Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ROČNÍK: VII. TÉMA: LITERÁRNÍ POJMY - PRANOSTIKA AUTOR: MGR. MARTINA ZAVADILOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: 20.3.2012 VY_32_INOVACE_16_MZ

2 Anotace Žák doplní neúplné pranostiky. Žák si osvojí pojem „pranostika“ Žák přiřadí k pranostikám měsíce. Ve skupinách žáci sestaví „kalendáře pranostik“. Zkušenosti z pilotáže: Tato prezentace se poměrně zdařila asi z toho důvodu, že je hodně prakticky zaměřená, což mělo u žáků úspěch. Vzniklo několik zajímavých „kalendářů pranostik“, které posloužily k výzdobě tříd.

3 Klíčová slova Pranostika Meteorologické jevy Roční období Lidová moudrost „Kalendář pranostik“

4 PRANOSTIKA

5 ??? Doplň následující věty. Co znamenají? A jak těmto větám říkáme? Únor bílý - ……………………… Na svatého Jiří vylézají ………………………. Medardova kápě - ………………… Pranostiky

6 Pranostika: Je odvozena z lat. slova prognósis – předpověď Jde o přísloví či pořekadlo, které dává do souvislosti meteorologické jevy a roční období, často se pojí se zemědělstvím Je založena na dlouhodobé lidské zkušenosti, na lidské moudrosti S každým měsícem je spojena nějaká pranostika

7 Pranostiky – příklady: Svatá Lucie noci upije a dne nepřidá Na Hromnice o hodinu více Na Nový rok o slepičí krok Svatá Anna - chladna z rána ??? Se kterými měsíci jsou tyto pranostiky spojeny?

8 ??? Najdi ke každému měsíci nějakou pranostiku. Ve skupině z nich vytvořte „kalendář pranostik“. Doplňte je ilustracemi či fotografiemi. Kalendáře pak můžete vystavit.

9 Zdroje: Kobr, Jaroslav: Malý slovník literárních pojmů, Nakladatelství Linx a spol, Praha, ISBN 80- 86194-08-6, s.43


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google