Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.19 Z. Svěrák Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.19 Z. Svěrák Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1

2 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.19 Z. Svěrák Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je určen k seznámení žáků 4. tříd se životem a dílem Zdeňka Svěráka. Po výkladu žáci plní zadané úkoly. Materiál se dá využít při práci s interaktivní tabulí, multimice, v počítačové učebně nebo jako pracovní list.

3 Český dramatik, scénárista, textař a herec

4  Narozen 28. března 1936 v Praze.  Vystudoval Vysokou školu pedagogickou, obor česky jazyk a literatura.  Byl učitelem v základní škole v Měcholupech na Žatecku a na gymnáziu v Žatci.  Byl redaktorem Československého rozhlasu.  Byl zaměstnán jako scenárista ve FS Barrandov.  Předtím a poté byl ve svobodném povolání (dramatik, scénárista, textař a herec).  Věnuje se charitativní činnosti v Centru Paraple  Má syna Jana (režisér). ZDENĚK SVĚRÁK

5  Úzce spolupracoval s Ladislavem Smoljakem (v divadle Járy Cimrmana, v 70.–80. letech i jako filmový scenárista), se svým synem Janem (ve filmu od 90. let) a s hudebním skladatelem Jaroslavem Uhlířem (na písních pro děti a hudbě ke svým filmům).divadle Járy Cimrmana  Je držitelem dvou cen Český lev za scénář k filmům Kolja a Vratné lahve. Jeho filmu Kolja (scénář a herec) byla dne 24. března 1997 udělena cena americké filmové akademie Oscar za nejlepší zahraniční film roku 1996.Kolja  Od roku 1988 připravuje spolu s Jaroslavem Uhlířem pořad pro děti Hodina zpěvu, který je vysílán Českou televizí. Své písně i neškoleně zpívá.Hodina zpěvu ZDENĚK SVĚRÁK DÍLO

6  Zdeněk Svěrák napsal také mnoho knih pro děti:  Jaké je to asi v Čudu  Mám v hlavě myš Lenku  Když se zamiluje kůň  Tatínku, ta se ti povedla  Radovanovy radovánky – Jak se Radovan naučil hvízdat a jiné příhody (vyšlo i na CD v podání autora)  Radovanovy radovánky – Jak vyzrát na motýly a jiné příhody (vyšlo i na CD v podání autora)  Zdeněk Svěrák Dělání Písňové texty  Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř: Zpívání, vydalo nakladatelství Klub čtenářů v roce 2009, ISBN 978-80-253- 0660-4  Zpěvník - Jaroslav Uhlíř, Zdeněk Svěrák, Největší hity, vydalo nakladatelství Fragment v roce 2008, ISBN 80- 253-0666-6, EAN: 9788025306666  Pan Buřtík a pan Špejlička  Šupy dupy dup a jiné písničky, ilustrace Ladislava Pechová, Nakladatelství Fragment  Krávy, krávy, ilustrace Ladislava Pechová, Nakladatelství Fragment  Mravenčí ukolébavka, ilustrovala Ladislava Pechová, Nakladatelství Fragment LITERÁRNÍ TVORBA PRO DĚTI

7 Zdeněk Svěrák napsal mnoho filmových a rozhlasových scénářů o škole a pro děti. Také hrál v pohádkách a filmech pro děti, nebo postavám propůjčil svůj hlas. FILMOVÁ A ROZHLASOVÁ A TELEVIZNÍ TVORBA PRO DĚTI Samostatné scénáře Tři veteráni Lotrando a Zubejda Společné scénáře s Ladislavem Smoljakem Marečku, podejte mi pero! Společné scénáře s jinými tvůrci Ať žijí duchové Rozhlasové scénáře Tiché šlapací království (Kolo se zlatými ráfky) Filmové role Marečku, podejte mi pero! (Šlais) Tři veteráni (rádce) Obecná škola (otec) Lotrando a Zubejda (vypravěč) Kuky se vrací (hlas kapitána Hergota) Televizní tvorba s Jaroslavem Uhlířem Hodina zpěvu

8 ___________________________________________________ Báseň: _____________________________________________ Pohádkový příběh: ___________________________________ VYHLEDEJ Z ČÍTANKY VŠECHNA DÍLA OD ZDEŇKA SVĚRÁKA. NAPIŠ, Z KTERÉ KNÍŽKY JSOU. PŘIŘAĎ JE K LITERÁRNÍMU ŽÁNRU.

9 RISKUJ 100100100100 200 200200200 300 300300 300 400400400400

10 _ Září – Není nutno ___________________________________ _Jak šel Radovan s tatínkem na jmelí - Radovanovy radovánky __ _Byl rodič a měl děcko – Dělání _________________________ _Brouci na jaře – Dělání _______________________________ Báseň: Září, Byl rodič a měl děcko, Brouci na jaře Pohádkový příběh: Radovanovy radovánky ŘEŠENÍ VYHLEDEJ Z ČÍTANKY VŠECHNA DÍLA OD ZDEŇKA SVĚRÁKA. NAPIŠ, Z KTERÉ KNÍŽKY JSOU. PŘIŘAĎ JE K LITERÁRNÍMU ŽÁNRU.

