Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 V Moravskoslezském kraji žije 1 243 220 obyvatel.  Nejvíce obyvatel žije v okrese Ostrava -město (310 464) a v okrese Karviná (211 482), nejméně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " V Moravskoslezském kraji žije 1 243 220 obyvatel.  Nejvíce obyvatel žije v okrese Ostrava -město (310 464) a v okrese Karviná (211 482), nejméně."— Transkript prezentace:

1

2

3  V Moravskoslezském kraji žije 1 243 220 obyvatel.  Nejvíce obyvatel žije v okrese Ostrava -město (310 464) a v okrese Karviná (211 482), nejméně v okrese Bruntál (97 633).

4  Díky ložiskům černého uhlí v ostravsko-karvinské pánvi a na ně vázaným hutním a dalším průmyslem patřila tato část kraje už za Rakousko-Uherska k nejdůležitějším průmyslovým oblastem. V souvislosti se současným útlumem těžkého průmyslu zde ovšem značně roste nezaměstnanost. Dlouho bude také trvat obnova poškozeného životního prostředí.  Přes polovinu území kraje zabírá zemědělská půda, dalších 35 % připadá na lesní plochy (zejména v horských oblastech Jeseníků a Beskyd).

5  Moravskoslezský kraj patří mezi oblasti s nejvíce poškozeným životním prostředím v České republice a v některých parametrech i v celé Evropě.  Vysoká koncentrace těžkého průmyslu je dlouhodobě příčinou silně znečištěného ovzduší.

6  Moravskoslezský kraj má širokou škálu škol:  42 gymnázií  101 středních odborných škol  57 středních odborných učilišť  11 vyšších odborných škol  4 vysoké školy, které svými 17 fakultami zabezpečují výuku pro více než 38 tisíc studentů.

7 Symboly Moravskoslezského kraje tvoří znak, vlajka a logo. Autorem návrhu znaku a vlajky je Jan Tejkal.Moravskoslezského kraje Oba hlavní symboly byly schváleny krajským zastupitelstvem 28. března 200228. března2002

8  Čtvrcený štít, v prvním, zlatém poli slezská orlice, ve druhém, modrém poli moravská orlice, ve třetím, modrém poli na zeleném trávníku stříbrný kůň v poskoku se zlatým sedlem a červenou pokrývkou provázený vlevo nahoře zlatou růží s červeným semeníkem a zelenými kališními lístky, čtvrté pole polcené, pravá půle stříbrno-červeně polcena, vlevo půl doleva obrácené zlaté orlice s červenou zbrojí.  Slezská a moravská orlice zastupují obě historické země, ve kterých se kraj nachází. Přednost má slezská orlice, protože většina kraje leží ve Slezsku. Kůň s růží pochází z ostravského znaku, neboť Ostrava je sídlem kraje. V posledním poli bílý a červený pruh symbolizují Opavsko, zatímco polovina žluté orlice Těšínsko. SlezskámoravskáostravskéhoOpavskoTěšínsko

9

10 Čtvrcený list. V horním žerďovém žlutém poli slezská orlice. V dolním žerďovém modrém poli na zeleném trávníku, širokém jednu osminu šířky pole, bílý kůň v poskoku se žlutým sedlem a červenou pokrývkou provázený za hlavou žlutou růží s červeným semeníkem a zelenými kališními lístky. V horním vlajícím modrém poli moravská orlice. Dolní vlající pole tvoří tři svislé pruhy, bílý, červený a modrý, v poměru 1:1:2; k červenému pruhu přiléhá půl k vlajícímu okraji obrácené žluté orlice s červenou zbrojí

11

12 Logo je součástí jednotného vizuálního stylu kraje. Tvoří jej uzavřený elipsoidní tvar symbolizující kraj jako samostatnou entitu, symbol hory s televizním vysílačem společný pro Lysou horu a Praděd(nejvyšší vrcholy v kraji) a zvlněný pruh uprostřed s více významy (řeka, dálnice, cesta k prosperitě…). Nedílnou součástí loga je i text „Moravskoslezský kraj“. Logo kraje je ochrannou známkou zapsanou v rejstříku Úřadu průmyslového vlastnictví.Lysou horuPraděd

13

14

15


Stáhnout ppt " V Moravskoslezském kraji žije 1 243 220 obyvatel.  Nejvíce obyvatel žije v okrese Ostrava -město (310 464) a v okrese Karviná (211 482), nejméně."

Podobné prezentace


Reklamy Google