Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 17 AnotaceMontáž.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 17 AnotaceMontáž."— Transkript prezentace:

1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 17 AnotaceMontáž plynoměrů Klíčová slovaPlynoměr, instalace, distribuce, měřidla, ultrazvuk PředmětPlynárenství Autor, spoluautorLudvík Hrtánek JazykČeština Druh učebního materiáluVýklad Potřebné pomůckyPC, dataprojektor Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace Stupeň a typ vzděláváníStřední škola Cílová skupina1. - 2. ročník, žáci 15 – 17 let Speciální vzdělávací potřebyne ZdrojeSeznam viz poslední strana Plynoměry 1 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_17_326

2 2 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Plynoměry

3 3 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Plynoměr Přístroj na měření objemu a spotřeby plynů. Výsledek je vyjádřen v litrech (1l / 1dm 3 ) nebo v m 3. Je nutné, aby byl umístěný na dobře přístupném místě - umístění je proto určeno řadou předpisů (např. minimální vzdálenost od spotřebičů). V žádném případě nesmí být plynoměr umístěný v chráněných únikových chodbách, vstup musí být osazen odpovídajícím uzávěrem a je nutné jej pravidelně měnit a cejchovat.

4 4 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Vstup, montáž a výměna plynoměrů -Neodbornou montáží vzniká nejen riziko negativního ovlivnění průtoků a tlaku plynu v objektu, ale uživateli hrozí také možný postih ze strany kontrolních orgánů či dodavatele pitné plynu, zároveň se tímto občan dopouští obecného ohrožení z důvodu neoprávněné manipulace s výbušným zařízením. -Montáž plynoměru má vždy provádět zkušený plynoinstalatér pověřený distribuční společností dodávající plyn na odběrné místo. Výměny plynoměrů -Plynoměry je potřeba čas od času vyměnit anebo nechat zkontrolovat a zkalibrovat ve státní zkušebně. -Výměny plynoměrů přísluší pouze pracovíkovi pověřenému distribuční společností. -Výměny plynoměrů nikdy nesmí provádět neodborník. -Neoprávněný zásah do měřidel plynu je vždy pokládán za porušení zákona a je na něj nahlíženo jako na pokus o neoprávněnou manipulaci s měřidlem.

5 5 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Plynoměry podle principu funkce měření plynu Pro domácnostní odběry se používá plynoměr membránový, pro střední odběry rotační pístové, pro větší budovy (např. školy) plynoměry rychlostní. 1) Objemové plynoměry a) Suchý membránový plynoměr -Má tvar hranolu, v kterém jsou dva měchy, které se střídavě plní a vyprazdňují plynem. -Každé naplnění se projeví na číselníku. b) Olejový plynoměr -Má tvar hranolu a jsou v něm umístěny dva stejně veliké plechové zvony, ponořené v oleji. -Zvony se střídavě plní a vyprazdňují plynem, přitom se vynořují z oleje a zase do něj ponořují. -Tento pohyb je opět přenesen na počítadlo plynoměru.

6 6 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje c) Rotační pístový plynoměr -Je založen na principu měření plynu rotujícími písty ve tvaru osmičky. -Pohybem plynu se písty ve svém středu otáčejí a tento pohyb je přenesen na počítadlo plynoměru. 2) Rychlostní plynoměry -Prouděním plynu se otáčí lopatkové turbínové kolo a jeho otáčky se přenášejí soukolím na číselník. -Tento druh plynoměru není příliš velký, ale vyžaduje delší úsek rovného potrubí. Malá hřídel může být vodorovná i svislá.

7 7 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 3) Dynamické plynoměry -Jsou založeny na jednoduchém principu rozdílného tlaku před a za clonou. -Čím větší je průtok plynu, tím větší je rozdíl tlaku před a za clonou. -Tyto plynoměry se používají pro měření většího množství plynu (např. v plynárnách). 4) Plynoměry ultrazvukové -Tyto plynoměry jsou plně elektronické a pracují na principu ultrazvuku. -Zvuková vlna od vysílače, šířící se po směru průtoku plynu, vyžaduje pro překonání vzdálenosti mezi vysílačem a přijímačem méně času, než při šíření opačným směrem nebo při ustálení pohybu plynu. -Tímto rozdílem lze určit množství proteklého plynu.

8 8 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Plynoměry podle způsobu využití 1) Bytové plynoměry (domovní plynoměry) -Domovní plynoměry plní funkci měřidla průtoku a odebraného objemu plynu na vstupu do objektů. -Používají se jako patní měřidla odběru plynu v místech napojení bytových domů, panelových a činžovních domů, rekreačních objektů a zahrádkářských kolonií na veřejnou plynovodní síť. -Jejich konstrukce je navržena tak, aby byla znemožněna manipulace neoprávněných osob s výsledky měření odběru plynu. 2) Průmyslové plynoměry -Průmyslové plynoměry slouží jako patní měřidla na vstupech přívodů plynu do průmyslových a jiných komerčně využívaných objektů. -Jsou určeny pro přesný odečet spotřeby plynu a následnou fakturaci. -Jejich konstrukce dovoluje výměnu měřicí technologické části plynoměru bez demontáže armatury a bez nutnosti delší odstávky měřeného objektu od přívodu plynu.

9 9 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Otázky k opakování: 1)Jaké druhy plynoměrů znáš? 2) Popiš membránový plynoměr. 3) Popiš olejový plynoměr

10 10 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje: -http://www.plynomery.cz/http://www.plynomery.cz/ -Katalogy a vlastní zdroje


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 17 AnotaceMontáž."

Podobné prezentace


Reklamy Google