Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět PRO ROČNÍK: 4. a 5. NÁZEV MATERIÁLU: Památky UNESCO – Vila Tugendhat Brno, Olomouc ČÍSLO MATERIÁLU: 10 JMÉNO AUTORA: Mgr. Marta Suchomelová Metodický list / anotace: -Prezentace se může použít ve 4. a 5. ročníku k bližšímu seznámení s jednotlivými památkami UNESCO v České republice. -Žáci se seznamují s první moderní českou památkou, která je zapsaná do seznamu UNESCO, vilou Tugendhat v Brně. Mohou si prohlédnout neobvyklé umístění stavby a řešení obytných prostor ve vile. Na mapě vyhledají město Brno a v encyklopediích zjistí informace o městě. -Ve druhé části prezentace se seznámí s barokním Sousoším Nejsvětější Trojice v Olomouci. Mohou si prohlédnout bohatou a neobvyklou výzdobou sousoší. Vyhledají město na mapě a zařadí do správného kraje. -Prezentace se může využít pro opakování učiva nebo při vlastivědě v 5.ročníku.

2 PAMÁTKY UNESCO BRNO VILA TUGENDHAT BRNO VILA TUGENDHAT

3 první moderní česká památka v seznamu UNESCO vila Tugendhat vila Tugendhat v Brně byla zapsaná v roce 2001 vila byla postavena roku 1930 podle návrhu architekta Ludwiga Mies van der Rohe původní majitelé – manželé Tugendhatovi unikátní řešení stavby (ve svahu, ocelový skelet, pochromované nosníky, hlavní podlaží –prostor oddělený dekorativními stěnami) první moderní česká památka v seznamu UNESCO vila Tugendhat vila Tugendhat v Brně byla zapsaná v roce 2001 vila byla postavena roku 1930 podle návrhu architekta Ludwiga Mies van der Rohe původní majitelé – manželé Tugendhatovi unikátní řešení stavby (ve svahu, ocelový skelet, pochromované nosníky, hlavní podlaží –prostor oddělený dekorativními stěnami)

4 dekorativní stěny: onyxová – má zvláštní zabarvení při západu Slunce, celý blok pochází z marockého pohoří Atlas makasarová – půlkruhová, ze vzácného ebenu z Indonésie od roku 1989 je správcem město Brno od roku 2010 zde probíhala rekonstrukce rekonstrukce byla dokončena v roce 2012 dekorativní stěny: onyxová – má zvláštní zabarvení při západu Slunce, celý blok pochází z marockého pohoří Atlas makasarová – půlkruhová, ze vzácného ebenu z Indonésie od roku 1989 je správcem město Brno od roku 2010 zde probíhala rekonstrukce rekonstrukce byla dokončena v roce 2012

5 POHLED ZE ZAHRADY

6 POHLED Z ULICE

7 HLAVNÍ PODLAŽÍ-HALA S VÝHLEDEM DO ZAHRADY

8 PAMÁTKY UNESCO SOUSOŠÍ NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE OLOMOUC SOUSOŠÍ NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE OLOMOUC

9 SOUSOŠÍ NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE Sousoší nejsvětější trojice v Olomouci bylo zapsáno do seznamu UNESCO v roce 2000Sousoší nejsvětější trojice v Olomouci stavba začala v roce 1716 a ukončena byla roku 1754, slavnostního vysvěcení se zúčastnila císařovna Marie Terezie sousoší má výšku 35 m a 3 podlaží ve spodním podlaží se nachází vnitřní kaple s reliefy Sousoší nejsvětější trojice v Olomouci bylo zapsáno do seznamu UNESCO v roce 2000Sousoší nejsvětější trojice v Olomouci stavba začala v roce 1716 a ukončena byla roku 1754, slavnostního vysvěcení se zúčastnila císařovna Marie Terezie sousoší má výšku 35 m a 3 podlaží ve spodním podlaží se nachází vnitřní kaple s reliefy

10 sochařskou výzdobu tvoří: 18 soch světců 12 figur světlonošů 6 reliéfů s polopostavami apoštolů sousoší Nanebevzetí Panny Marie ve střední části pozlacené sousoší Nejsvětější Trojice na vrcholu sochařskou výzdobu tvoří: 18 soch světců 12 figur světlonošů 6 reliéfů s polopostavami apoštolů sousoší Nanebevzetí Panny Marie ve střední části pozlacené sousoší Nejsvětější Trojice na vrcholu

11 SOUSOŠÍ NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE

12 SOUSOŠÍ NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE

13 SOUSOŠÍ NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE

14 SOUSOŠÍ NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE SOUSOŠÍ NA VRCHOLU

15 SOUSOŠÍ NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE SV. JAN SARKANDER

16 SV. VOJTĚCH SV. CYRIL

17 Použité zdroje VILA TUGENDHAT MIAOW, Miaow. wikipedia [online]. [cit. 20.4.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vila_Tugendhat.jpg VLDX. wikipedia [online]. [cit. 20.4.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vila_Tugendhat_po_rekonstrukci.JPG?uselang=cs PODZEMNIK. wikipedia [online]. [cit. 20.4.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tugendhat_zevnitr.jpg BLAŽKOVÁ, Milena. 11 pokladů Čech a Moravy. 1.vyd. Praha: Albatros, 2002. ISBN 8000010879. s. 147 – 159. OLOMOUC-SOUSOŠÍ NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE MAŇAS, Michal. wikipedia [online]. [cit. 20.4.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Holy_Trinity_Column-2.jpg MAŇAS, Michal. wikipedia [online]. [cit. 20.4.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Holy_Trinity_Column.jpg KAMENÍČEK, Jan. wikipedia [online]. [cit. 20.4.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Holy_Trinity_Column-3.jpg KAMENÍČEK, Jan. wikipedia [online]. [cit. 20.4.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Holy_Trinity_Column_-_top.jpg KAMENÍČEK, Jan. wikipedia [online]. [cit. 20.4.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Holy_Trinity_Column-John_Sarkander.jpg MAŇAS, Michal. wikipedia [online]. [cit. 20.4.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Holy_Trinity_Column_-_Adalbert_of_Prague.jpg MAŇAS, Michal. wikipedia [online]. [cit. 20.4.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Holy_Trinity_Column_-_Saint_Cyril.jpg BLAŽKOVÁ, Milena. 11 pokladů Čech a Moravy. 1.vyd. Praha: Albatros, 2002. ISBN 8000010879. s. 111 – 115.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět."

Podobné prezentace


Reklamy Google