Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_ZCR_674 65-42-M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Vzdělávací obor: 65-42-M/01  Hotelnictví Tematický okruh: UNESCO Český Krumlov, Telč, Žďár nad Sázavou Téma: Jméno autora: Mgr. Ivana Frýdlová Vytvořeno dne:   Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – UNESCO Český Krumlov, Telč, Žďár nad Sázavou Tento materiál slouží k seznámení žáků s učivem a následnému procvičení látky. Žáci si osvojují znalosti o oblastech ČR. Dokument můžeme využít jak při práci skupinové, tak i při samostatné práci studentů, popřípadě jako opakovací test. Dokument můžeme využít i při maturitním opakování ve čtvrtých ročnících. Využití při hodinách zeměpis cestovního ruchu, seminář z cestovního ruchu.

2 K šlechtickým rodům zařaďte století jejich vlády v Českém Krumlově.

3 10. století Slavníkovci 11. století Přemyslovci 12. století Vítkovci Rok Páni z Krumlova

4 Rok Rožmberkové Rok 1601 Císař Rudolf II.  17. století Eggenberkové 18. století – rok 1945 Schwarzenberkové

5 Přiřaďte, co k sobě patří:

6 Založení hradu Český Krumlov Rok 1250 Dolní hrad - Hrádek
Nejstarší část hradu Zámecké barokní divadlo nejzachovalejší v původním stavu v Evropě Rok 1765 Otáčivé hlediště Rok 1994 Zařazení na seznam UNESCA Rok 1992 Fresková výmalba fasády Hrádku renesance Erbovní znak pětilistá růže Páni z Krumlova Největší rozkvět hradu i města Rod Rožmberků Jádro paláce gotika

7 Telč, doplňte informace:

8 První zmínky o Telči pocházejí ze 13.století.
Největší rozkvět města v ½ 16. století, za vlády ZACHARIÁŠE Z HRADCE, který pocházel z hradecké větve rodu Vítkovců. Italští řemeslníci povolaní na zámek pomáhají měšťanům přestavět gotické příbytky v úhledné domy se štíty a podloubím. Telčský zámek je jedním z klenotů moravské renesanční architektury.

9 Proč je poutní kostel sv
Proč je poutní kostel sv. Jana Nepomuckého u Žďáru nad Sázavou zařazen na seznam UNESCO?  

10 Přehodnocením gotických prvků do čistě barokní podoby vznikl v Čechách na počátku 18. století stavební sloh, označovaný jako barokní gotika, který nemá v Evropě obdobu.

11 Stavitel kostela sv. Jana Nepomuckého?

12 Stavba vznikla podle projektu Jana Blažeje Santiniho-Aichla ( ), českého architekta italského původu. Stavitel překročil všechny dobově platné normy, předběhl dobu o 200 let.

13 Co víte o sv. Janu Nepomuckém?

14 Svatý Jan Nepomucký, také Jan či Johánek z Pomuka,
4 Svatý Jan Nepomucký, také Jan či Johánek z Pomuka, (mezi 1340 a 1350 v Pomuku, dnešním Nepomuku– 20. března 1393 v Praze).

15 roku 1393 na rozkaz Václava IV. shozen do Vltavy Důvod smrti:
Jan Nepomucký byl generální vikář pražského arcibiskupa a mučedník katolické církve, jeden z českých zemských patronů roku 1393 na rozkaz Václava IV. shozen do Vltavy Důvod smrti: spor o jmenování biskupů, volba nového opata kláštera v Kladrubech Václav IV. plánoval z bohatého kláštera zřídit sídelní místo nového biskupství a omezit tak arcibiskupovu moc Jan kritizoval samotného krále Jan nechtěl vyzradit králi zpovědní tajemství královny, jíž měl být zpovědníkem

16 Stavitel pro svou stavbu zvolil určitou symboliku, jakou, co o ní víte?

17 Podle legendy se prý nad tělem Jana Nepomuckého objevila
korunka s pěti hvězdičkami, a proto Santini zvolil pro stavbu symboliku pěticípé hvězdy. 5

18 Symbolika čísla pět Půdorys pěticípé hvězdy 5 vchodů
5 oltářních výklenků 2 x 5 pět kaplí kolem centrálního prostoru 5 hvězd a 5 andělů na hlavním oltáři 3 Symbolika čísla pět

19 6

20 Pojmenujte dané obrázky.

21 Historické jádro Českého Krumlova (1992)

22 B) 3 Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou (1994)

23 2 Historické jádro Telče (1992) C)

24 Konec

25 Seznam použitých zdrojů a literatury
NEUVEDEN. Český Krumlov [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN. Telč [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN. Kostel svatého Jana Nepomuckého (Žďár nad Sázavou) [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 1 NEUVEDEN. google [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 2 NEUVEDEN. google [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 3 NEUVEDEN. google [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 4 NEUVEDEN. google [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 5 NEUVEDEN. google [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 6 NEUVEDEN. google [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4."

Podobné prezentace


Reklamy Google