Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa KAREL IV. - CÍSAŘ A KRÁL Karel IVKarel IV. svojí činností ovlivnil naše dějiny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa KAREL IV. - CÍSAŘ A KRÁL Karel IVKarel IV. svojí činností ovlivnil naše dějiny."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa KAREL IV. - CÍSAŘ A KRÁL Karel IVKarel IV. svojí činností ovlivnil naše dějiny jako málokdo. Také proto se mu říká… G R O Š D E S Á T E K Z E M A N C L O L O V V Á C L A V M Ě S T A K O S M A S K A T F R A N C I E

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň DějepisCo už o tématu znám? 1316NARODIL SE JAKO SYN JANA LUCEMBUSKÉHO A ELIŠKY PŘEMYSLOVNY, DOSTAL JMÉNO VÁCLAV. 1323 Z ROZHODNUTÍ SVÉHO OTCE ODCHÁZÍ K PANOVNICKÉMU DVORU DO PAŘÍŽE (VZDĚLÁNÍ, SŇATEK S BLANKOU Z VALOIS, ZMĚNA JMÉNA). 1333 NÁVRAT Z FRANCIE DO ČECH. 1346 KAREL SE STÁVÁ ŘÍMSKÝM KRÁLEM, PO SMRTI OTCE JANA V BITVĚ U KRESČAKU SE TÉHOŽ ROKU STÁVÁ ČESKÝM KRÁLEM. 1355KAREL SE STÁVÁ ŘÍMSKÝM CÍSAŘEM. 1378V 62 LETECH UMÍRÁ NA ZÁPAL PLIC.

3 Koruna česká Koruna česká - souhrnný název všech zemí, kterým vládl český král, zavedl ho Karel IV. (Vyhledej, která území sem patřila za vlády Lucemburků – H. Mandelová a kol.: Dějiny středověku a počátku novověku, s. 88.) Gotika Gotika - umělecký sloh. Začíná od druhé poloviny 12. století a pokračuje zhruba po další tři století. V českých zemích nastupuje i ustupuje gotika o něco později. Arcibiskupství Arcibiskupství – území, které spravuje arcibiskup, významnější než biskupství. Matyáš z Arrasu Matyáš z Arrasu – francouzský architekt, stavitel a kameník. Do Čech ho povolal Karel IV. Byl prvním stavitelem katedrály sv. Víta v Praze. Petr Parléř Petr Parléř - byl německý gotický architekt, stavitel, kameník, sochař a řezbář. Pozván Karlem IV., aby pokračoval ve stavbě katedrály sv. Víta. Projektoval Kamenný most. Karolinum Karolinum Karolinum – nejstarší budova Univerzity Karlovy, na Starém Městě v Praze. Jaké si řekneme nové termíny a názvy?

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Co si řekneme nového? Brzy po příchodu do Čech je začíná zvelebovat. Zasloužil se o povýšení pražského biskupství na arcibiskupství. Začal budovat katedrálukatedrálu na místě románské baziliky sv. Víta. Nechal vytvořit novou královskou korunu,královskou korunu zvanou svatováclavská. Založil v Praze univerzitu. Založil Nové MěstoNové Město pražské. Zbudoval hrad Karlštejnhrad Karlštejn k úschově říšských korunovačních klenotů. Zničený Juditin most nahradil KamennýmKamenným mostem. Založil klášterklášter Na Slovanech. Zdokonalil pražské opevnění (Hladová zeď).Hladová zeď Datuj co nejvíce Karlových činů.Viz H. Mandelová a kol.: Dějiny středověku a počátku novověku, s. 89.

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň DějepisVyhledejme další zajímavé informace. obratný diplomatsňatky Karel byl obratný diplomat. I jeho sňatky byly přínosem pro zemi. Jak se jmenovaly Karlovy manželky, které z nich porodily Karlovy nástupce? Viz H. Mandelová a kol.: Dějiny středověku a počátku novověku, s. 88 ( Viz H. Mandelová a kol.: Dějiny středověku a počátku novověku, s. 88 ) italského básníka Petrarky Čím Karel zaujal své současníky? Posuď podle záznamů italských kronikářů Mattea a Filipa Villaniů a italského básníka Petrarky. Viz H. Mandelová a kol.: Dějiny středověku a počátku novověku, s. 89 (Viz H. Mandelová a kol.: Dějiny středověku a počátku novověku, s. 89) na Karlštejněkapli sv. Kříže Karel nechal na Karlštejně vybudovat kapli sv. Kříže. Kdo a jak ji vyzdobil? Co zvláštního a vzácného zde Karel nechal ukrýt? Viz H. Mandelová a kol.: Dějiny středověku a počátku novověku, s. 91 (Viz H. Mandelová a kol.: Dějiny středověku a počátku novověku, s. 91)

6 Elektronické učební materiály - II. stupeň DějepisProcvičení Vyber vždy dva pojmy, vysvětli jejich souvislost. Vysvětli souvislost každého z pojmů s Karlem IV. Pracuj ve skupině. římský císař Kamenný most katedrála sv. Víta Francie Karlštejn Eliška PomořanskáNové Město pražské gotika Blanka z Valois Petr Parléř Mistr Theodorik Koruna česká ?

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis I would like to speak English about Charles. Karel byl nejstarší syn českého krále Jana Lucemburského a Elišky. Charles was the oldest son of the Bohemian king John of Luxembourg and Elizabeth. Roku 1347 byl Karel v Praze novým arcibiskupem korunován českým králem. In 1347 Charles was crowned king of Bohemia by the new archbishop in Prague. Roku 1357 Karel začíná stavbu nového mostu. Dohlížitelem tohoto projektu byl Petr Parléř. In 1357, Charles IV started the construction of a new bridge.The supervisor of the project was Peter Parler. In 1357, Charles IV started the construction of a new bridge. The supervisor of the project was Peter Parler.

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Zpětná vazba Zpětná vazba Napiš do školního časopisu informativní článek na téma „Karel IV. – císař a král“ 1 1) Článek bude nejméně jednou obsahovat tyto pojmy: římský císař, český král, Jan Lucemburský, Eliška Přemyslovna, Blanka z Valois, Francie, zvelebení českého království, pražské arcibiskupství, katedrála sv. Víta, gotika, Karlštejn, Nové Město pražské, Petr Parléř, Matyáš z Arrasu, Mistr Theodorik, klášter Na Slovanech, pražská univerzita, svatováclavská koruna, r. 1316, r. 1346, r.1378. 2 2) Napiš ho na samostatný list papíru A4, ručně nebo na PC. 3 3) Nezapomeň, jednotlivé věty na sebe musí logicky navazovat. Pomůže ti, pokud využiješ časovou posloupnost.

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Použité zdroje Použité zdroje publikace ČORNEJ, Petr a kol. Osobnosti českých dějin. 1. vyd. Český Těšín: Nakladatelství Fragment, 2007. ISBN 9788025305096. MANDELOVÁ, Helena. Dějiny středověku a počátku novověku. 2. vyd. Liberec: Dialog, 2010. ISBN 8086218821.


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa KAREL IV. - CÍSAŘ A KRÁL Karel IVKarel IV. svojí činností ovlivnil naše dějiny."

Podobné prezentace


Reklamy Google