Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HOW TO PROTECT OUR PLANET? Mgr. Naďa Bisová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.AJ.12.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HOW TO PROTECT OUR PLANET? Mgr. Naďa Bisová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.AJ.12."— Transkript prezentace:

1 HOW TO PROTECT OUR PLANET? Mgr. Naďa Bisová

2 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.AJ.12 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 3.Vytvořeno: srpen - září 2012 4.Ročník: 3. ročník a 4. ročník – čtyřleté gymnázium (RVP-G) Septima a Oktáva – osmileté gymnázium (RVP-G) 5.Anotace: Tento materiál by vytvořen jako téma pro maturitní okruh: Science and Technology. Nature na Gymnáziu a JŠ Svitavy; přibližně na jednu, popřípadě více vyučovacích hodin (pro výklad i opakování – shrnutí učiva). Obsahuje jednak přehled faktografických údajů, tak i anglickou ustálenou terminologii, doplněné o interaktivní cvičení: otázky pro diskuzi i míru porozumění, fotografie pro nácvik popisu obrázku. Je primárně zaměřen na dva poslední ročníky gymnázia, i přesto se dá využít i v nižších ročnících osmiletého i čtyřletého studia vcelku nebo jeho jednotlivé části. Pomůcky: interaktivní tabule Vzdělávací oblastJazyk a jazyková komunikace Vzdělávací oborAnglický jazyk Tematický okruhScience and Technology. Nature

3 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy What can you do to help our environment as a single individual? Work in pairs. Discuss the question. Prepare a list of 15 pieces of advice.

4 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy What can you do to help our environment as a single individual? Turn off lights, TVs, computers, when you do not need them. Walk or ride your bike instead of taking a car everywhere. Buy reusable grocery bags. Recycle paper, aluminium cans, cardboard, food cans, plastic, glass. Use less paper whenever possible. Save the trees. Buy the product that uses less packaging material. Grow your own vegetables and fruits. Plant a deciduous tree.

5 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy What can you do to help our environment as a single individual? Choose rechargeable batteries, then recycle them. Share books to reduce waste. Drink bottled water, reuse the bottle before recycling it. Participate in clean-up days at a park. Don't litter. “Adopt” an endangered animal through a charity. Use roll-on deodorants, creams, sticks and other non-aerosol products.

6 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy What can you do to help our environment as a single individual? Use paper on both sides. Give unwanted gifts and clothes to a charity shop. Only fill the kettle up with the amount of water you need to boil that time. Don't leave the TV or video on standby.

7 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy What can you do to help our environment as a single individual? Older models of electrical appliances use far more electricity than newer designs. Save money and greenhouse gasses simply by re- thinking the way you wash your clothes (e.g. Line dry your clothes.)

8 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy What can you do to help our environment as a single individual? Don't waste food, transporting food from the field to the processing plant to the grocery store to your house takes a lot of energy and creates a lot of carbon emissions. Don't burn trash.

9 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy What can you do to help our environment as a single individual? Choose locally grown food. Send an e-card instead of a paper card. Take short showers instead of baths. Ban all drips. If you have a dripping faucet in the house, ask your parents to replace the washer inside. Take only what you know you will really able to eat. Celebrate Earth Day.

10 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy What can you do to help our environment as a single individual? Turn off the water while showering and brushing teeth. Start an organic garden and create compost for it.

11 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy What can you do to help our environment as a single individual? Use cloth napkins and washable plates. Visit and learn about places where wildlife live. Share what you know about animals and habitats with others. Attract native wildlife to your garden.

12 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy What else can be done? In small groups of three or four prepare some advice for the government, town councils and other institutions that are in charge of the environmental protection.

13 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy What else can be done? Do not wear a fur coat. Protest against cruelty to animals. Donate money to organizations that look after animals and take care about the environment. Help to restore damaged wildlife habitats. Help protect forests. Become a member of an environmental organisation.

14 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy What else can be done? Animal testing should be banned. Animals should be tagged, measured and monitored. The price of petrol should be raised. A fee for motorway users should be introduced. Beaches for nesting turtles should be patrolled. The public should be informed. Leaflets should be handed out. Campaigns should be organised. Free-recycling bins should be handed out. Children should be taught to appreciate and protect the environment.

15 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Environmental Protection International organisations: Greenpeace (1971) Global Environmental Organisation Friends of the Earth International Worldwide Fund for Nature Environmental Investment Organisation Etc. in the Czech Republic: Ministry of the Environment of the CR Czech Environmental Information Agency Czech Environmental Inspectorate The Green Party www.ekocentra.cz Etc. (public, private, non- profit organisations)

16 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Green Jobs Are you concerned about the environment? Then become a(n): Conservation project assistant Fundraising Officer Campaigner Editor Instructor Researcher ZOO keeper Volunteer Etc.

