Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0029 Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_25-04 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0029 Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_25-04 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0029 Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_25-04 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng. arch. Jiří Mysliveček Tematický celekArchitektura Ročník2. - 3. ročník Datum tvorby20.4.2012 AnotaceVýukový materiál – prezentace Metodický pokynLze použít při výuce jako výklad Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora Digitální učební materiál

2 Vedoucí práce: Ing.arch. Jiří Mysliveček Vypracoval: Markéta Nechvátalová

3 Románský sloh se prosadil ve stavitelství a výtvarném umění v zemích západní, jižní a střední Evropy v 11.-13. století. Východ Evropy byl v té době ovlivněn byzantským stylem. V architektuře šlo o postupně rozvíjenou, v rámci Evropy a dané epochy víceméně jednotnou tradici konstruování staveb a použití materiálu. Termín „románská“ v sobě zahrnuje pokus vyjádřit vztah tohoto stavebního slohu k stavebnímu slohu antického Říma, jímž byl do značné míry inspirován a sdílel s ním některé stavební prvky (viz klasická řádová architektura).

4 Mohutné kamenné zdi Malé okenní otvory, okna oblouková Slepé arkády - několik oblouků se sloupy na zdech Ústupkový portál - zúžení zdi okolo vstupních dveří Nelomený oblouk

5 rotunda sv. Petra a Pavla na Budči rotunda sv. Jiří na Řípu rotunda sv. Kateřiny ve Znojmě rotunda sv. Kateřiny v České Třebové rotunda sv. Longina na Novém Městě rotunda sv. Kříže ve Starém Městě, obnovena v 19. století rotunda svatého Martina na Vyšehradě

6  Byla postavena za krále Vratislava II. (panoval v letech 1061 až 1092), tedy v poslední třetině 11. století. Zřejmě sloužila jako farní kostel vyšehradskéh o předhradí.  Po vítězství husitů nad císařem Zi kmundem v roce 1420 byly všechny církevní stavby na Vyšehradě zbourány. Uchoval se jen kapitulní chrám sv. Petra a Pavla a tato rotunda.

7 Poprvé se v písemných pramenech zdejší rotunda připomíná k roku 1126, kdy nechal kníže Soběslav I. na paměť vítězství v bitvě u Chlumce stávající kostelík opravit a rozšířit o západní kruhovou věž. Z této skutečnosti plyne, že stavba byla založena již dříve. Románská rotunda byla původně zasvěcená svatému Vojtěchovi. Kostel, jehož zasvěcení bylo mezitím změněno na sv. Jiří, se v 17. a 18. století stal oblíbeným poutním místem.

8 bazilika sv. Jiří na Pražském hradě bazilika sv. Prokopa v Třebíči, zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO bazilika Panny Marie v Tismicích u Českého Brodu bazilika sv. Bartoloměje v Kondraci u Vlašimi kostel sv. Petra a kostel sv. Havla v Poříčí nad Sázavou

9  Byla založena roku 920 jako druhý křesťanský kostel v tehdejší oblasti Prahy. Roku 973 byl knížetem Boleslavem II. založen ženský klášter řádu benediktinů a kostel se stal jeho součástí.  S výjimkou průčelí a některých prvků interiéru si kostel uchoval svůj románský charakter daný přestavbou po požáru Pražského hradu v roce 1142. Vlastní kostel je trojlodní bazilika se dvěma věžemi v průčelí, čtvercovým kněžištěm s apsidou a trojlodní kryptou.

10 Katedrála Panny Marie a sv. Štěpána v německém Špýru, v těsné blízkosti Rýna, je největší zachovaná románská stavba, od roku 1981 na listině světového dědictví UNESCO. Katedrála byla místem korunovací středověkých německých císařů i jejich pohřebištěm.

