Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ústecký kraj. Základní údaje V kraji můžeme obdivovat přírodní krásy národního parku České Švýcarsko se známou Pravčickou bránou. Najdeme zde však i krajinu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ústecký kraj. Základní údaje V kraji můžeme obdivovat přírodní krásy národního parku České Švýcarsko se známou Pravčickou bránou. Najdeme zde však i krajinu."— Transkript prezentace:

1 Ústecký kraj

2 Základní údaje V kraji můžeme obdivovat přírodní krásy národního parku České Švýcarsko se známou Pravčickou bránou. Najdeme zde však i krajinu zdevastovanou těžbou hnědého uhlí a zplodinami z tepelných elektráren. V okolí Teplic se vyskytují minerální prameny s lázněmi.

3 Přírodní podmínky

4 Přirozenou hranici s Německem tvoří Krušné hory, Labské pískovce a Lužické hory. Ve středu kraje se tyčí České středohoří, jižně od něj se rozkládá Česká křídová tabule s horou Říp. Hladina Labe u Hřenska je nejníže položeným místem v ČR (115 m n. m.). Hlavní řekou je Labe s přítoky Ploučnice a Ohře. Na Ohři byla vybudována přehradní nádrž Nechranice. Chráněné oblasti: NP České Švýcarsko, CHKO Labské pískovce, CHKO České Středohoří

5 Obyvatelstvo

6 Krajským městem je Ústí nad Labem. Další velká města jsou Chomutov, Most, Teplice a Děčín. Kraj má především v důsledku poklesu těžby hnědého uhlí nejvyšší míru nezaměstnanosti z celé ČR.

7 Hospodářství Oblastí s vysoce rozvinutou průmyslovou výrobou je Podkrušnohoří. Oblast kolem řeky Labe a Ohře je intenzivně využívána pro zemědělství. V okolí měst Žatec, Louny a Litoměřice se pěstuje světově proslulý chmel. V Mostecké hnědouhelné pánvi se těží hnědé uhlí, které se spaluje v tepelných elektrárnách Prunéřov, Tušimice a Počerady. V Litvínově se nachází ropná rafinerie (Chemopetrol), v Ústí nad Labem chemický podnik Setuza.

8 Zajímavosti Národní park České Švýcarsko, NPP Pravčická brána, NPP Zlatý vrch, Milešovka. Románská rotunda sv. Jiří na hoře Říp. Zámky Děčín, Teplice, Duchcov a Libochovice. Hrady Střekov a Hazmburk. Město a pevnost Terezín.

9 Na následujících snímcích urči názvy vyobrazených památek a zajímavostí Ústeckého kraje

10 Bazilika sv. Prokopa v Teplicích Rotunda sv. Jiří na Řípu Chrám sv. Alžběty v Terezíně

11 Zámek Lednice Zámek Velké Losiny Zámek Duchcov

12 Zámek Ploskovice Zámek Děčín Zámek Jezeří

13 Zámek Libochovice Zámek Náměšť nad Oslavou Zámek Konopiště

14 Zámek Kačina Zámek Teplice Zámek Duchcov

15 Hrad Budyně nad Ohří Hrad Bezděz Hrad Střekov

16 Hrad Hazmburk Hrad Valečov Hrad Trosky

17 Žatec Kadaň Terezín

18 Říp Bořeň Lovoš

19 Prachovická brána Pravčická brána Petrovická brána

20 Varhošť Sedlo Milešovka

21 Stříbrný vrch Bronzový vrch Zlatý vrch

22 Údolí Labe u Děčína Údolí Ploučnice Údolí Ohře u Žatce

23 Konec prezentace!

24 Toto není správná odpověď. Zkus to znovu!


Stáhnout ppt "Ústecký kraj. Základní údaje V kraji můžeme obdivovat přírodní krásy národního parku České Švýcarsko se známou Pravčickou bránou. Najdeme zde však i krajinu."

Podobné prezentace


Reklamy Google