Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SOFTWARE. ROZDĚLENÍ SOFTWARU OPERAČNÍ SYSTÉM Základní programové vybavení každého moderního počítače, obstarává komunikaci mezi uživatelem a hardwarovým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SOFTWARE. ROZDĚLENÍ SOFTWARU OPERAČNÍ SYSTÉM Základní programové vybavení každého moderního počítače, obstarává komunikaci mezi uživatelem a hardwarovým."— Transkript prezentace:

1 SOFTWARE

2 ROZDĚLENÍ SOFTWARU OPERAČNÍ SYSTÉM Základní programové vybavení každého moderního počítače, obstarává komunikaci mezi uživatelem a hardwarovým rozhraním počítače. WINDOWS LINUX MS DOS MAC OS… PROGRAM (APLIKAČNÍ SOFTWARE) Umožňuje využít počítač uživatelem k užitečné činnosti. MS OFFICE AVG FIFA COREL DRAW…

3 ROZDĚLENÍ PROGRAMŮ Textové editory Možná nejrozšířenější nástroj pro PC. V omezené podobě je již v operačním systému. Jedná se o nástroj určený k vytváření a práci s textem, který jako minimum dovoluje napsat text jako na psacím stroji s výhodou, že výsledná podoba nemusí být finální. Mezi nejznámější a nejrozšířenější textový editor patří MS Word. Program Word pracuje se svým vlastním datovým typem.doc. Jako alternativa je přímo ve Windows přítomen WordPad, jednoduchý nástroj pro práci s.txt soubory. Tabulkový procesor Program umožňující sestavit libovolnou tabulku. Pracuje se systémem buněk, kde je každé buňce přidělena souřadnice a je tedy možné používat systém odkazů. Buňky mohou obsahovat čísla, matematické výpočty, text či speciálně formátovaná číselná data (datum, hodiny, měny). Tenhle geniální systém je v moderních tabulkových procesorech rozšířen o řadu funkcí a stává se tak skvělým a užitečným nástrojem. Tabulku je samozřejmě možné graficky upravit a vyjádřit grafem. Tabulkové procesory se používají pro přehledné vyjádření dat všeho druhu - kalkulace, matematické, statistické a finanční výpočty. Nejznámější zástupce je MS Excel. Databáze Databáze je vlastně kartotéka – evidence položek. Umožňuje evidovat cokoli – adresy lidí (adresář) osobní údaje zaměstnanců (personalistika), jejich výplaty (mzdová agenda), zásoby (skladové hospodářství), zboží na skladě (řízení obchodu), pacienty a jejich choroby (evidence praktického lékaře), místenky, jízdenky, letenky atd.

4 ROZDĚLENÍ PROGRAMŮ Programovací jazyky Zjednodušeně jsou to programy, které umožňují vytvářet všechny ostatní programy (aplikace). Je jich několik a každý se hodí na jiný typ aplikace a každý programátor má většinou svůj oblíbený, ve kterém se vyzná a umí s ním nejlépe pracovat. Běžný uživatel se s nimi dost pravděpodobně nesetká, protože je jednoduše nepotřebuje. Nejpoužívanější a skoro univerzální je jazyk C a jeho nástavba C++, pro výuku nebo okrajové (doplňkové) programovaní existuje Pascal v prostředí Delphi. Programátoři s jazyky pracují tak, že daný problém, který je třeba vyřešit neboli zadanou úlohu rozdrobí do základních příkazů a logických operací, které je počítač schopen pochopit, ty pak napíše jako řadu příkazů – algoritmus – v textovém editoru k tomu určenému. Kreslení a úprava fotografií Na kreslení a vytváření jednoduchých i složitějších vektorových grafických prvků, například do novin slouží vektorové editory. Pro tvorbu jednoduchých bitmap slouží nástroje, jako například kreslení. Pro úpravu již existujících bitmap jsou nejlepší kvalitní fotografické editory. Rozdíl mezi vektorovými a bitmapovými editory je ve složitosti výpočtů. Vhodná úprava fotografie může pomalejšímu stroji zabrat i půl hodiny, kdežto změnit rovnici vyjadřující list palmy ve vektorovém editoru je otázkou sekund. Programy pro úpravu bitmap a fotografií: Adobe Photoshop, Paint Shop Pro, Gimp. Vektorové editory: Corel Draw, Zoner Calisto.

5 ROZDĚLENÍ PROGRAMŮ Multimédia a výukové programy Dovoluje vcelku nezatěžující formou dostat do hlavy například fyzikální zákony, chemii, biologii a třeba i základy matematiky. Většinou se jedná o spojení herních a výukových prvků. Multimédia na počítači zahrnují vše co se zábavy týká. Jednotlivé programy dovolují uživateli poslouchat hudbu, prohlížet si obrázky z dovolené a třeba i sledovat film v původním znění s titulky. Existuje spousta možností, jak využít počítač jako zábavné centrum a o to se snaží velká spousta programů jako přehrávače, internetová radia, TV- tunery, a dokonce i elektronické formy knih. Hry Krátký pojem, který spojuje velkou část již uvedených programů. Je znám názor, podle kterého jedinou pravou podstatou existence počítačů jsou právě hry. Dnes se jedná o vyspělé a velmi složité programy, jejichž vývoj zabere roky a celé týmy specialistů a programátorů. Nevadí, že doba potřebná pro překonání hry je většinou jen zlomek doby výrobní. V herním průmyslu se dnes točí jedny z největších peněz vůbec a tak není divu, že jich je takové množství. V hráčské komunitě existují určitá hodnotící pravidla, podle kterých se určují kvality hry a její poptávka. Komunikační programy Tady se trochu dotýkáme tématu Internetu. Jednoduše jde o programy sloužící k rychlé a snadné komunikaci po síti nebo Internetu. Jde o takzvané ICQ, Skype.