11 Saint-Savin-sur-Gartempe je název francouzského benediktinského o patství. V 5. století utekli do Galie světci z Makedonie, bratři Savinus a Cyprianus. Na nedalekém pahorku Mont des Trois Cyprès se právě Savinus přidal ke komunitě místních kněží. V 9. století byl poblíž tohoto pahorku vybudován místní komunitou asi 20 benediktinských řeholníků první kostel, zasvěcený již zmíněnému svatému mučedníkovi. Tento opatský kostel zbyl jako jediný pozůstatek benediktinského opatství založeného kolem roku 810 Karlem Velikým. To bylo roku 878 zničeno vikingskými nájezdník y. Obnoveno bylo až v 11. století a celé je vystavěno v románském slohu. Je známé především díky velkému množství nástěnných maleb.

12 Klášter Santa Maria de Ripoll je benediktinský klášter ve městě Ripoll v Katalánsku. V klášteře byl pohřben předek aragónských králů - Ramon Berenguer IV. a také zakladatel kláštera Guifredo I. Barcelonský. Tato benediktinská fundace byla založena roku 879 barcelonským hrabětem Guifredem I. Chlupatým a dlouhá staletí byla kulturním centrem Katalánska s významným skriptoriem.

13 Šikmá věž (Torre pendente) se nachází v Itálii v Pise. Stojí na Náměstí zázraků (Piazza dei Miracoli), společně s dómem a kruhovým baptisteriem(křestní kaplí). Je vysoká 56 metrů. Věž je postavena z bílého mramoru. Výstavba samostatně umístěné cylindrické (samozřejmě svislé) zvonice byla zahájena v roce 1173, ale už krátce po začátku stavby v roce 1174 se začala naklánět. Důvodem jsou mělce založené základy v měkké hornině. Zajímavostí je, že věž se původně nakláněla na opačnou stranu.

14 Zdroj : http://cs.wikipedia.orghttp://cs.wikipedia.org ACOMA, Acoma. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 31.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Andel_Saint_Genis.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Andel_Saint_Genis.jpg OWN CAMERA, Own Camera. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 31.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha,_Vy%C5%A1ehrad,_Rotunda_svat%C3%A9ho_ Martina_v_noci.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha,_Vy%C5%A1ehrad,_Rotunda_svat%C3%A9ho_ Martina_v_noci.JPG ŠJŮ (CS:ŠJŮ), Šjů (Cs:šjů). http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 31.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C5%98%C3%ADp,_rotunda_svat%C3%A9ho_Ji%C5% 99%C3%AD.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C5%98%C3%ADp,_rotunda_svat%C3%A9ho_Ji%C5% 99%C3%AD.jpg LUDEK, Ludek. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 31.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rip_rotunda_sv_Jiri_2.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rip_rotunda_sv_Jiri_2.jpg TATY2007, Taty2007. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 31.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bazilika_Svat%C3%A9ho_Ji%C5%99%C3%AD- Prague.JPGhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bazilika_Svat%C3%A9ho_Ji%C5%99%C3%AD- Prague.JPG

15 SOLE CREATOR AND COPYRIGHT HOLDER: ALFRED HUTTER AKA GENTRY, Sole Creator And Copyright Holder: Alfred Hutter Aka Gentry. http://cs.wikipedia.org [online]. [cit. 1.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Speyer---Cathedral---South-View--- (Gentry).jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Speyer---Cathedral---South-View--- (Gentry).jpg GEORGA DEHIO / GUSTAV VON BEZOLD, Georga Dehio / Gustav Von Bezold.http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 1.4.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dehio_48_Speyer.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dehio_48_Speyer.jpg?uselang=cs DENIS HELFER, Denis Helfer. http://cs.wikipedia.org [online]. [cit. 1.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Abbaye_Saint-Savin-sur-Gartempe_2006-07- 10_3.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Abbaye_Saint-Savin-sur-Gartempe_2006-07- 10_3.jpg CANAAN, Canaan. http://cs.wikipedia.org [online]. [cit. 1.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ripoll02.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ripoll02.jpg ALKAREX MALIN ÄGER, Alkarex Malin Äger. http://cs.wikipedia.org [online]. [cit. 1.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Leaning_tower_of_pisa_2.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Leaning_tower_of_pisa_2.jpg


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0029 Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_25-04 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng."

Podobné prezentace


Reklamy Google