Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_142_Familie und Freunde- základ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_142_Familie und Freunde- základ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_142_Familie und Freunde- základ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace AutorMgr. Radmila Šrajerová Průřezové témaČLOVĚK A SVĚT KOLEM NÁS Tématický celekNěmecký jazyk – SLOVNÍ ZÁSOBA Ročník1. Datum tvorby03.06.2013 Datum a místo ověření09.10.2013 Druh učebního materiáluPpt prezentace Anotace Prezentace je určena spíše pro studenty začátečníky, protože se zabývá základní terminologií tématu rodina a přátelé v němčině. Klíčová slovaFamilie, Freunde,Geschwister, Eltern Metodický pokyn Šablona je určen do jedné až dvou vyučovacích hodin. Učitel se může rozhodnout, co ze šablony chce nejvíce využít.. Doporučujeme se soustředit na procvičení slovní zásoby, frází a variant odpovědí

2 Familie und Freunde - základ Mgr.Radmila Šrajerová

3 Wie gehtś? Wie geht es Ihnen? Danke, sehr gut Gut Super, prima Leiwand (österreichisches Deutsch) Na ja, es geht Ach, nicht so gut Auch gut.

4 Familienmitglieder Eltern – Mutter + Vater Kinder – Tochter / Sohn Geschwister – Schwester / Bruder Grosseltern – Oma(Grossmutter) + Opa (Grossvater) POZOR – POJM Eltern, Geschwister, Grosseltern se vyskytují jen v množném čísle, je třeba na to dávat pozor při skloňování a na shodu PO a PŘS U členů rodiny platí podobnost rodů POJM jako v češtině

5 Přivlastňovací zájmena Rozdíl mezi přivl.zájm. (mein, dein, ihr, unser..) a osob.zájm. (er, sie, ich,wir..) Přivl.zájm se skloňují v singuláru jako člen neurčitý ( ein ), v plurálu jako člen určitý (die ) Ich – mein Du – dein Er,es – sein Sie – ihr Wir – unser Ihr – euer Sie, sie - ihr V nominativu přibírají feminima a plurál koncovku – e( meine Tochter, meine Bücher) Maskulina a neutra koncovku nemají (mein Hund, mein Buch)

6 Personalien – Personalangaben ein Formular ausfüllen – Partnerarbeit Personalien – Personalangaben ein Formular ausfüllen – Partnerarbeit Zahrajte si na úředníky a zjistěte tyto informace od spolužáka. Odpovědi si zaznamenejte, následně je představíte ostatním. Familienname – Wie hei βen Sie? Ich heiβe ……….. Vorname – Wie ist Ihr Vorname? Mein Vorname ist ……… Heimatland – Woher kommen Sie? Ich komme aus ……. Geburtsort - Wo sind Sie geboren? Ich bin in …….. geboren. Wohnort – Wo wohnen Sie? Ich wohne in ……. Adresse – Wie ist Ihre Adresse? Meine Adresse ist ………. Telefonnummer – Wie ist Ihre Telefonnummer? Meine Nummer ist …. Familienstand – Sind Sie verheiratet? Nein, ich bin ledig / geschieden/verwitwet. Ja, ich bin verheiratet. Kinder – Haben Sie Kinder? – Ja/nein.

7 Na co je třeba dát pozor!! U složených slov se řídí rod POJM podle poslední části složeniny, př. s Heimatland – e Heimat + s Land r Wohnort – wohnen + r Ort Předložky – se slovesy wohnen a leben se pojí předložka IN, se slovesem kommen AUS Tvar geboren ist/bin.. Je minulý čas slovesa narodit se, proto je složen ze dvou částí, časujeme jen sloveso sein, které stojí na místě přísudku, tvar geboren je příčestí minulé a najdeme ho na konci věty.

8 Časování pomocných sloves „ sein, haben“ Časování pomocných sloves „ sein, haben“ Tato slovesa jsou nepravidelná a také nejčastěji používaná slovesa v němčině, proto je musíme perfektně ovládat. HABEN Ich habe Du hast Er, sie, es hat Wir haben Ihr habt Sie, sie haben SEIN Ich bin Du bist Er, sie,es ist Wir sind Ihr seid Sie, sie sind

9 Zdroje: NIEBISCH, Daniela a Sylvette PENNING- HIEMSTRA. Schritte international 1. Ismaning Deutschland: Hueber Verlag, 2011. ISBN 978-3-19-001851.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_142_Familie und Freunde- základ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší."

Podobné prezentace


Reklamy Google