Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Materiál je určen žákům 2. a 3.třídy k procvičování učiva o živočiších. Materiál je inovativní tím, že je určen pro použití na interaktivní tabuli.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Materiál je určen žákům 2. a 3.třídy k procvičování učiva o živočiších. Materiál je inovativní tím, že je určen pro použití na interaktivní tabuli."— Transkript prezentace:

1

2

3 Materiál je určen žákům 2. a 3.třídy k procvičování učiva o živočiších. Materiál je inovativní tím, že je určen pro použití na interaktivní tabuli. Žáci se mohou do práce aktivně zapojit, informace se odkrývají postupně a žáci mohou nejdříve odpovědět, teprve potom učitel odpověď odkryje dalším kliknutím. Materiál je doplněn o fotografie k tématu. V materiálu jsou animované prvky pro zpestření výuky. Materiál podporuje rozvíjení čtenářské a informační gramotnosti, představivosti, poskytuje rozšiřující informace a souvislosti, není výčtem učiva, je pouze podkladem pro práci učitele. Pomůcky: papír a tužka pro žáky, aby si mohli zaznamenávat body za správné odpovědi.

4 Hádanky

5 Poznáš, o kterém zvířeti se píše? Budeme hádat hádanky:

6 Je to hlodavec. Má dlouhé uši a dlouhé zadní nohy. Umí dobře běhat. Žije v pelechu. Na podzim se na něj pořádají hony. Zajíc.

7 Žije v lese, má dlouhý huňatý ocas. Při skocích ze stromu na strom je velmi čiperná. Bývá rezavá a černá. Často na nás shodí šišku. Veverka.

8 Říká se o ní, že je lstivá a chytrá. Živí se ptáky a savci. Má rezavý kožich a dlouhý huňatý ocas. Znáte ji z pohádky „O Budulínkovi“. Liška.

9 Je to savec, hmyzožravec. Jeho tělo je pokryto bodlinami. Je-li napaden, stáčí se do klubíčka. Jeho hlavním nepřítelem bývá zmije. Ježek.

10 Nazývá se králem zvířat. Patří mezi největší kočkovité šelmy. Jeho ozdobou je hříva. Lev.

11 Podobá se koni, ale je pruhovaná. Žije volně ve stádech. U nás ji můžeme vidět pouze v Zoo. Zebra.

12 Samice mají na břichu zvláštní vak, v němž nosí mláďata. Velmi dobře skáče. Přední nohy mají krátké, zadní dlouhé. Klokan.

13 Bývá nazýván korábem pouště. Je o něm známo, že vydrží mnoho dní bez vody. Velbloud.

14 Je to savec, přítel člověka. Mívá různou srst. Nejraději chodí se svým pánem na procházky a nosí aport. Štěká. Pes.

15 Je to domácí zvíře. Má rohy a je mlsné. Žere listy, které mu chutnají. Dává nám velmi zdravé mléko. Využíváme z něj i maso a kůži. Mečí. Koza.

16 Je to domácí zvíře. Je čistotné, jazýčkem si umývá celý kožíšek. Loví myši. Rádo odpočívá na polštáři, ale umí lézt i po stromech. Mňouká. Kočka.

17 Je užitečný, loví hmyz. Někteří lidé se ho bojí, štítí. Nejvíce lidem vadí, že je trochu chlupatý a má hodně nohou. Tká pavučiny. Prý nosí štěstí. Pavouk.

18 Je to malý obtížný hmyz. Živí se krví. Létá v hejnech a bzučí. Přenáší nemoci. Komár.

19 Žije v zemi, loví hmyz. Má přední nohy jako lopatky, kterými dělá v zemi chodbičky a krtiny. Je také hlavní postavou pohádky pro děti. Krtek.

20 Je to pták. Žije na dvoře, svýma nohama rád vyhrabává larvy ze země. Žere i zrní. Chováme ho pro maso a pro vajíčka. Nocuje v kurníku. Dělá kokodák. Slepice.

