Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0811 Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_19 Název materiáluVýchodní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0811 Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_19 Název materiáluVýchodní."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0811 Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_19 Název materiáluVýchodní Asie II AutorJiří Řehounek Tematická oblastGeografie Tematický okruhRegiony Ročník4 Datum tvorbyZáří 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Čína - zemědělství Hlavně nížiny a pahorkatiny na V a J Hlavní plodina – rýže (1 – 3 sklizně za rok) Na S – pšenice, kukuřice, proso, bavlník, sója Na J – kaučukovník, cukrová třtina, citrusy, čajovník Čína je největším producentem vepřového masa. Chov bource morušového a výroba hedvábí (hlavně kolem Šanghaje) Pouště a hory – pastevectví (ovce, koně, velbloudi, jaci)

3 Čína – nerostné suroviny Úkoly: Podle atlasu vyhledejte významné nerostné suroviny, které Čína těží. Na základě předchozího úkolu rozhodněte, zda má Čína komplexní surovinovou základnu. Domníváte se, že Čína musí suroviny také ve velkém množství dovážet? Zdůvodněte.

4 Čína – nerostné suroviny Řešení: černé uhlí, ropa, železná ruda, mangan, barevné kovy (cín, antimon, wolfram aj.) … Čína má komplexní surovinovou základnu. Přesto musí hodně surovin dovážet, protože rychle rostoucí ekonomika jich potřebuje stále více (zejména dovoz energetických surovin – ropy a uranu).

5 Čína - průmysl Zatím není příliš vyspělý, ale konkuruje levnou pracovní silou a rychle se modernizuje. Po sovětském vzoru budování těžkého průmyslu (energetika, hutnictví, strojírenství) Obrovský nárůst spotřeby energie (a také znečištění prostředí), velké tepelné a jaderné elektrárny, Tři soutěsky a další velké přehrady a hydroelektrárny Významný výrobce zbraní, lodí, letadel apod. Na vývoz produkty lehkého průmyslu – textil a oděvy, obuv, hračky, potraviny aj.

6 Čína - reformy ZEZ (zvláštní ekonomické zóny) a otevřené přístavy – zahraniční investoři platí nižší daně a neplatí clo za dovoz surovin a vývoz výrobků Hlavní oblasti ZEZ jsou v ústí Chang Jiang (Šanghai, Nanjing) a Perlové řeky (Kanton, Shenzhen, Hongkong) ZEZ a otevřené přístavy jsou jádry ekonomického rozvoje, ale dále prohlubují rozdíly v čínské společnosti; jejich výrobky jsou velkou konkurencí vyspělých států.

7 Čína - doprava Špatná dopravní infrastruktura (hlavně ve vnitrozemí), ale rychle se zlepšuje. Význam velkých řek (Huang He, Chang Jiang) Budování silnic a železnic do okrajových částí modernizuje jeich hospodářství, ale také umožňuje dokonalejší kontrolu menšin (např. v Tibetu)

8 Taiwan Jako sporné území vznikl, když se na něj uchýlili odpůrci komunistů v čele s generálem Čankajškem. Zpočátku byl Taiwan uznán jako zástupce Číny (i v OSN), později ale svět pragmaticky uznal vládu v Pekingu. Obě vlády tvrdily, že jsou vládami Číny a přejí si sjednocení země. Dnes na Taiwanu sílí hlasy po vyhlášení nezávislosti (Čína však hrozí, že pak Taiwan napadne). Taipei [3]

9 Tibet Stát protiprávně napadený a okupovaný Čínou Velká část Tibeťanů žije v exilu (hlavně v Indii), včetně duchovního vůdce Dalajlamy Dalajlama vyzývá v duchu buddhismu k nenásilnému řešení a dialogu s Čínou (nepožaduje nezávislost, ale jen autonomii), ale ta ho označuje za separatistu. Vlajka pro Tibet

10 [1] Buddhistické kláštery se postupně mění z duchovních center v turistické atrakce pro Číňany a zahraniční návštěvníky. [1]

11 Sin – ťiang (Ujguristán) Menšina Ujgurů má blízko k národům střední Asie. Zvolili násilný odpor a dopadli ještě hůře než Tibeťané (Čína je brutálně potlačuje a označuje za teroristy).

12 Hongkong Bývalá britská kolonie vrácená nedávno Číně Jedna země – dva systémy: V Hongkongu byla podle smlouvy s UK zachována některá práva, ale Čína má stále větší kontrolu nad městem. Podobně byla Číně vrácena bývalá portugalská kolonie Macao. [2]

13 Použité obrázky: [1] Philipp Roelli. Wikimedia Commons [online]. 16. 8. 2007. [cit. 20. 9. 2013]. Dostupný na http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Potala_from_W.jpg [2] Diliff. Wikimedia Commons [online]. 29. 4. 2008. [cit. 20. 9. 2013]. Dostupný na http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hong_Kong_Skyline_Restitch_-_Dec_2007.jpgDiliff [3] trcheng(Taiwanese). Wikimedia Commons [online]. 18. 9. 2007. [cit. 20. 9. 2013]. Dostupný na http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Taipeiview.jpg


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0811 Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_19 Název materiáluVýchodní."

Podobné prezentace


Reklamy Google