Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak fotit jídlo NATY JERMANOVÁ 2014. Něco málo na úvod - Nespočetněkrát jste už jistě do nekonečna listovali maminčinou kuchařkou. Vše jste projeli od.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak fotit jídlo NATY JERMANOVÁ 2014. Něco málo na úvod - Nespočetněkrát jste už jistě do nekonečna listovali maminčinou kuchařkou. Vše jste projeli od."— Transkript prezentace:

1 Jak fotit jídlo NATY JERMANOVÁ 2014

2 Něco málo na úvod - Nespočetněkrát jste už jistě do nekonečna listovali maminčinou kuchařkou. Vše jste projeli od předkrmů po zákusky a jistě se vám těch pár slin na jazyku seběhlo. - A proč ? Odpověď je jednoduchá. Profesionální fotografové často spolupracují s tzv. food stylisty. Ti jídlo naaranžují tak, že zaujme snad každého. To vypadá celkem lehce, jídlo uvařit a položit na prostřený stůl. Je tu ale malý podvod. Mezi krásně nadýchaným dortem je např. vložen karton, maso je potřené kukuřičným sirupem a vše je propíchané párátky, aby jídlo drželo požadovaný tvar… FOOD STYLING = unikátní disciplína jen hrstky odborníků, využívá se převážně pro reklamní fotografii, TV reklamu, obalový design, jídelní lístky a podobně.

3

4 1. Světlo - Jídlu sluší bílé, denní světlo. Vyvarujte se focení při žlutém světle žárovek (pokud se do toho pustíte, nastavte vyvážení bílé na žárovkové světlo). V případě focení pokrmu na denním světle, dejte talíř co nejblíže k oknu. TIP: Při neumytých oknech se fotí lépe.

5 2. Rekvizity - Až budete spokojeni s tím, jak vypadá jídlo na talíři, věnujte pozornost jeho okolí. Čím jednodušší kompozice, tím lépe. Zkuste k talíři přiložit jednu nebo dvě rekvizity – příbor, ubrousek, skleničku s vínem nebo mističku s kořením, které je pro daný pokrm charakteristické. Tyto rekvizity můžete zároveň použít jako popředí nebo pozadí fotky mimo hloubku ostrosti (budou rozostřené).

6 3. Pospěšte si - Teplé jídlo rychle mění svůj vzhled. Je tedy dobré vědět, jak by měla fotka vypadat ještě před tím, než jej dáte před objektiv. - Jak to dělají profíci ? Postaví foťák na stativ, připraví si celou scénu s rekvizitou na talíři a hned poté, co je pokrm připravený, pouze vymění talíře. A pak už jen fotí.

7 4. Kompozice záběru - Snímek musíte pečlivě „zakomponovat“. Také nezapomeňte na barevnou kompozici a pokuste se dobře sladit barvy. - Nejlepší způsob, jak se to naučit, je koupit kvalitní kuchařku a dívat se, jak jsou pokrmy nafocené.

8 5. Naolejované jídlo vede lépe světlo - Je tu malý trik od food stylistů. Do malé misky nalejte trochu olivového oleje a těsně před focením jídlo potřete malým štětečkem namočeným v oleji. Dostane lesk, který vidíte v časopisech. Ale musíte být rychlí. Olej se rychle vsákne nebo steče.

9 6. Foťte z úhlu, který se naskytne konzumentovi - Toto je jedna z nejdůležitějších rad. Jídlo byste měli fotit vždy ze stejného pohledu, který se vám naskytne, když usednete ke stolu. U takového snímku se dokáže divák mnohem lépe vžít do situace, že je jídlo určené pro něj.

10 7. Detaily a pára nad pokrmem - Můžete také zkusit zaostřit jen na určité detaily nebo část pokrmu a ostatní nechat rozmazané. Snímek ukáže důležitost jednotlivých ingrediencí. - Jen málokdo by stihl vyfotit jídlo se vznášející se párou, že ? Právě ta dodá efekt čerstvě vyndaného jídla z trouby. Food stylisté na to mají několik triků. Jeden vám hned prozradím. - Obyčejnou vatu namočíme do vody a následně dáme do mikrovlnky a čekáme, dokud se z ní nezačne kouřit. Pak už ji jen chytře schováme mezi jídlo a mačkáme spoušť.

11 Co nám radí Jamie Oliver ? 1. Použijte neutrální pozadí, aby vynikly struktury jídla. 2. Fotografujte často a zachyťte i nepořádek. Nepořádek k vaření patří! 3. K pořízení akčních snímků použijte dlouhý čas závěrky, abyste zachytili energii…

12


Stáhnout ppt "Jak fotit jídlo NATY JERMANOVÁ 2014. Něco málo na úvod - Nespočetněkrát jste už jistě do nekonečna listovali maminčinou kuchařkou. Vše jste projeli od."

Podobné prezentace


Reklamy Google