střídavého napětí dodávaného ze sítě 0-240V (u nás 230V/50Hz) na nízké napětí potřebné napájení komponent počítače.

13 Skříň (case) Počítačová skříň (anglicky computer case) je hardware pro počítače, která slouží k mechanickému upevnění všech ostatních vnitřních dílů a částí počítače. Nejčastěji se jedná o celokovové šasi se standardizovanými rozměry, úložnými šachtami (bay) a montážními otvory korespondujícími s mechanickými rozměry ostatních součástí.

14 Chlazení Chlazení počítačů má za úkol odvést z vnitřku počítače ztrátové teplo, vznikající činností aktivních elektrotechnických součástek, které v počítači zajišťují jeho funkčnost. Odvod tepla je zajištěn díky vhodnému použití materiálu (pasivní chlazení), pomocí ventilátorů (aktivní chlazení) nebo použitím kapaliny (vodní chlazení).

15 Zdroj: www.wikipedia.org


Stáhnout ppt "EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0670 Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google