Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Situace na Slovensku v době 2. světové války 1939–1945.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Situace na Slovensku v době 2. světové války 1939–1945."— Transkript prezentace:

1 Situace na Slovensku v době 2. světové války 1939–1945

2 Na Slovensku byla jediná vládnoucí strana a to Hlinkova slovenská lidová strana Byla to pravicová politická strana se záměrem autonomie Slovenska. Opírala se hlavně o nacionalistickou inteligenci a obecně křesťansky smýšlející obyvatelstvo. Válečná vlajka Slovenského státu 1939–1945 cs.wikipedia.org

3 Jozef Tiso Narozen 13.října 1887 – 18. dubna 1947 V čele slovenského státu stojí římskokatolický kněz, slovenský politik a člen Hlinkovy slovenské lidové strany Jozef Tiso. www.neaktuality.cz colnect.com www.swaton.sk

4 od 26. října 1939 do 8. května 1945 je prezidentem Slovenské republiky, satelitního státu nacistického Německa. Po válce byl československým Národním soudem odsouzen k smrti za vlastizradu a popraven.

5 Slovensko se stalo vazalským (závislým) státem Německé říše a vznikl zde totalitní režim který likvidoval veškerou demokratickou i komunistickou opozici.

6 Odtržení Slovenska od Československa Když byl Tiso pozván do Berlína, jednal s Hitlerem,který požadoval okamžité odtržení Slovenska od Československa a vytvoření samostatného slovenského státu, jinak hrozil,že v případě nesouhlasu přenechá slovenský prostor Maďarsku. Tiso souhlasil a slovenský sněm vyhlásil v Bratislavě 14.března nezávislý a samostatný slovenský stát. www.radio.cz

7 Hlinkova garda Pod kontrolou Hlinkové slovenské lidové strany vznikla Hlinkova garda. Byla to jediná obranná polovojenská organizace na slovenském území Když se garda rozrostla, bylo stanoveno povinné členství mužů od 6 do 60 let věku. (polovojenská organizace) Nebáli se udávat, popřípadě vyvražďovat.

8 Vlajka Hlinkovy gardy cs.wikipedia.org Znak Hlinkovy gardy aktualne.atlas.sk

9 Desatero přikázání Hlinkovců 1. Buď věrný svému slovenskému národu. 2. Drž se svých slovenských zásad. 3. Přiznej se věrně ke svému slovenskému a křesťanskému přesvědčení. 4. Cti a udrž zákon a veřejný pořádek. 5. Braň každého před nezákonným násilím. 6. Buď oddaným svým spolubratrům. 7. Zadrž disciplínu. 8. Zachovej mlčenlivost. 9. Získej nových rodobrancov. 10. Cti slobodu jiného přesvědčení.

10 Židé roku 1942 byl přijat zákon o vystěhování Židů (do koncentračních táborů) – 70 000 Židů Slovensko bylo jeden z nejvstřícnějších států který nejenže Židy vydávalo, dokonce za jejich odvoz nacistickému Německu platilo. Slovenský židé byli odváženi například do Komplexu táborů Mauthausen-Gusen a taky Osvětimi.

11 wikipedia.org Snímky z Mauthausenu

12 Slovenské národní povstání Vypuklo 29. srpna 1944 Hlavním důvodem povstání bylo pomoci spojeneckým vojskům urychlit osvobození Slovenska. Dne 28. srpna byli v Martině postřeleni členové německé vojenské mise. Ještě týž den předložilo Německo Tisovi návrh na vojenský zásah na slovenském území, s nímž Tiso vyslovil souhlas.

13 29. srpna začaly do země proudit německé jednotky. V reakci na to byl vydán signál k zahájení povstání. Povstání vypuklo předčasně což se fatálně promítlo do jeho průběhu. (Německý velvyslanec Hanns Elard Ludin požádal Německo o vojenský zásah který křížil plány povstalců.) Centrum odboje, Banská Bystrica, padlo 27. října Klíčoví povstalečtí velitelé Ján Golian a Rudolf Viest zatčeni. Zbytky povstaleckého vojska se stáhli do hor a přešli na partyzánský způsob boje.

14 Ján Golian Rudolf Viest Wikipedia.com axishistory.com Hanns Elard Ludin

15 Slovenské národní povstání cs.wikipedia.org Jozef Tiso u ríšskeho kancelára Adolfa Hitlera sme.sk

16 Situace v prvních dnech SNP

17 Helena Karafová Za svobodna Machová Narozena 11.9 1922 na Slovensku v Levicích Otec byl zedník. Matka v domácnosti. Měla jednu mladší a jednu starší sestru. Ve svých 18 letech, roku 1939 šla do domácího odboje se svým otcem. Protože nesouhlasili s Hlinkovou gardou. Mířili do hor. Od Levic do Banské Bystřice. Tam se zapojili s otcem do boje s partyzány. Matka a mladší sestra paní Jiřiny zůstaly doma.

18 Autor: Jirka Pokorný

19 Její otec cestou zachránil jednoho židovského kluka kterého ukryl u pastýře.

20 V horách pobývalo zhruba 20 lidí z toho každý měl svůj úkol. Roku 1940 paní Karafová pracovala jako spojka. Donášela informace a potraviny. Také pomáhala jako zdravotní sestra. Nejčastější problém byli vši.

21 Ve skalách si dokonce udělali dveře z kukuřic aby se tam lépe drželo teplo. Neměli žádné okna krom dveří.

22 Od 18ti let byla se svým přítelem s kterým si slíbili že se po válce vezmou. Odešel do války a vrátil se z Itálie po válce v červenci roku 1945

23 K(


Stáhnout ppt "Situace na Slovensku v době 2. světové války 1939–1945."

Podobné prezentace


Reklamy Google