Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola Kollárova 456, 509 01 Nová Paka ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/21.3750 NÁZEV PROJEKTURozvoj čtení a práce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola Kollárova 456, 509 01 Nová Paka ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/21.3750 NÁZEV PROJEKTURozvoj čtení a práce."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola Kollárova 456, 509 01 Nová Paka ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/21.3750 NÁZEV PROJEKTURozvoj čtení a práce s informacemi ČÍSLO A NÁZEV KLÍČOVÉ AKTIVITY I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti AUTORMgr. Dana Kašparová PŘEDMĚTČeský jazyk TÉMATICKÝ OKRUHJazyk a jazyková komunikace NÁZEV DUMObyčejné věci v české básni ROČNÍK3. – 5. ČÍSLO MATERIÁLUVY_12_INOVACE _2_36_ČJ DATUM TVORBY2. 7. 2014 ANOTACE Tento materiál je zařazen do vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace, žáci si procvičují porozumění textu, rým

2 Letní večer Josef Václav Sládek

3 Pozorně si přečti báseň Slunce zašlo za horami v záři rudých červánků, nad polem a nad lukami tichne píseň skřivánků. Z ticha, z ticha vítr dýchá přes lučiny od lesa, nad nimi se klenou z ticha holubičí nebesa. Na luka a pole, skály lehá mlha modravá, šeří koroptvička v dáli kuřátka si svolává. Z ticha, z ticha vítr dýchá, v trávu padá rosička, a na sivém nebi z ticha bleskla první hvězdička.

4 Doplň správně rýmy z nabídky  Horami  Červánků  Dýchá  Od lesa  Skály  Modravá  Rosička  Hvězdička  Svolává  Nebesa  Skřivánků  Lukami  Z ticha  V dáli

5 Oprav chyby  Slunce zapadlo za horami v záři žlutých červánků, nad polem a nad loukami tichne píseň slavíčků. Z ticha, z ticha větřík dýchá přes pastviny od lesa, nad nimi se objevují z ticha hrdliččina nebesa. Na hory a pole, skály lehá mlha šedivá, šeří koroptvička v dáli ptáčátka si svolává. Z ticha, z ticha vítr dýchá, v květy padá rosička, a na sivém nebi z ticha bleskla jedna hvězdička.  Slunce zašlo za horami v záři rudých červánků, nad polem a nad lukami tichne píseň skřivánků. Z ticha, z ticha vítr dýchá přes lučiny od lesa, nad nimi se klenou z ticha holubičí nebesa. Na luka a pole, skály lehá mlha modravá, šeří koroptvička v dáli kuřátka si svolává. Z ticha, z ticha vítr dýchá, v trávu padá rosička, a na sivém nebi z ticha bleskla první hvězdička.

6 Odpověz na otázky  1. Jak básník popisuje zapadající slunce?  2. Kteří ptáci utichají při západu slunce?  3. Co připomínají básníkovi večerní nebesa?  4. Jak se chovají koroptve večer?  5. Co dělá vítr v tichu?  6. Co se objeví na nebi za večera?  7. Jak nazývá básník louky?  8. Pomocí kterých neživých přírodnin popisuje básník západ slunce?

7 odkazy  http://cs.wikisource.org/wiki/Zlatý_máj/Letní_večer Obrázky použity z webu Office.com


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola Kollárova 456, 509 01 Nová Paka ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/21.3750 NÁZEV PROJEKTURozvoj čtení a práce."

Podobné prezentace


Reklamy Google