Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění."— Transkript prezentace:

1 Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTEO F Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastVinárny Vzdělávací oborTechnika obsluhy Vzdělávací okruhServis bílého vína Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace komplexně seznamuje žáky postupem při servisu bílého vína. Vysvětlení pojmů a definic. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaDekantace, degustace, prezentace DatumDatum vytvoření –

2 Bílé víno

3 Izolační obal Sklenice na bílé víno Teploměr Dezertní talíř s číšnickým nožem

4  Před servisem vína musíme provést kontrolu teploty podávaného vína.  Teplota u bílých vín se pohybuje od 8 – 12 °  Určení teploty u vína je závislé od jeho stáří a kvality.  Čím starší a kvalitnější víno podáváme tím je jeho teplota vyšší.  U vín bývá i doporučení teploty vína výrobcem.  Víno ovšem podchladíme o jeden až dva stupně.

5  Víno otevíráme se servírovacím stole (keridonu)  Připravený inventář si vhodně rozmístíme

6  Víno prezentuje zleva hostili  Při prezentaci uvádíme – název vína, ročník, oblast, charakteristika, gastronomická návaznost  Provádíme také rychlou prezentaci čestnému hostu také zleva

7  Odstraníme záklopku pomocí nože  Otřeme hrdlo  Vytažení zátky – láhev držíme zabalenou v příručníku  Pomocí příručníku vyndáme vývrtku z korku Odstranění kapsleVytažení korku

8  Otřeme hrdlo láhve korkem  Posouzení korku  Prezentace korku hostiteli – zleva, prezentujeme jako mísu  Pak zakládáme na pravou stranu hostitele Posouzení korku

9 Degustace – smyslové hodnocení vína  Zrak  Čich  Chuť  Degustaci provádí hostitel nebo sommeliér, při jednotlivém posuzování se k vínu vyjádříme  Před degustací hostitelem můžeme vyvínit sklenice

10  K degustaci hostitelem naléváme zprava do založené sklenice a víno  Láhev držíme na levém předloktí podloženou příručníkem, etiketou k hostiteli

11  Po odsouhlasení vína hostitelem naléváme víno podle společenských pravidel a na konec hostiteli.  Víno naléváme zprava.  Po nalití umístíme láhev do izolačního obalu.

12  Při odchodu popřeje hostům příjemné chvíle u vína  Provedeme úklid pracovních pomůcek  Během konzumace hostovi víno doléváme, až je sklenice prázdná nebo je ve sklenici jen malé množství vína.

13 1) Jaké znáš vinné odrůdy pro výrobu bílého vína: a) ………………………………………….. b) ………………………………………….. c) ………………………………………….. d) ………………………………………….. e) ………………………………………….. f) …………………………………………..

14 2) Jaký inventář potřebuje pro servis bílého vína …………………………………………………………………………… …………………………… ) Zvolte správnou teplotu pro servis bílého vína a) °C b) 5 – 8 °C c) 14 – 18 °C

15 4)Vyjmenuj čtyři základní chutě, které rozeznáváme na jazyku a na kterých částech jazyka je cítíme a) …………………………………………………………………………… ……………………………… b) …………………………………………………………………………… ……………………………… c) …………………………………………………………………………… ……………………………… d) …………………………………………………………………………… ………………………………

16 5 ) Prezentace je…………………………………………hostiteli. 6) Jaké údaje uvádíme při prezentaci a) …………………………………………. b) …………………………………………. c) …………………………………………. d) …………………………………………. e) ………………………………………….

17 Salač, G., Stolničení. Praha: Fortuna ISBN: Archiv autora


Stáhnout ppt "Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění."

Podobné prezentace


Reklamy Google