Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poznámky pro výuku Předmět: Vlastivěda

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poznámky pro výuku Předmět: Vlastivěda"— Transkript prezentace:

1 Poznámky pro výuku Předmět: Vlastivěda
Autor: PaedDr. Miroslava Křupalová Škola: Základní škola pro sluchově postižené, Ivančice, Široká 42 Téma: Ochrana člověka za mimořádných situací Název: Hoří!! Plánované cíle: Vytvořit soubor základních znalostí nutných pro správné jednání v případě požáru Tento výukový program byl vytvořen v rámci projektu Interaktivní tabule a alternativní zařízení. Kurz proběhl ve školícím středisku SIPVZ při OA a VOŠ obchodní, Brno, Pionýrská 23 Námět k přemýšlení: Co to znamená ? „Nepřeceňovat své síly! „Frajeřit“ Vysvětli přísloví: „ Kdo uteče - vyhraje!“

2 Hoří!!! Zazpíváme si HÓ - ŘÍ!
Copyright, 1996 © Dale Carnegie & Associates, Inc.

3 Uvidím požár Představ si, že jedeš s kamarádem na kole na výlet a všimneš si, že kousek od cesty hoří les. Co teď?? Zjišťování zkušeností s požárem: Kdo už viděl opravdový požár a kde?

4

5 Dávám pozor na sebe i na své blízké
Opatrně se přiblížím k požáru a zjistím, jestli je to doopravdy požár. Bacha - nepodceňuji nebezpečí !!! Proč je oheň nebezpečný???? Co se mi může stát???

6 Volám pomoc V případě velkého ohně pomohou jenom odborníci = hasiči.
Už vím! Zavolám hasiče mobilem! Otázka: Co všechno ještě dělají hasiči? Pomáhají - při povodních - při autonehodách

7 Číslo na hasiče znám, je to sto padesát!!! Číslo na hasiče
Jaká důležitá čísla ještě znáte? Číslo na hasiče = 150 Číslo na policii = 158 Číslo na záchranku = 155 Číslo integrovaného záchranného systému = 112 Číslo rodičům =

8 Číslo na hasiče 150 Zkusíme vymyslet básničku na hasiče a číslo 150!

9 Pomoc ! ????? Tady hoří!!???? Zpráva hasičům Co mám hasičům říct???
???????????????????? Pomoc ! ????? Tady hoří!!???? Práce ve dvojicích Potřeby : Každá dvojice potřebuje 3 lepky a fix Úkol: Zamyslete se a napište si na jednotlivé lístečky, co musíte hasičům říct. Lístečky lepit na tabuli a sledovat, na kterých údajích se dvojice shodly.

10 Zpráva hasičům Zpráva hasičům musí být stručná a přesná!!
Společně vytvořit body zprávy pro hasiče.

11 Zpráva hasičům * Co hoří * Své jméno Řeknu: * Kde hoří
Porovnat naše body s výše uvedenými a zhodnotit.

12 Pozor ! Důležité upozornění!!
Hasiči mi zavolají na můj mobil zpět Proč? Kdo nejrychleji správně odpoví?

13 Kontrola Hasiči si kontrolují, jestli je to pravda, jestli to není hloupý vtip ! Zdůvodnit, proč se tyto vtipy nesmí dělat.

14 Čekání na hasiče Co mám dělat než přijedou?
Mám pokračovat v cestě na výlet? Ne! Mám povinnosti …. Práce ve dvojicích Potřeby: papír A4, přeložený na třetiny a fix Úkol Do tří sloupců si zapište co v době čekání na hasiče Musíte dělat -- Můžete dělat --- Nesmíte dělat Sousední dvojice si své výtvory porovnají, vyberou na čem se shodnou a jeden zástupce čtveřice to sdělí ostatním.

15 Moje povinnosti při požáru
Dávám na sebe pozor a zbytečně se nevystavuji nebezpečí !!! Je tam někdo, kdo potřebuje pomoc ? Jestli můžu - pomůžu. Námět k přemýšlení: Jak můžu pomoci? Zadání domácího úkolu: Vyhledej na internetu zprávu o tom, jak školák pomohl při požáru nebo při jiném neštěstí a stručně si zapiš obsah.

16 I já můžu zachránit lidský život

17 Hasiči se blíží Otázky: Která auta blikají při jízdě?
Která auta blikají a houkají? Co to znamená? Jak se musím chovat, když je potkám?

18 Opravdu hoří!!!

19 Pomoc hasičům Ukážu se hasičům - zamávám na ně. Řeknu hasičům, co vím.
Hasičům nepřekážím při práci. Udělám to, co mi hasiči řeknou. Dramatizace Zahrajeme si scénku, jak přijíždějí hasiči k požáru a co jim řeknu a jak se zachovám.

20 Další problémy Co když vidím požár a nemám mobil?
Musím rychle utíkat nebo ujíždět na kole a hledat někoho, kdo mobil má. Otázky: Už se ti někdy stalo, že jsi opravdu potřeboval-a mobil a neměl-a jsi ho? Co jsi v té situaci dělal-a?

21 Všechny telefony mají volání na tísňové linky zdarma!!!!
Další problémy Co když nemám kredit? To vůbec nevadí ! Všechny telefony mají volání na tísňové linky zdarma!!!! Otázky: Kdo ví, co jsou tísňové linky? Kdo vysvětlí, proč jsou tísňové linky?

22 Další problémy Co když hoří u tebe doma?
Když je to malý oheň - zkus ho uhasit. Nejlepší je ohýnek udusit - hodit na něj deku a zašlapat. Ale pozor na elektriku a pozor na plyn. Pokus Kdo zkusí uhasit malý ohýnek - plamínek svíčky - jak na to? Jaké jsou možnosti? Pozor! Zachovat bezpečnostní opatření - svíčku umístit na velký kovový podnos.

23 Ještě větší problém Co když hoří u tebe doma a je to velký oheň?
- Uteč a pomoz utéct i ostatním. - Hasiče volej až z bezpečného místa. - Při požáru je zbytečné frajeřit !!! Námět k přemýšlení: Co to znamená ? „Nepřeceňovat své síly! „Frajeřit“ Vysvětli přísloví: „ Kdo uteče - vyhraje!“

24 Oheň je dobrý sluha, ale špatný pán!!!
Pamatuj ! Oheň je dobrý sluha, ale špatný pán!!! Práce ve skupinách: Připraví si vysvětlení přísloví a uvedou příklady, kdy oheň slouží a kdy panuje.


Stáhnout ppt "Poznámky pro výuku Předmět: Vlastivěda"

Podobné prezentace


Reklamy Google