Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Popis válce: Válec má dvě podstavy. Podstava má tvar kruhu. Válec je rotační těleso. Válec vznikne rotací obdélníku kolem jedné své strany.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Popis válce: Válec má dvě podstavy. Podstava má tvar kruhu. Válec je rotační těleso. Válec vznikne rotací obdélníku kolem jedné své strany."— Transkript prezentace:

1

2 Popis válce: Válec má dvě podstavy. Podstava má tvar kruhu. Válec je rotační těleso. Válec vznikne rotací obdélníku kolem jedné své strany.

3 Popis válce: Válec je rotační těleso. Válec vznikne rotací obdélníku kolem jedné své strany, jeho svislé osy nebo vodorovné osy.

4 Popis válce:

5 Síť válce: Síť válce je tvořena dvěma podstavami tvaru kruhu a pláštěm. Plášť má tvar obdélníku. Strany obdélníku jsou: obvod podstavy a výška tělesa.

6 Povrch válce: Vzorec: S = 2S p + S pl S p … obsah podstavy S pl … obsah pláště S p = π.r 2 S pl = 2π.r.v π = 3,14; r … poloměr podstavy; v … výška válce

7 Povrch válce: Vzorový příklad: vypočítej povrch tohoto válce

8 Objem válce: Vzorec: V = S p. v S p … obsah podstavy v …. výška válce S p = πr 2

9 Objem válce: Vzorový příklad: vypočítej objem tohoto válce V = π.r 2.v V = 3,14. 2,4 2. 6,5 V = 117,5616 cm 3 V = 117,6 cm 3 Objem tohoto válce je přibližně 117,6 cm 3.

10


Stáhnout ppt "Popis válce: Válec má dvě podstavy. Podstava má tvar kruhu. Válec je rotační těleso. Válec vznikne rotací obdélníku kolem jedné své strany."

Podobné prezentace


Reklamy Google