Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

El Niño (ENSO). Co je El Niño? ◆ A: skate shop na palačáku ◆ B: esp. ježíšek ◆ C: pražský pingpongový club ◆ D: klimatický jev, který se objevuje v atmosféře.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "El Niño (ENSO). Co je El Niño? ◆ A: skate shop na palačáku ◆ B: esp. ježíšek ◆ C: pražský pingpongový club ◆ D: klimatický jev, který se objevuje v atmosféře."— Transkript prezentace:

1 El Niño (ENSO)

2 Co je El Niño? ◆ A: skate shop na palačáku ◆ B: esp. ježíšek ◆ C: pražský pingpongový club ◆ D: klimatický jev, který se objevuje v atmosféře a oceánu v oblasti jižního Pacifiku

3 Kde vzniká ENSO? V jižním Pacifiku, v rovníkové oblasti

4 Kdy? El Nino se opakuje v rozmezích 3-7let A jednotlivé fáze trvají 1-2 roky Nedávná El Nina byla v letech 1986- 1987, 1991-1992, 1993, 1994, 1997-1998 a 2002-2003

5 Jak probíhá ENSO

6 Co způsobuje El Nino? Teplý proud má velmi málo planktonu, klesá strmě rybnatost pobřežních vod, což se projevuje prudkým poklesem množství vylovených ryb. Mnohem děsivější důsledky přináší fenomén El Niňo ve výrazné změně klimatu.

7 Co způsobuje La Nino Podobné důsledky jako u El Nina. Pobřeží jižní a střední Ameriky je omýváno velmi chladnou vodou, což naopak způsobuje zejména ve Střední Americe období sucha a neúrody, protože východní pasáty jsou chladné a nesou jen málo vodních srážek.

8 Délka period, nepravidelný výskyt? Je zapříčiněno tím, že atmosférická cirkulace se rychle přizpůsobuje změnám v oceánu řádově během několika týdnů, ale oceán reaguje mnohem pomaleji v řádech několika měsíců až půl roku. A právě toto určuje opakování El Nina. A nepravidelnou délku period lze přičíst působení náhodných složek na tento systém.

9 Jak ovlivňuje El Nino klimatické podmínky? Zaznamenal to poprvé H.H.Hildebrandsson, když si prohlížel údaje o tlaku ze 68 stanic po celém světě ENSO je sice lokalizovaný do oblasti rovníkového Pacifiku, ale ovlivňuje atmosféru a oceán v daleko větším měřítku

10

11 Zdroje cs.wikipedia.org/wiki/El_Nino - wikipedia el-nio.navajo.cz - navajo chmi.cz/HK/OK/ELNINO/ok_nino.htm – chmi elnino.noaa.gov – oficiální stránky El Nina google.com (obrázky, mapy) – google mwm.cz – wm magazín – článek El Niňo


Stáhnout ppt "El Niño (ENSO). Co je El Niño? ◆ A: skate shop na palačáku ◆ B: esp. ježíšek ◆ C: pražský pingpongový club ◆ D: klimatický jev, který se objevuje v atmosféře."

Podobné prezentace


Reklamy Google