21 Je to zpěvný pták. Živí se hmyzem, je to stěhovavý pták. O svá mláďata se nestará, vajíčka klade do cizích hnízd. Hezky zpívá kuku. Kukačka.

22 Je to savec. Živí se hmyzem. Přední končetiny má přeměněny v křídla. Umí létat. Spí hlavou dolů, zimu přečká zimním spánkem. Netopýr.

23 Je to užitečný hmyz. Létá z květiny na květinu a tím je opyluje. Sbírá z květin sladké šťávy a vytváří z nich med. Pokud dá žihadlo, zahyne. V pohádce se jmenuje Mája. Včela.

24 Je to plaz, ohrožený živočich, chráněný živočich. Patří mezi beznohé ještěrky. Živí se hmyzem. Zimu přečká zimním spánkem. Při nebezpečí může odlomit konec ocásku, který doroste. Slepýš.

25 Je to malý obtížný tvor. Bývá na vysoké trávě. Nelétá. Když trávou procházíme, vleze na nás a přisaje se na kůži. Saje krev. Přenáší těžké nemoci. Klíště.

26 Je to plaz, chráněný živočich. Loví malé živočichy – myši, žáby, vejce. Usmrcuje je jedem. Zimu přečká zimním spánkem. Zmije.

27 Zkus podobnou hádanku o nějakém jiném zvířátku vymyslet! Byly hádanky lehké?

28 Seznam použitých materiálů: ŠTIKOVÁ, Věra. Já a můj svět: prvouka pro 3. ročník. 1. vyd. Brno: Nová škola, 2008, 2 sv. Duhová řada. ISBN 978-80-7289-097-2. ŠTIKOVÁ, Věra. Já a můj svět: prvouka pro 2. ročník : učebnice. 1. vyd. Brno: Nová škola, 2008, 2 sv. Duhová řada. ISBN 80-728-9090-5. ŠTIKOVÁ, Věra. Metodický průvodce učební prvouka. Ilustrace Alena Baisová. Brno: Nová škola, 2004, 43 s. ISBN 80- 728-9065-4. ŠTIKOVÁ, Věra. Metodický průvodce učebnicí prvouka 3. Brno, nám. SNP 9: Nová škola, 2007, ISBN 80-7289-065-4. FRIC, Zdeněk. Wikimedia Commons [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/05/Viperaberus1.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/05/Viperaberus1.jpg ARCHAEODONTOSAURUS. Wikimedia Commons [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ed/Talpa_europaea_MHNT.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ed/Talpa_europaea_MHNT.jpg VOLNÉ DÍLO. Wikimedia Commons [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/Big-eared-townsend-fledermaus.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/Big-eared-townsend-fledermaus.jpg VOLNÉ DÍLO. Wikimedia Commons [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Apis_mellifera_bi.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Apis_mellifera_bi.jpg MAREK_BYDG. Wikimedia Commons [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5e/Anguidae.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5e/Anguidae.jpg VOLNÉ DÍLO. Wikimedia Commons [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/Cuculus_canorus.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/Cuculus_canorus.jpg VOLNÉ DÍLO. Wikimedia Commons [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Kom%C3%A1r.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Kom%C3%A1r.JPG KARWATH, André. Wikimedia Commons [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f1/Araneus_diadematus_%28aka%29.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f1/Araneus_diadematus_%28aka%29.jpg HABEROVÁ, Tamara. Wikimedia Commons [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8a/Velbloudice_s_mladetem.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8a/Velbloudice_s_mladetem.JPG SEANMACK. Wikimedia Commons [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/49/Grey_Roo_with_Joey_SMC_2006.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/49/Grey_Roo_with_Joey_SMC_2006.jpg Obrázek archiv autorky.


Stáhnout ppt "Materiál je určen žákům 2. a 3.třídy k procvičování učiva o živočiších. Materiál je inovativní tím, že je určen pro použití na interaktivní tabuli."

Podobné prezentace


Reklamy Google