Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ikové Zulika Broumová, Barbora Hudcová 9. A 2015/2016 Mgr. Iva Trtíková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ikové Zulika Broumová, Barbora Hudcová 9. A 2015/2016 Mgr. Iva Trtíková."— Transkript prezentace:

1 Ikové Zulika Broumová, Barbora Hudcová 9. A 2015/2016 Mgr. Iva Trtíková

2 Ikové neboli Ngi kuliak (chudí lidé) Africký kmen, žijící mezi Keňou a Ugandou

3 Nalezl jej anglický antropolog Colin Turnbull Ve své knížce popisuje Iky jako zlé a sobecké lidi. („Ikové byli velmi nepřátelští, nepohostinní a zlí“)

4 Život skupiny Ikové byli vždy a negramotní. V roce 1964 byl v Ugandě jeden z největších hladomorů Pro Iky je důležitý lov a sběr plodin, kterému se věnují v době sucha a malé úrody, což je většinou od prosince do února. Nejčastěji loví buvoly, antilopy, gazely a paviány. Před lovem si Ikové domluví taktiku lovu. Druhý den si shánějí mačety a různé jiné zbraně na lovení zvěře. Následně jdou lovit.

5

6 Život jedince O děti se jejich matky starají minimálně, a to jen do věku tří let. Matka dítě nekrmí i několik dní, protože sama nemá co jíst. Od tří let si děti musí samy hledat potravu a úkryt. Ty děti, které přežijí, jsou toho skutečně schopny. Děti od tří let se sdružují do skupin stejného věku, protože dospělí kradou dětem jídlo, kdykoli je to jen možné. Ani v rámci těchto věkových skupin se nikdo s nikým o nic nedělí. Ve věku od tří do osmi let dostávají děti nejmíň jídla. Od devíti do dvanácti dostávají sice více jídla, ale ne tolik, aby netrpěly hlady. Skupiny dětí si hledají potravu na zemědělských pozemcích, čímž plaší ptáky a paviány. A to je často udáváno jako důvod, proč mít děti.

7

8 Od dvanácti let se život ženy a muže liší. Muž si většinou najde ženu, která vypadá, že sní nejmíň. Postaví malý přístřešek z hlíny a slámy. Celý život hledá něco k jídlu. Pokud má štěstí a najde nějaké semínka, zasadí je do své zahrádky. Musí ale svojí zahrádku hlídat ve dne i v noci. Když hlídá zahrádku a je doma, nastává okamžik, kdy se můžou potkat se svou “ženou“ a mít pohlavní styk. Poté, co mu na zahradě vyroste rostlina, rozdělí se s ženou a odchází hledat další jídlo popřípadě semínka. Muži často umírají kvůli nedostatku vody či jídla.

9

10 Žena, která je neatraktivní, si hledá muže. Není to kvůli potřebě milovat, ale většina žen nechce sama stavět “dům“. Takže si najdou muže, který potřebuje pohlavní styk. Tento “pár“ se v přístřešku skoro vůbec nepotkává. Když se náhodou potkají, žena má s mužem pohlavní styk, za který jí muž dá nějaké jídlo. Může se stát, že žena otěhotní. O tom, že otěhotněla, muž většinou neví. Jakmile žena porodí, stará se o dítě velmi málo, protože hledá jídlo. Nemá k dítěti žádné vztahy. Maximálně k dítěti cítí nenávist, protože mu musí dávat jídlo, které chce jen pro sebe. Když žena zestárne a nemůže si hledat potravu sama, umírá. Její muž se o ni nestará.

11

12 Žena, která je atraktivní, jde většinou ke studni ve vedlejší vesnici a tam nabízí mužům sex za jídlo. Když otěhotní, dítěte se snaží zbavit. Nejčastěji si strká klacky a jiné ostré předměty do pochvy. Snaží se tím vyvolat potrat. Když se jí to nepovede (to se stane ve většině případů) a porodí, nechá novorozeně ležet někde v keři. Nikdo z Iků nemá potřebu se o dítě starat, protože k dítěti nemají žádný vztah. Když někdo uslyší dítě brečet, zabije ho. Prý to dělají proto, aby dítě nebrečelo a nebudilo je při spánku.

13

14 Současnost Zdravotnictví -Dříve Ikové odmítali léky a dávali přednost domorodým bylinám. -Nyní sami řeknou humanitární organizaci, který lék potřebují. Začínají věřit moderní medicíně a to se také odráží ve zvýšeném počtu ické populace a v prodloužení průměrné délky života, jež byla jen 40 let. Ikové neradi opouštějí místa, která považují za území patřící jejich kmenu. Nyní se ale odvažují i dále z vesnic, do údolí. Dříve chtěli zůstat jen Iky a byli nepřístupní jakýmkoliv novým názorům. Nikdo je nemohl ničemu naučit, protože vše bylo jejich způsobu života cizí. Školství -V oblasti, kde žijí Ikové, jsou nyní dvě školy. Státem dotovaná škola v Kamionu a misijní v Timu. Nicméně negramotnost je stále vysoká – až 95 %. Ikové nevidí potřebu mít vzdělání a těch několik, kteří školu navštěvují, většinou skončí po prvním stupni školní docházky.

15

16 Bezpečnost -Rovněž je zde problém s bezpečností, kterou Ikové nejsou schopni zajistit sami. Jsou pod neustálým tlakem nájezdů a výpadů sousedního kmene Turkanů. V minulosti se k sobě Ikové s Turkany chovali přátelsky, byl mezi nimi dobrý obchod Turkanové prodávali kozy, ovce, mléko a sůl, za což Ikové nabízeli tabák a velké kalabasy, které se používají jako nádoby. Nyní, v dobách častého hladu, Turkanové na Iky stále častěji útočí, ničí jim políčka se zeleninou, o která se přes neustálý nedostatek vody velmi pečlivě starají. Jeden z mála Iků, jemuž se dostalo základního vzdělání, říká: Turkanové nás neustále napadají, svahy kolem našich vesnic jsou příliš otevřené a oni toho využívají. Plení, zabíjejí a někdy i znásilňují naše ženy.

17

18 Prameny http://m.rozhlas.cz/nabozenstvi/ranniuvaha/_zprava/ikove- pod-kuzi--241666 http://www.scienceworld.cz/clovek/ikove-kultura- individualistu-5157/ http://casopis.vesmir.cz/clanek/ikove-skutecnost-a-myty http://casopis.vesmir.cz/clanek/ikove-pod-kuzi Colin Macmillan Turnbull – The Mountain People (1972)


Stáhnout ppt "Ikové Zulika Broumová, Barbora Hudcová 9. A 2015/2016 Mgr. Iva Trtíková."

Podobné prezentace


Reklamy Google