Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sciurus vulgaris Daniel Dvořák Církevní ZŠ logopedická Don Bosco.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sciurus vulgaris Daniel Dvořák Církevní ZŠ logopedická Don Bosco."— Transkript prezentace:

1 Sciurus vulgaris Daniel Dvořák Církevní ZŠ logopedická Don Bosco

2 Vědecká klasifikace Říše: živočichové (Animalia) Kmen: strunatci (Chordata) Podkmen: obratlovci (Vertebrata) Nadtřída: čtyřnožci (Tetrapoda) Třída: savci (Mammalia) Řád: hlodavci (Rodentia) Čeleď: veverkovití (Sciuridae) Rod: veverka (Sciurus)

3 Veverka obecná Sciurus vulgaris Stupeň ohrožení málo dotčený Binomické jménoBinomické jméno Sciurus vulgaris Linné, 1758Linné1758 Rozšíření veverky obecné (červeně).

4 Výskyt v České republice VV České republice ji nalezneme v lesích všech typů, parcích, alejích, větších zahradách nebo hřbitovech se stromovým porostem.

5  Veverka obecná obývá široké území v rozmezí od západní Evropy až po východní Asii.západní Evropy východní Asii  Máme veverku zrzavou a černou. Veverka zrzavá žije hlavně v listnatých lesích a černá veverka žije hlavně v jehličnatých lesích.

6  Veverka obecná (Sciurus vulgaris) je středně velký hlodavec z čeledi veverkovitých (Sciuridae). hlodavecčeledi veverkovitých  Veverka obecná může být černé i zrzavé barvy.  Veverka se dá velmi dobře rozeznat podle svého velkého chundelatého ocasu. (Ocas jí pomáhá udržet rovnováhu při lezení a skocích. Dále ho využívá jako pokrývku při spánku.)

7  Veverka má na uších výstupky, které jsou tvořeny dlouhými chlupy.  Veverka má také bílé bříško. (Toto je u zrzavé i černé veverky.)

8  Veverka je aktivní přes den, ale ve vrcholné části dne je většinou ukryta ve svém hnízdě, přičemž se vyhýbá teplu a větší viditelnosti vůči predátorům, mezi které patří především kuna lesní, kočka divoká, liška obecná, lasice kolčava, která loví především mláďata, ale také větší dravci, např. káňata lesní nebo sovy.

9  Veverky až do doby rozmnožování jsou samotářské a přítomnost ostatních nevyhledávají.  V zimě nehybernuje, ale tráví ve svém hnízdě větší dobu než v létě. Dokáže se pohybovat rychlostí až 19 km/h

10  Veverka má typické lehce rozeznatelné stopy. Zanechává po sobě čtyři prohlubně : zadní jsou kratší, přední delší.  Leze po stromech, dokáže přeskakovat ze stromu na strom  Veverky nechodí, ale poskakují.

11  U některých jedinců probíhá páření již na konci zimy a na samotném počátku jara. Většinou je však obvyklejší doba páření v letním období, během června a července. Samec svou partnerku nachází díky pronikavému pachu, který samice vypuzuje. Po setkání dvou partnerů začne samec svou partnerku honit po stromech a tak činí až do hodiny před spářením.  Před rozmnožováním se také samice vykrmují s cílem přibrat na váze, jelikož obecně platí, že samice s vyšší hmotností rodí více mláďat než samice s hmotností nižší.

12  Veverky si staví hnízda v dutinách stromů, někdy i na tlustších větvích. Hnízdo má velikost cm a je tvořené mechem, listy, travou a kůrou.  Veverčí hnízdo v dutině rozeznáte podle hub napíchaných na větvičkách stromu.

13  Samice může mít i dva vrhy za rok, přičemž jeden vrh obsahuje obvykle 3 až 4 mláďata, která se rodí po 38 až 39 denní březosti.  Mláďata se rodí slepá a téměř holá a po narození váží 10 až 15 g.

14 PPlně osrstěná jsou po 21 dnech života, oči se jim otevřou po čtyřech týdnech a chrup se jim plně vyvíjí až po 42 dnech, kdy začínají požírat pevnou potravu.  Samice je však kojí až do jejich odstavení, tedy do 8 až 10 týdnů po narození.

15  Veverky se i se svými mláďaty stěhují z hnízda do hnízda. Je to kvůli obrovskému množství blech.  Nejvíce, % mláďat přitom umírá během svého prvního zimního období.

16  Samice dosahuje pohlavní dospělosti zhruba v druhém roce života, samci o něco později.  Veverka obecná se v přírodě dožívá průměrně 3 let, v zajetí se může tato hranice vyšplhat až na 10 let.

17  Veverka obecná je ve většině států Evropy chráněným druhem. To platí i v České republice, kde je v současnosti podle vyhlášky 395/1992 Sb. vyhodnocena jako ohrožený druh.Evropy  V posledních letech u nás došlo k příkrému poklesu početnosti tohoto druhu a z původních tisíc kusů ulovených ročně ve 20. letech 20. století se počet ulovených veverek o 50 let později snížil pouze na několik stovek jedinců.  V některých částech světa se již od starověku loví pro svou srst, ale v současné době ji nejvíce ohrožuje spíše ztráta lesů - jejího přirozeného biomu. V jiných částech světa, např. ve Spojeném království, se potýkají s jiným problémem, a to vytlačováním veverky obecné úspěšnějším druhem – veverkou popelavou.

18  Zdroj - internet avn%C3%AD_strana cz.eu/mammalia.html  Tak jděte a ochraňujte veverky.  A přitom poznávejte přírodu.

19 Zvláštní poděkování bych chtěl věnovat paní učitelce Svatkové.


Stáhnout ppt "Sciurus vulgaris Daniel Dvořák Církevní ZŠ logopedická Don Bosco."

Podobné prezentace


Reklamy Google