Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jihomoravský kraj. Základní údaje Území kraje patří k nejteplejším oblastem ČR. Severní část vyplňuje Drahanská vrchovina, jejíž součástí je CHKO Moravský.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jihomoravský kraj. Základní údaje Území kraje patří k nejteplejším oblastem ČR. Severní část vyplňuje Drahanská vrchovina, jejíž součástí je CHKO Moravský."— Transkript prezentace:

1 Jihomoravský kraj

2 Základní údaje Území kraje patří k nejteplejším oblastem ČR. Severní část vyplňuje Drahanská vrchovina, jejíž součástí je CHKO Moravský kras. Jih kraje vyplňují nížiny – Dyjsko-svratecký a Dolnomoravský úval. U hranic s Rakouskem se rozkládají vápencové Pavlovské vrchy. Nejvýznamnějšími řekami jsou Morava a Dyje. Největší vodní plochou je přehradní nádrž Nové Mlýny. Krajským městem je Brno, dalšími významnějšími městy jsou Znojmo, Břeclav a Hodonín. Teplé podnebí a úrodné černozemě umožňují pěstování teplomilného ovoce a vinné révy. V Brně se vyrábějí traktory značky Zetor.

3 Jihomoravský kraj

4

5 Zajímavosti Lednicko-valtický areál (památka UNESCO). Zámky Lednice a Valtice. Punkevní jeskyně a propast Macocha v Moravském krasu. Katedrála sv. Petra a Pavla na vrchu Petrov, hrad Špilberk a vila Tugendhat (UNESCO) v Brně. Masarykův závodní okruh. Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy (skanzen) Strážnice.

6 Olomoucký kraj

7 Základní údaje Severní část kraje vyplňují hornatiny – Rychlebské hory a Hrubý Jeseník s nejvyšší horou Praděd (1 492 m n. m.). Podél řeky Moravy se táhnou úrodné roviny Hornomoravského úvalu. Na východě se v Hranickém krasu nalézá Hranická propast. Významnými řekami kraje jsou Odra, Morava, Desná, Bečva a Haná. Krajským městem je Olomouc, dalšími významnějšími městy jsou Prostějov a Přerov. Oblast Hornomoravského úvalu zvaná Haná je jednou z nejúrodnějších v ČR. Na zemědělskou výrobu navazuje potravinářský průmysl – např. Nestlé v Olomouci a Holešově, OLMA Olomouc).

8 Olomoucký kraj

9

10 Zajímavosti Hrady Bouzov a Helfštýn. Obec Velké Losiny s renesančním zámkem a Ruční papírnou. Barokní Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci (UNESCO). Zbrašovské aragonitové jeskyně, Javoříčské a Mladečské jeskyně.

11 Na následujících snímcích urči názvy vyobrazených památek a zajímavostí Jihomoravského a Olomouckého kraje

12 Katedrála svatého Petra a Pavla v Brně Chrám sv. Mikuláše ve Znojmě Kostel Povýšení svatého kříže v Jihlavě

13 Brno – Kramářova vila Brno – Dům pánů z Lipé Brno – Vila Tugendhat

14 Brno – hrad Veveří Brno – hrad a pevnost Špilberk Brno – Palác šlechtičen

15 Jeskyně Balcarka Punkevní jeskyně Kateřinská jeskyně

16 Jeskyně Výpustek Jeskyně Býčí skála Sloupsko-šošůvské jeskyně

17 Propast Macocha Propast Brázda Hranická propast

18 Zámek Slavkov u Brna Zámek Lednice Zámek Hluboká nad Vltavou

19 Zámek Vranov nad Dyjí Zámek Valtice Zámek Buchlovice

20 Olomouc – Mariánský sloup Olomouc – Sloup Proměnění páně Olomouc – Sloup Nejsvětější trojice

21 Sněžka Praděd Lysá hora

22 Zřícenina hradu Buchlov Zřícenina hradu Kašperk Zřícenina hradu Helfštýn

23 Svatý Kopeček Svatý Vrch Svatá Hora

24 Hrad Úsov Hrad Bouzov Hrad Šternberk

25 Zámek Čechy pod Kosířem Zámek Náměšť na Hané Zámek Velké Losiny

26 Věznice Mírov Hrad Opárno Věznice Válkov

27 Konec prezentace!

28 Toto není správná odpověď. Zkus to znovu!


Stáhnout ppt "Jihomoravský kraj. Základní údaje Území kraje patří k nejteplejším oblastem ČR. Severní část vyplňuje Drahanská vrchovina, jejíž součástí je CHKO Moravský."

Podobné prezentace


Reklamy Google