Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace."— Transkript prezentace:

1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace Různé typy vrtáků, jejich použití a údržba. Klíčová slovaVrtáky, hlavní ostří, příčné ostří, fazetka, válcová a kuželová stopka PředmětOdborný výcvik Autor, spoluautorZdeněk Říha, konzultant Jan Mariáš JazykČeština Druh učebního materiáluPrezentace Potřebné pomůckyPC, data projektor Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace Stupeň a typ vzděláváníStřední škola Cílová skupina1. ročník, žáci 15 - 16 let, 23-51-H/01 Strojní mechanik Speciální vzdělávací potřebyNe ZdrojeSeznam viz poslední strana VRTÁNÍ II. – nástroje 1 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_30_609

2 2 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje RUČNÍ OBRÁBĚNÍ KOVŮ V R T Á N Í nástroje

3 3 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje patří do skupiny třískového obrábění. Nástroj pro vrtání – vrták, slouží k zhotovení otvorů kruhového průřezu. Při své činnosti vykonává současně dva pohyby. Jeden otáčivý kolem své osy a druhý přímočarý ve směru své osy. Tento pohyb se nazývá posuv a udává se v mm na 1 otáčku. Vrtání

4 4 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Pracovní plochy vrtáku Šroubovitý vrták má na svém těle dvě šroubovité drážky, jejichž šikmé plochy na hrotu vrtáku svírají s kuželovými plochami hrotu úhel břitu β a s osou vrtáku úhel čela γ. Úhel hřbetu ά vzniká podbroušením kuželových ploch špičky. Hlavní ostří tvořené drážkami s hřbetními plochami vniká do materiálu a ubírá třísky. Vrcholový úhel ε, který spolu svírají se volí podle druhu materiálu obrobku.

5 5 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Řezná část šroubovitého vrtáku

6 6 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Pracovní plochy vrtáku Hlavní ostří Příčné ostří Fasetka

7 7 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Druhy vrtáků Vrták s válcovou stopkou se upíná do vrtačkových tříčelisťových sklíčidel. Vrták s kuželovou stopkou se vkládá do kuželových dutin (Morse kužele).

8 8 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Vrták pro plech Vyznačuje se podbroušeným příčným ostřím, ze kterého vzniká středový hrot. Otvor vzniká zařezáváním obvodové hrany vrtáku, která představuje příčné ostří.

9 9 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Stupňovitý vrták Používá se pro zhotovení děr větších průměrů (do 32 mm) pro plechy a měkké materiály.

10 10 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Upínání vrtáků Rychloupínací tříčelisťové Upínání do sklíčidlo kuželové stopky

11 11 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kontrolní otázky 1, Jaké úhly jsou charakteristické pro vrták? 2, Jaké stopky mohou mít vrtáky? 3, Jak může být upnut vrták do vrtačky (pomocí jakých pomůcek)? 4, Jak se liší nabroušením vrták na plech od šroubovitého vrtáku? 5, K čemu se používá kuželová stopka (Morse kužel)?

12 12 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použitá literatura Fialová Ing. Dana, Gradek Ing. Vladislav, Zámečnické práce a údržba –Technologie 1. díl učebnice pro SOU, Praha, Parta 2006, ISBN 80-7320-086-4 Outrata Jiří Ing., Technologie ručního zpracování kovů pro 1. ročník OU a UŠ kovo oborů, Praha, SNTL 1981, EAN 04-204-82, použité obrázky: snímek č. 4, str.40, obr. B, snímek č. 7, str.40, obr. C,D,E Dillinger Josef Ing., a kolektiv, Moderní strojírenství pro školu a praxi, Praha, Nakladatelství Europa Sobotáles 2007, IBSN 978-80-86706-19-1 použité obrázky: snímek č. 5, str.123 Fischer Ulrich a kolektiv, Základy strojnictví, Nakladatelství Europa Sobotáles 2004, IBSN 80-86706-09-5, použité obrázky: snímek č. 10, str.79, obr. 1 Fotografie na snímcích 6,8,9 archiv autora.


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace."

Podobné prezentace


Reklamy Google