Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3569 Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3569 Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu:VY_32_INOVACE_06-01_Zelenina Autor:Mgr. Alice Frýželková Ročník:1.-3. Datum vytvoření:

2 Vzdělávací oblast:Člověk a jeho svět Tematická oblast:Prvouka - život na vesnici Předmět:Prvouka Výstižný popis způsobu využití, metodické pokyny: Seznamuje se zeleninou, jejími druhy. Popisuje stavbu těla zeleniny, ukazuje jedlé části zeleniny. Vysvětluje pojem bioodpad. Klíčová slova:Zelenina, druhy zeleniny, bioodpad Druh učebního materiálu:prezentace

3 Zelenina Na zahradě a na poli pěstujeme zeleninu. Než vyroste, musíme ji zalévat, vytrhávat plevel a okopávat ji. Zelenina je zdravá, obsahuje vitaminy a velké množství vody. Kterou zeleninu máte rádi? 1

4 Zelenina – stavba těla Rostliny mají některé části těla pod zemí (např. kořen nebo cibuli). Další části těla mají nad zemí – stonek, listy. Většina rostlin má také květy, ze kterých později vyrůstají plody. Zelenina, to jsou listy, plody a nadzemní i podzemní části některých rostlin Z každé zeleniny jíme její určitou část. 2

5 Podívejte se na stavbu rajčete. list plod květ stonek

6  Kořen jíme u mrkve, petržele a celeru.  U petržele a celeru jíme i jejich stonek a listy mrkev celer petržel

7  Cibuli a stonek jíme u cibule, česneku a pórku cibule pórek česnek

8  Listy jíme u salátu a špenátu salát špenát

9  Plody jíme u papriky, rajčete, dýně, fazolu, hrachu dýně rajče 11 paprika fazole hrách

10  Z květáku a brokolice jíme květenství květák brokolice

11 Poznáš tuto zeleninu? Pojmenuj, kterou část zeleniny jíme.

12 brambory cuketa kedlubna petržel kapusta lilek Zkontroluj, jestli jsou u zeleniny správně napsány názvy.

13 Rozlišujeme několik druhů zeleniny: 9 listová 11 plodová

14 Rozlišujeme několik druhů zeleniny: 3 kořenová 7 17 košťálová cibulová

15 Bioodpad Skoro polovinu odpadu tvoří odpad živočišného nebo rostlinného původu. Říká se mu odborně bioodpad. Je hlavní součástí kompostu.  Kam u vás doma vyhazujete bioodpad? 24

16 Použité zdroje: 1.Vegetables. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Vegetables.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Vegetables.jpg 2.Jardin potager 6. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zeleninov%C3%A1_zahrada#mediaviewer/Soubor:Jardin_potager_6.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zeleninov%C3%A1_zahrada#mediaviewer/Soubor:Jardin_potager_6.jpg 3.7carrots. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2011 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:7carrots.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:7carrots.jpg 4.Wurzelpetersilie Wurzel. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Wurzelpetersilie_Wurzel.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Wurzelpetersilie_Wurzel.jpg 5.Céleri-rave-fendu. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2008 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:C%C3%A9leri-rave-fendu.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:C%C3%A9leri-rave-fendu.jpg 6.Onions. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Onions.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Onions.jpg 7.3 Garlics. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:3_Garlics.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:3_Garlics.jpg 8.Chives. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2003 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Chives.jpeg 9.Kopfsalat Setzlinge. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2009 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Kopfsalat_Setzlinge.JPGhttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Kopfsalat_Setzlinge.JPG 10.CDC spinach1. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:CDC_spinach1.jpg

17 Použité zdroje: 11.Capsicum annuum fruits IMGP0122. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2011 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Capsicum_annuum_fruits_IMGP0122.jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Capsicum_annuum_fruits_IMGP0122.jpg 12.Tomato je. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Tomato_je.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Tomato_je.jpg 13.Pumpkins. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 1997 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Pumpkins.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Pumpkins.jpg 14.Ab food 20. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Fazole#mediaviewer/Soubor:Ab_food_20.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Fazole#mediaviewer/Soubor:Ab_food_20.jpg 15.Doperwt rijserwt peulen Pisum sativum. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Hr%C3%A1ch#mediaviewer/Soubor:Doperwt_rijserwt_peulen_Pisum_sativum.jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/Hr%C3%A1ch#mediaviewer/Soubor:Doperwt_rijserwt_peulen_Pisum_sativum.jpg 16.Cauliflower. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Cauliflower.JPGhttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Cauliflower.JPG 17.Broccoli bunches. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Broccoli_bunches.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Broccoli_bunches.jpg 18.Kartoffeln der Sorte Marabel. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Kartoffeln_der_Sorte_Marabel.JPGhttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Kartoffeln_der_Sorte_Marabel.JPG 19.Courgette. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Courgette.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Courgette.jpg

18 Použité zdroje: 20.Rosenkohl In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Rosenkohl_3012.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Rosenkohl_3012.jpg 21.Brassica oleracea var. gongylodes. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2011 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Brassica_oleracea_var._gongylodes.jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Brassica_oleracea_var._gongylodes.jpg 22.Armoracia rusticana 03 ies. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Armoracia_rusticana_03_ies.jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Armoracia_rusticana_03_ies.jpg 23.Aubergine. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2004 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Aubergine.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Aubergine.jpg 24.Zahradni odpad kompostarna Berco. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bioodpad#mediaviewer/Soubor:Zahradni_odpad_kompostarna_Berco.jpg


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3569 Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google