17 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Comprehension questions  What are ten things individuals can do to help the environment?  What are five things governments can do to help the environment?  Are you green? Do you have a green household?  What are some things that can be recycled?  What are some ways energy and water is wasted?

18 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Use the photos to talk about the environmental protection

19 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 1. 2.

20 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 3.

21 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 4.5.

22 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Even small changes can make a big difference!

23 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a použitá literatura ELEKTRONICKÉ ZDROJE: 1.AUTOR NEUVEDEN. NASA: BIG QUESTIONS [online]. [cit. 13.8.2012]. Dostupný na WWW:. 2.AUTOR NEUVEDEN. ONTARIO Ministry of the Envirionment: Kids: Things you can do for the air we breathe [online]. [cit. 13.8.2012]. Dostupný na WWW:. 3.AUTOR NEUVEDEN. BBC NEWSROUND: Worksheet: Tips for staying green [online]. [cit. 13.8.2012]. Dostupný na WWW:. 4.AUTOR NEUVEDEN. National Geographic: The Green Guide [online]. [cit. 13.8.2012]. Dostupný na WWW:.

24 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a použitá literatura 5.AUTOR NEUVEDEN. Earth Savers Club for Kids: Earth Saving Tips [online]. [cit. 13.8.2012]. Dostupný na WWW:. 6.AUTOR NEUVEDEN. National Geographic: Green Tips [online]. [cit. 13.8.2012]. Dostupný na WWW:. 7.AUTOR NEUVEDEN. SQUIDOO: 10 Things Kids Can Do To Go Green and Reduce Environmental Impact [online]. [cit. 13.8.2012]. Dostupný na WWW:. 8.AUTOR NEUVEDEN. ZOO ATLANTA: AZA’s 12 Ways for kids to be GREEN! [online]. [cit. 13.8.2012]. Dostupný na WWW:.

25 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a použitá literatura FOTOGALERIE: 1.Šmídová Zdislava (Se souhlasem autora objektu) 2.Bisová Naďa (Vlastní tvorba autora) 3.Bisová Naďa (Vlastní tvorba autora) 4.Bisová Naďa (Vlastní tvorba autora) 5.Bisová Naďa (Vlastní tvorba autora) Veškeré hypertextové odkazy jsou platné ke dni vytvoření díla. Veškeré hypertextové odkazy jsou platné ke dni vytvoření díla.

26 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a použitá literatura KNIŽNÍ ZDROJE: 1. SMITH-DLUHÁ, Gabrielle a kol. Angličtina, Otázky a odpovědi. Dubicko: INFOA, 2008, ISBN 978-80-7240-489-6. 2. ROBERTS, Rachel J.. Speak Up - The English-speaking World. Italy: Modern Languages, 2006, ISBN 88-493-0439. 3. TIERNEY, James. Carousel - the English-speaking world. Italy: Modern languages, 2006, ISBN 88-493-0355. 4. EL-HMOUDOVÁ, Dagmar. Angličtina - Maturitní témata. Český Těšín: Petra Velanová, Třebíč, 2006, ISBN 9788086873046. 5. CHUDÁ, Jana; CHUDÝ, Tomáš. Topics for English Conversation. Havlíčkův Brod: Fragment, 1996, ISBN 8072000519.

27 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a použitá literatura Elektronické zdroje: 1. NEZNÁMÝ, Autor. NASA - BIG QUESTIONS [online]. [cit. 13.8.2012]. Dostupný na WWW:. 2. NEZNÁMÝ, Autor. Worksheet: Tips for staying green [online]. [cit. 13.8.2012]. Dostupný na WWW:. 3. NEZNÁMÝ, Autor. The Green Guide [online]. [cit. 13.8.2012]. Dostupný na WWW:. 4. NEZNÁMÝ, Autor. Earth Saving Tips [online]. [cit. 13.8.2012]. Dostupný na WWW:.

28 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a použitá literatura 5. NEZNÁMÝ, Autor. Earth Saving Tips [online]. [cit. 13.8.2012]. Dostupný na WWW:. 6. NEZNÁMÝ, Autor. Green Tips [online]. [cit. 13.8.2012]. Dostupný na WWW:. 7. NEZNÁMÝ, Autor. 10 Things Kids Can Do To Go Green and Reduce Environmental Impact [online]. [cit. 13.8.2012]. Dostupný na WWW:. 8. NEZNÁMÝ, Autor. AZA’s 12 Ways for kids to be GREEN! [online]. [cit. 13.8.2012]. Dostupný na WWW:.


Stáhnout ppt "HOW TO PROTECT OUR PLANET? Mgr. Naďa Bisová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.AJ.12."

Podobné prezentace


Reklamy Google