Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků."— Transkript prezentace:

1 Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy

2 Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků cestování. Podnikal dlouhé pěší túry: přes Rakousko a Alpy se vydal do Itálie. O této cestě vydal Deník na cestě do Itálie.  Po návratu se usadil v Litoměřicích, kde dostal místo v právnické kanceláři. Zde chtěl také žít se svou Lori a dítětem, místo svatby ale zemřel.

3 Díla  Křivoklát  Zlomky dramat s historickými náměty : Bratři - 1832 Král Fridrich - 1832-33 Boleslav - 1831-33 Bratrovrah - asi 1833  Lyrickoepická díla Pouť krkonošská - 1834 Večer na Bezdězu - 1834 Márinka - 1834

4 Máj  Děj se odehrává v Doksech v okolí dn. Máchova jezera  Kontrasty: příroda x smrt  Dramatická kompozice: vzestup, vrchol, sestup  Oxymorón: mrtvé milenky cit, zašlé hvězdy svit

5 Text se skládá  Úvod,4 zpěvy,2 intermezza  1.zpěv: Jarmila skáče do vody, láska x nevěra  2. Vilém ve vězení čeká na soud (čas x věčnost přírody)  1. intermezzo: příprava popraviště  3. poprava Viléma  2. intermezzo: nářek Vilémových druhů  4. Poutník se vrací na místo činu

6 Příběh Máje  Loupežník Vilém miluje svoji dívku Jarmilu, avšak jejich lásku překazí jiný muž. Vilém ho ve vzteku zabije, až posléze zjišťuje, že se jednalo o jeho otce, který ho jako malého vyhnal. Za tento svůj čin je odsouzen k oběšení. Nešťastná Jarmila, která na 1. máje netrpělivě svého Viléma vyhlížela, se po vyslechnutí zprávy v zoufalství utopí. Vilém sedí ve vězení a hloubá nad svým životem a světem. Dochází také k rozhovorům mrtvých na hřbitově, jelikož ten, kdo umře jako poslední, hřbitov hlídá do smrti dalšího jedince. V osudný den se hrdina loučí s matkou zemí a poté umírá. Právě tato část je myšlenkovým vrcholem díla. Po několika letech přijede do města, kde k události došlo, sám autor a příběh si vyslechne. Lituje a ztotožňuje se s Vilémem.


Stáhnout ppt "Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků."

Podobné prezentace


Reklamy Google