Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zvláštnosti větné stavby Jarmila Karlovcová 8. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zvláštnosti větné stavby Jarmila Karlovcová 8. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického."— Transkript prezentace:

1 Zvláštnosti větné stavby Jarmila Karlovcová 8. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Zvláštnosti větné stavby jsou výrazy, které nejsou do věty mluvnicky začleněné; nejsou větnými členy, nezávisí na žádném slově ve větě; s větou souvisí pouze obsahově; ve větě jsou odděleny čárkou. oslovení citoslovce samostatný větný člen vsuvka

3 1. Oslovení – funkce kontaktní Podstatné jméno v 5. pádě, může být rozvito přívlastkem. Vždy se odděluje čárkou. Pozice: Oslovení může: 1)stát před větou 2)stát za větou 3)být vloženo do věty, pak se odděluje z obou stran čárkou. Mami, půjdeš s námi taky fandit? Tak s tímhle, drahý synu, nepočítej. Ten puk do branky musíš dostat, Jardo!

4 Najděte ve větách oslovení, správně doplňte čárky: 1.Tak tě drahá Maruško u nás vítám. 2.Takhle Rosťo mluvit tedy nebudeš. 3.Děti okamžitě se sem vraťte. 4.Pojď k noze Baryku! 5.Do toho kina Sašo dneska jít opravdu nemůžeme. 6.Jsem ráda milí rodiče že jsme se tady tak narychlo dnes setkali.

5 Najděte ve větách oslovení, správně doplňte čárky: 1.Tak tě, drahá Maruško, u nás vítám. 2.Takhle, Rosťo, mluvit tedy nebudeš. 3.Děti, okamžitě se sem vraťte. 4.Pojď k noze, Baryku! 5.Do toho kina, Sašo, dneska jít opravdu nemůžeme. 6.Jsem ráda, milí rodiče, že jsme se tady tak narychlo dnes setkali.

6 2. Citoslovce – vyjádření pocitů, emocí Může fungovat jako 1) podmět: Z houští se ozvalo hlasité sss. 2) přísudek: Žába hop do vody. → plní funkci větného členu, neoddělujeme čárkou; 3) jednočlenná věta: Ach! To se mi nepovedlo. →samostatná věta, odděluje se vykřičníkem.

7 Není-li větným členem, vždy oddělujeme čárkou: Brrr, to je ale neuvěřitelná zima! Ó, to je ale krása! Jééé, tak vás jsem tady opravdu nečekala! Fuj, to okamžitě vyhoď! Hej, tohle si dovolovat tedy nebudeš!

8 Najděte ve větách citoslovce, rozhodněte se, zdali ho oddělíte čárkou. Haló je tady někdo? Žába žbluňk do vody a rychle zmizela. Žbluňk žába ve vodě rychle zmizela. Hrome to je ale neskutečný nepořádek! Nu tak tohle jsem opravdu nečekala. Ze seníku se ozvalo nenápadné mňau. Au to ale strašně bolí!

9 Najděte ve větách citoslovce, rozhodněte se, zdali ho oddělíte čárkou. Haló, je tady někdo? Žába žbluňk do vody a rychle zmizela. Žbluňk, žába ve vodě rychle zmizela. Hrome, to je ale neskutečný nepořádek! Nu, tak tohle jsem opravdu nečekala. Ze seníku se ozvalo nenápadné mňau. Au, to ale strašně bolí! Citoslovce ve funkci přísudku Citoslovce ve funkci podmětu

10 3. Samostatný větný člen – zdůraznění výraz vytčený před větu nebo připojený dodatečně za větu ve větě na něj odkazujeme ukazovacím zájmenem (ten, ta, to…) nebo příslovcem (tam…). Fotbal, tomu tedy fandím. Irsko, to mi úplně změnilo život. Bojím se ho, toho zvláštního muže. Tam se jednou vrátím, do Itálie.

11 Najděte ve větách samostatný větný člen, správně umístěte čárku. Čas toho mám neustále nedostatek. O Velikonocích to já raději nikomu neotvírám dveře. To je něco úplně jiného cestování. Vydýchaný vzduch a rozbitá klimatizace to se nedalo vůbec vydržet. Paní učitelka ta už tady dneska ale nebude. S výhrou s tou jsme tedy opravdu nepočítali.

12 Najděte ve větách samostatný větný člen, správně umístěte čárku. Čas, toho mám neustále nedostatek. O Velikonocích, to já raději nikomu neotvírám dveře. To je něco úplně jiného, cestování. Vydýchaný vzduch a rozbitá klimatizace, to se nedalo vůbec vydržet. Paní učitelka, ta už tady dneska ale nebude. S výhrou, s tou jsme tedy opravdu nepočítali.

13 4. Vsuvka – doplnění, zpřesnění výraz nebo věta, která je volně vložena 1) před větu 2) do věty 3) za větu; přerušuje souvislou řeč, je v podstatě jakousi odbočkou; odděluje se z obou stran čárkami, pomlčkami, závorkami. Setkání se koná, nemýlím-li se, až v úterý. Moje sestra (stejně jako tvoje) chodí na VŠE. Přišel (až jsem se divila) téměř včas. On je, s odpuštěním, naprosto ztracený případ. Je svobodný, jak víš.

14 VÝJIMKY: některé jednoslovné vsuvky se ve svém použití ustálily a čárkami se neoddělují: Podej mi prosím pravítko a tužku. Alois Jirásek myslím se narodil v Hronově. Takto ten výsledek je doufám správně. Český tým bohužel závod nedokončil.

15 Najděte ve větách vsuvku, rozhodněte, zdali ji oddělíte čárkami. Viníkem je myslím náš Pepa. To se pokud si dobře vzpomínám stalo asi před deseti lety. On je odpusťte mi takový výraz naprostý cvok. Užíváním předepsaného vitamínu 2 tablety denně svůj organismus posílíte. Petr je jak už jistě víš spokojeně ženatý.

16 Najděte ve větách vsuvku, rozhodněte, zdali ji oddělíte čárkami. Viníkem je myslím náš Pepa. To se, pokud si dobře vzpomínám, stalo asi před deseti lety. On je, odpusťte mi takový výraz, naprostý cvok. Užíváním předepsaného vitamínu, 2 tablety denně, svůj organismus posílíte. Petr je, jak už jistě víš, spokojeně ženatý.


Stáhnout ppt "Zvláštnosti větné stavby Jarmila Karlovcová 8. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického."

Podobné prezentace


Reklamy Google