Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,"— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809. LITERATURA – VÝZNAM LITERATURY V ŽIVOTĚ ČLOVĚKA 20. dubna 2013 VY_32_INOVACE_130202_Literatura-vyznam_literatury_v_zivote_ cloveka_Pracovni_list

2 Co je to literatura? ?

3  texty zachycené písmem  dělí se na  literaturu neuměleckou  literaturu uměleckou

4 Význam literatury v životě člověka:  rozvíjí čtenářovu fantazii  vede k rozvoji slovní zásoby  zvyšuje kvalitu jazykového projevu čtenáře  A to je vše ???

5 A to je vše? NENÍ

6 Literatura přináší čtenáři umělecké sdělení  Literární text uměleckým způsobem promlouvá ke čtenáři, má vnitřní poselství.  Autor chce čtenáři sdělit svůj pohled na svět, na určitý problém.  => Literatura je odrazem skutečnosti.

7 Literatura je také znakem  Odraz = umělecky ztvárněné poselství autora (idea)  Znak = kniha, báseň je složena ze slov, která jsou znaky, symboly  => přeneseně je tedy celé literární dílo znakem.

8 Přináší umělecké sdělení jen literatura?  Rozhodně ne!  Umělecky sděluje také:  hudba  malířství  architektura…

9 Jaký je rozdíl ve sdělení malířském a literárním?  Dívám-li se na obraz, prožívám umělecké sdělení přímo – očima.  Čtu-li knihu, musím ji nejdříve číst (musím znát daný jazyk) a ve své mysli zobrazit děj.  Rozdíly jsou patrné např. zhlédnutý film a přečtená kniha.

10 Komunikace prostřednictvím literárního díla autor  DÍLO / DÍLO / DÍLO  čtenář

11 Význam literatury v životě člověka – funkce umělecké literatury  estetická  mravní  poznávací  emocionální  relaxační  léčebná  relaxační…

12 Druhy umělecké literatury z hlediska estetické kvality  Vysoká  Populární

13 Vysoká literatura  tzv. beletrie (krásná literatura)  Je umělecky a esteticky hodnotná.  Zpracovává hodnotná témata.  Sděluje autorovo poselství.

14 Populární literatura  tzv. masová literatura (umělecky méně hodnotná, není originální, je jednodušší)  Je určena širokému okruhu čtenářů  Dělí se na:  Oddechovou (zábavnou)  Triviální (= jednoduchou): kýč, bulvár, brak

15 Druhy populární literatury  detektivky  humorné knížky  oddechová literatura – relaxační…

16 Triviální literatura  Tváří se jako umělecky hodnotná, ale není.  Obsahuje to, co se lidem líbí.  Kýč = líbivý, hraje na city  Bulvár = sleduje relaxaci a zábavu  Brak = vyvolává pudové představy (agrese, erotika)

17 Děkuji za pozornost a přeji pěkný den.

18 POUŽITÁ LITERATURA 1.CHALOUPKA, Otakar. Pr ̌ íruc ̌ ní slovník c ̌ eské literatury od poc ̌ átku ̊ do r. 1945: významní autor ̌ i a jejich tvorba, díla neznámých tvu ̊ rcu ̊ staré literatury, nejc ̌ aste ̌ js ̌ í literární termíny, hlavní literární skupiny a sme ̌ ry, historická období. 1. vyd. Praha: Adonai, 2001, 599 p. ISBN 80-865-0021-7. 2.HRABÁK, Josef. Poetika. 2. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1974, 361 s. 3.Obrázky byly vytvořeny učiteli školy a jsou šiřitelné pod licencí CC 4.Prezentace byla vytvořena v programu MS PowerPoint 2010


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,"

Podobné prezentace


Reklamy Google