11 a)6 b)5 c)7 6 ZÁŘÍ KOLIK SLOK MÁ BÁSEŇ ZÁŘÍ ?

12 a)Bedříšek b)Bohoušek c)Bohumil Bohoušek RADOVAN JAK SE JMENOVAL RADOVAN PRAVÝM JMÉNEM?

13 a)5 b)6 c)4 6 BYL RODIČ A MĚL DĚCKO KOLIK VERŠŮ MAJÍ SLOKY BÁSNĚ BYL RODIČ A MĚL DĚCKO ?

14 a)Berušky na jaře b)Brouci v létě c)Brouci na jaře Brouci na jaře NÁZEV BÁSNĚ KTERÝ NÁZEV BÁSNĚ JE SPRÁVNÝ?

15 a)stáří, září, práci, ptáci b)modrají, po kraji, nití, chytí c)mrznou, zábavou, s náladou mrznou, zábavou, s náladou ZÁŘÍ KTERÉ RÝMY V BÁSNI ZÁŘÍ NENAJDEŠ?

16 a)pes Kvik, Kateřina a další 2 kamarádky b)pes Kvido, Kateřina a další 2 kamarádky c)pes Hugo, Kateřina a další 2 kamarádky pes Kvik, Kateřina a další 2 kamarádky RADOVANOVI KDO POMOHL RADOVANOVI TATÍNKA ZACHRÁNIT?

17 a)děcko, dělo b)hráli, smáli c)nevěstou, spolu hráli, smáli RÝMSPRÁVNÉ KTERÉ RÝMY JSOU SPRÁVNÉ ?

18 a)kovaříci, tesaříci, ploštice, mandelinka, nosatec, potápník, střevlík, kůrovec, cvrček b)kovaříci, tesaříci, ploštice, mandelinka, nosatec, potápník, chroust, kůrovec, cvrček c)kovaříci, tesaříci, světlušky, mandelinka, nosatec, potápník, střevlík, kůrovec, cvrček kovaříci, tesaříci, ploštice, mandelinka, střevlík, kůrovec, cvrček, nosatec, potápník BROUKŮ KTEŘÍ ZÁSTUPCI BROUKŮ JSOU V BÁSNI O JARU?

19 a)Jan b)Jakub c)Jiří Jan SYN JAK SE JMENUJE SYN ZDEŇKA SVĚRÁKA ?

20 a)brouk b)veš c)motýl motýl JAKÝ ŽIVOČICH SE VYVÍJÍ Z KUKLY?

21 a)Jaké je to asi v Čoudu b)Jaké to bylo asi v Čudu c)Jaké je to asi v Čudu Jaké je to asi v Čudu NÁZEV KNIHY SPRÁVNÝ KTERÝ NÁZEV KNIHY PRO DĚTI JE SPRÁVNÝ?

22 a)Oskar b)Český lev c)Český slavík Český slavík KOLJA JAKOU CENU NEDOSTAL SVĚRÁKŮV FILM KOLJA ?

23 a)Tři veteráni, Lotrando a Zubejda b)Tři oříšky pro popelku, Lotrando a Zubejda c)Tři veteráni, Šíleně smutná princezna Tři veteráni Lotrando a Zubejda SCÉNÁŘ KE KTERÝM POHÁDKÁM NAPSAL ZDENĚK SVĚRÁK SCÉNÁŘ ?

24 a)Jára Cimrman b)Béda Dobrman c)Jan Cirman Jára Cimrman ZDENĚK SVĚRÁK S LADISLAVEM SMOLJAKEM JAK SE JMENUJE POSTAVA, KTEROU VYMYSLEL ZDENĚK SVĚRÁK S LADISLAVEM SMOLJAKEM ?

25 a)Jaroslav Klempíř b)Jaroslav Uhlíř c)Jaroslav Malíř Jaroslav Uhlíř HODINA ZPĚVU S KÝM ZDENĚK SVĚRÁK PŘIPRAVUJE POŘAD HODINA ZPĚVU ?

26 a)Matematiku b)Český jazyk c)Dějepis Český jazyk ZDENĚK SVĚRÁK JAKÝ PŘEDMĚT VE ŠKOLE UČIL ZDENĚK SVĚRÁK ?

27 1.JANÁČKOVÁ, Zita. Čítanka pro 4. ročník základní školy. Brno: Nová škola, 2010, ISBN 978-80-7289-145-0. 2.AUTOR NEUVEDEN. Wikipedie Zdeněk Svěrák [online]. [cit. 19.10.2012]. Dostupný na WWW:. 3.http://nd04.jxs.cz/825/412/bfadbd07f6_74873555_o2.jpg 4.Obrázky z galerie klipart POUŽITÉ ZDROJE


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.19 Z. Svěrák Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google