6 ROZDĚLENÍ PROGRAMŮ Viry a antiviry Programy z první skupiny fungují stejně, jako jejich biologičtí předkové. Malé a většinou pěkně podlé prográmky, které se navážou na hlavní řetězec hostitelského programu a při jeho spuštění se provede i virus sám. Tedy hlavně se rozmnoží. Samotný program ale neničí, protože by ho to prozradilo. A v určený čas (datum nebo doba, kdy napíšete ve Wordu slovo babička) se spustí většinou destrukční nebo žertovná funkce viru. Může vám zničit váš harddisk tak, že ve správné frekvenci rozkmitá čtecí hlavici a ta pak narazí do ploten v rychlosti 7200 otáček za minutu a nebo vám na obrazovku napíše jméno autorovy babičky. Programy z druhé skupiny pomocí několika různých metod virus v počítači odhalí a infikované soubory uloží do karantény (hlídá IO kanály souborů). Může je i vyléčit a nebo bezpečně smazat. Pro správnou funkci antiviru je třeba aktualizovat jeho databázi virových řetězců. Utility Rozsáhlá skupina programů, pomocí kterých sice nic nevytvoříme, ale znatelně nám zjednodušují práci s počítačem. Jsou to například Diskové manažery, kontrola a optimalizace (defragmentace) pevného disku, Čistící programy – hledají a mažou nepotřebné, staré a duplicitní soubory a položky v registru, prohlížeče a konvertory grafických souborů i jiných, diagnostika hardwaru, komprimační programy, speciální „urychlující“ ovladače např. grafických karet, atd.

7 DISTRIBUCE SOFTWARU Komerční software Jedná se o běžně programy použitelné ve všech oborech lidské činnosti. Za jejich tvorbou stojí většinou tým programátorů a za jejich distribucí tým managerů a právníků. Nejjednodušší cesta k němu dnes vede skrze internet a on-line objednávku. Program (výrobek) dostanete buď poštou na nějakém mediu (DVD, CD, disketa) anebo opět pomocí internetu downloadem z firemní stránky. V tom případě si musíte koupit klíč k odemknutí stažené verze programu. Shareware Je formou demoverze programu. Je sice zadarmo, ale má nějak omezenou činnost. Například časem, zablokovanými funkcemi, nemožností ukládat atd. Jedná se sice o plnohodnotný program, ale protože si chce autor nebo tým něco vydělat, jednoduše ho upraví tak, aby jste si ho mohli vyzkoušet, ale rozhodně ne plnohodnotně využívat. Za možnost užívat plnou verzi zaplatíte něco kolem 300 – 1500 Kč převodem s tím, že dostanete registrační klíč (12 – 15 místné heslo), kterým si plnou verzi odemknete. Freeware Tohle je už plnohodnotný program, který dostanete zadarmo, ale autor nebo tým autorů si vyhrazuje právo na uvedení svého jména a úpravy v programu. Celé podmínky jsou uvedeny v mezinárodní úmluvě o freewaru. Odsouhlasíte je stejně, jako EULU, jen s tím rozdílem, že jsou trochu volnější a nezavazují vás tolik. Freeware je jinak rozšířený koníček a po celém světě probíhají freewarové soutěže programátorů v různých oborech. Vzniká celá spousta skvělých produktů a některé jsou i velmi užitečné či zábavné.

8 OPERAČNÍ SYSTÉM Základní programové vybavení každého moderního počítače, obstarává komunikaci mezi uživatelem a hardwarovým rozhraním počítače. V době, kdy operační systémy neexistovaly, musel programátor komunikovat s počítačem jeho řečí - tedy pomocí jedniček a nul, musel znát konfiguraci počítače a přesné rozložení jednotlivých zařízení Později začaly vznikat první programovací jazyky, místo posloupnosti jedniček a nul se tak do počítače údaje zadávaly pomocí osmičkové nebo šestnáctkové soustavy a později i za pomoci písmen a slov, s dalším rozvojem bylo třeba programu, který by sám zvládal základní funkce systému a ulehčil tak programátorům práci Počátkem 60. let tak pomalu začaly vznikat operační systémy Jeden z prvních vyvinula firma IBM, která měla v té době prakticky monopolní postavení na trhu sálových počítačů Mezi nejznámější a nejrozšířenější platformy patří operační systémy : –Microsoft Windows (nejpoužívanější, jednoduchý) –Linux (pracuje na základě textových příkazů, je levnější a stabilnější než Windows) –Mac Os (používaný hlavně v USA) –MS Dos (používaný v minulosti, dnes se již prakticky nepoužívá)


Stáhnout ppt "SOFTWARE. ROZDĚLENÍ SOFTWARU OPERAČNÍ SYSTÉM Základní programové vybavení každého moderního počítače, obstarává komunikaci mezi uživatelem a hardwarovým."

Podobné prezentace


Reklamy Google