Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NADĚJE-VÍRA-LÁSKA. KDYŽ SLEPÝ NESE CHROMÉHO, OBA POSTUPUJÍ VPŘED. ŠVÉDSKÉ PŘÍSLOVÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NADĚJE-VÍRA-LÁSKA. KDYŽ SLEPÝ NESE CHROMÉHO, OBA POSTUPUJÍ VPŘED. ŠVÉDSKÉ PŘÍSLOVÍ."— Transkript prezentace:

1 NADĚJE-VÍRA-LÁSKA

2 KDYŽ SLEPÝ NESE CHROMÉHO, OBA POSTUPUJÍ VPŘED. ŠVÉDSKÉ PŘÍSLOVÍ

3 NADĚJE Naděje je křesťany považována za jednu ze třech nejvyšších ctností, které vyjmenovává již sv. Pavel v 1Kor 13,13 Sv. Tomáš Akvinský definuje naději jako očekávání věci budoucí, dobré, nesnadno dosažitelné, ale možné. Naděje je člověkem vnímanou možností (šancí) pokroku (výsledku) ve zdánlivě neznámé (neřešitelné) situaci, která následně vytváří víru v pozitivní výsledek událostí a situací v životě člověka.

4 VÍRA Slovo víra a odpovídající sloveso věřit se používá ve dvou příbuzných a ne vždy přesně oddělitelných významech: Epistemologický význam: přesvědčení, že něco je skutečné či pravdivé, například ve větě „Věřím, že se ta peněženka ještě najde.“ Toto přesvědčení může být jak pravdivé, tak mylné. Psychologický a náboženský význam: celková důvěra v nějakou osobu, instituci nebo nauku. Můžeme také mluvit o důvěře např. v poznatky nebo vzpomínky, v to, že nás neklamou smysly, víra v sebe, nebo víra ve vlastní úsudek. Například „tomuto kandidátu věřím, a proto ho budu volit“ nebo „věřím v jednoho Boha“. V tomto významu se slovo víra obvykle používá k vyjádření vysokého stupně důvěry.

5 LÁSKA Kladný, silný emocionální vztah k osobě, ideji nebo věci Může být také součásti diagnostické bipolární škály láska – nenávist Láska je absolutně pozitivní smýšlení jako takové, znamená přitakání, přízeň, oddanost, tendenci budovat Stadium, které může navazovat na stav zamilovanosti a přitažlivosti. V přeneseném významu též vztah ke skupině lidí, idealizované osobnosti nebo ideji, který je tak silný, že jedinec klade sebe a své zájmy až na druhé místo. Láska je cit. O citech se nedá moc říct ani se nedají ovlivnit rozumem, prostě tady jsou. Prostě najednou zjistíš, že ti na někom záleží, že mu přeješ jen to nejlepší, že chceš být v jeho blízkosti, že máš radost, když on má radost.

6 LÁSKA OČIMA DĚTÍ Když dostala moje babička artritidu, nemohla se ohnout a namalovat si nehty na nohách. A tak jí je potom stále maloval děda, dokud také neonemocněl na artritidu. To je láska. (Rebeca, 8 let) Když vás někdo miluje, vyslovuje vaše jméno jiným způsobem. Víte, že vaše jméno je v jeho ústech v bezpečí. (Billy, 4) Láska je, když se děvče navoní voňavkou a chlapec si dá na sebe vodu po holení a potom jdou spolu ven a navzájem se vonějí. (Karl, 5) Láska je, když se jdeš s někým najíst a dáš mu většinu svých hranolek bez toho, aby jsi chtěla jeho. (Chrissy, 6) Láska je to, co tě rozesměje, když jsi unavený. (Terri,4) Láska je, když moje mamka udělá kávu pro taťku a trochu z ní odpije, než mu ji dá, aby si byla jistá, že chutná dobře. (Danny, 7) Když se chcete naučit milovat lépe, začněte od někoho, koho nesnášíte. (Nikka, 6) Láska je, když povíš chlapcovi, že máš ráda jeho tričko, a on ho potom nosí každý den. (Noelle, 7) Moje maminka miluje tatínka, proto mu dává nejlepší kousek z kuřete. (Elaine, 5) Láska je, když ti tvoje štěňátko olíže tvář, i když jsi ho nechala samotné celý den. (Mary Ann, 4) Opravdu byste neměli říkat někomu "Miluju Tě", pokud to nemyslíte vážně, ale když to tak myslíte, raději to říkejte často. Lidé zapomínají. (Jessica, 8)

7 CITÁTY:

8 Tělesné choroby dokážeme vyléčit pomocí medecíny, ale jediným lékem na samotu, zoufalství a beznaděj je láska. Mnozí lidé by dali život za kus chleba, ale mnohem víc je těch, kteří by dali život za trochu lásky. Matka Tereza (1910-1997)

9 Zvedni vysoko hlavu, vypni hruď. Dokážeš to. Někdy nás přepadne tma, ale zase přijde ráno... udržuj při životě naději. J esse Jackson nar. 1948

10 Život si žádá pouze tolik sil, kolik jich máš. Jen jediný velký čin je možný- nemuset se vzdát. Dag Hammarskjöld (1905-1961)

11 Na světě je dost pro všechny. Stačí mít oči k vidění, srdce k milování a ruku, kterou to všechno přivineme k sobě. Lucy Maud Montgomeryová (1874-1942)

12 Naděje má pírka a v duši kraluje- a zpívá píseň beze slov a nekonečná je... Emily Dickinsonová (1830-1886)

13 Děkujeme za pozornost!


Stáhnout ppt "NADĚJE-VÍRA-LÁSKA. KDYŽ SLEPÝ NESE CHROMÉHO, OBA POSTUPUJÍ VPŘED. ŠVÉDSKÉ PŘÍSLOVÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google