Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POSTMODERNISMUS. Vzniká v 70. - 80. letech 20. století Rezignuje na tzv. moderní umění, odmítá avantgardu, revoluci v umění Chce být post-moderní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POSTMODERNISMUS. Vzniká v 70. - 80. letech 20. století Rezignuje na tzv. moderní umění, odmítá avantgardu, revoluci v umění Chce být post-moderní."— Transkript prezentace:

1 POSTMODERNISMUS

2 Vzniká v 70. - 80. letech 20. století Rezignuje na tzv. moderní umění, odmítá avantgardu, revoluci v umění Chce být post-moderní

3 Tvrdí, že sebeoriginálnější díla zevšedněla konzumem a masovou kulturou

4 Pěstuje pluralismus forem – využívá citací, parafrází starších děl, parodie známých děl … Vedle sebe stojí vysoká literatura, triviální, braková, dobrodružná, hororová...

5 Dílo je víceúrovňové V knize si najde rovinu čtenář nenáročný náročný masový vzdělaný Chápe knihu jako detektivku, horor, erotiku... Vnímá filozofické úvahy, odkazy, symboly

6 Postmodernismus dává přednost nehrdinským činům Často se objevuje mystifikace – záměrné klamání čtenáře Kompozice díla bývá promyšlená – prolínání dějů, časových rovin Složitá symbolika – práce se skrytými významy

7 Často bývá tento směr kritizován za nepůvodnost, odvozenost, napodobivost

8 Hlavní představitelé postmodernismu:

9 Vladimir Nabokov

10 Americký prozaik ruského původu Po říjnové revoluci v roce 1917 emigroval s rodinou do Berlína Po nástupu Hitlera byl donucen odejít do USA Kritikové tvrdí, že Amerika rozuměla jeho dílům lépe než Evropa

11 román: Lolita Milostný příběh 12 – leté dívky Lolity a o 30 let staršího muže – vysokoškolského učitele Humberta. Ten se do dívenky zamiluje, ožení se s její matkou a žije v blízkosti Lolity. Příběh je psychologickou sondou do nitra člověka zmítaného neovladatelnou vášní.

12

13 Román vyvolal v Americe skandál. Vedla se bouřlivá diskuse o tom, zda jde o text pornografický (v celé knize není nemravný výraz), nebo originálně umělecký.

14 Dílo se dočkalo několika filmových zpracování.

15 Umberto Eco

16 Italský historik, prozaik Působí na Boloňské univerzitě, věnuje se studiím středověku

17 román: Jméno růže Detektivní historický román (1. rovina) Rozsáhlé studie a úvahy o středověku, středověkém myšlení lidí a životě mnichů v klášterech (2. rovina)

18 Starý benediktinský mnich Adso z Melku sepisuje události, jichž se stal jako mladičký novic svědkem v italském opatství.

19 Spolu se svým mistrem, učeným františkánem, Vilémem z Baskervillu narazí při řešení náboženských sporů na sérii vražd, které postupně objasní.

20 Adso postupně proniká do tajů nejrůznějších věd, pokouší se vyznat v mnohých záhadách a objevit tajemství rozsáhlé knihovny. Klíčem k řešení se stane kniha – 2. díl Aristotelovy Poetiky – považovaná knihovníkem za nebezpečnou bránu k pravdivému poznání (pojednává totiž o smíchu).

21 Požárem a zánikem knihovny a celého opatství příběh hledání pravdy končí.

22 Milan Kundera

23 Autor českého původu Žije ve Francii, v současnosti píše francouzsky

24 román: Nesnesitelná lehkost bytí

25 Celorománové zamyšlení nad lehkostí života, lehkost znamená prázdnotu a nevědomost. Naopak pocit tíže života je vyjádřením plnosti a zhodnocení života. Pozornost je v románu soustředěna na dvě dvojice : lékař Tomáš a jeho žena Tereza, Tomášova přítelkyně Sabina a její milenec Franc.

26 Úkoly: 1) Zakroužkujte typické znaky postmodernismu: a) víceúrovňové dílo b) absence zápletky c) vyjadřování pomocí symbolů d) díla určená pouze pro masové čtenáře e) originálnost, avantgarda f) využití parafrází starších děl

27 2) Ve kterém díle se objevuje postava Viléma z Baskervillu? 3) Kdo je autorem díla? 4) Dokážete vysvětlit jeho celé jméno?

28 5) Nastudujte si více informací o díle Nesnesitelná lehkost bytí. Pokuste se vyložit název díla.

29 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Postmoderna http://www.randomhouse.com/catalog/authphoto_110/21729_nabokov_vladimir.gif www.hunter.cuny.edu/.../nabokov/lolita.gif http://www.odaha.com/tomas-odaha/recenze/cetba/vladimir-nabokov-lolita http://www.italiaoggi.com.br/not01_0305/20050326Umberto_Eco.jpg http://www.argo.cz/autori/1552/eco-umberto/ http://www.themodernword.com/eco/ http://lh5.ggpht.com/_EZAx5pqksvc/RoGxE0qYCoI/AAAAAAAAAoA/cbLfHrPWfhs/Umberto+Ec o.jpg http://www.homevideos.com/movies-covers/nameoftherose.jpg http://www.theage.com.au/ffximage/2005/10/14/lolita,0.jpg http://www.thelocal.de/articleImages/14221.jpg http://www.cbc.ca/gfx/images/arts/photos/2008/08/15/lolita-irons-392.jpg http://img75.yukle.tc/images/83971194465896_41qt52da9xl.jpg http://www.svet.czsk.net/clanky/osobnosti/milankundera.html Karpatský D.: Labyrint literatury, CD-ROM, Albatros 2006 Atlas literatury, hlavní editor Bradbury M., Ottovo nakladatelství 2003


Stáhnout ppt "POSTMODERNISMUS. Vzniká v 70. - 80. letech 20. století Rezignuje na tzv. moderní umění, odmítá avantgardu, revoluci v umění Chce být post-moderní."

Podobné prezentace


Reklamy Google