Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák"— Transkript prezentace:

1 Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák Název prezentace (DUMu): 6. Praktický postup při upínání nástrojů na frézkách Název sady: Frézování v odborném výcviku (pro ročník technických oborů SŠ) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Frézování v odborném výcviku (pro 1. – 4. ročník technických oborů SŠ) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při frézování. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v běžné dílenské výuce při frézování na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na praktický postup při upínání nástrojů na frézkách.

3 Frézy musí být vždy upnuty tak, aby nedocházelo k jejich házení.
Upínání fréz - zásady Frézy musí být vždy upnuty tak, aby nedocházelo k jejich házení. Špatné upnutí by mělo za následek jejich jednostranné namáhání a obrobené plochy by nebyly kvalitní. Z těchto důvodů musíme vždy před upnutím nástroje překontrolovat dosedací plochy (naražení, nečistoty).

4 Upínání fréz – upínací kužely
Upínací kužely - na nástrojích a ve vřetenech strojů se používají kužely METRICKÉ (starší provedení), nebo kužely MORSE. Tyto kužely jsou samosvorné – při rozebírání spojení je musíme vyrážet (téměř identické jsou kužel metrický 32 a morse 4) Metrické kužely - velikost metrického kuželu se uvádí dle největšího ø (např. u metrického kužele 32 má kužel v největším ø 32,2 mm). Metrické kužely existují v mnoha rozměrech, nejčastěji se ale setkáte s metrickými kužely 18, 24, 32, 40  Morse kužely – existují ve velikostech od 0 až po 6

5 kužely metrické Ukázka metrických kuželů, včetně vřetena na stroji do kterého je možno tyto kužely upínat (redukční pouzdra s metrickými kužely 40 a 32 (včetně spojek) – kužely metrické jsou vizuálně i rozměrově velmi podobné morse kuželům, takže zde představíme pouze metrické kužely)

6 Ukázka metrických kuželů
kužely metrické Ukázka metrických kuželů (krátké trny s metrickými kužely 32 a 40 pro nástrčné frézy)

7 Srovnání kuželů metrických a morse
Srovnání kuželů metrických a morse – výběr nejčastěji používaných kuželů METRICKÉ KUŽELY MORSE KUŽELY označ. velký Ø kuželovitost vrchol. úhel 18 18,2 1:20 2˚51'52" 2 17,980 1:20,020 2˚51'40" 24 24,2 3 24,051 1:19,922 2˚52'32" 32 32,2 4 31,543 1:19,254 2˚58'52" 40 40,2 5 44,731 1:19,002 3˚00'52"

8 Upínání fréz – upínací kužely
ve vřetenech strojů se používají také strmé kužely ISO, které nejsou samosvorné (snadněji se rozebírají) ISO kužely – možné rozměry těchto kuželů se kterými se pravděpodobně setkáte během praxe jsou kužely ISO 40, ISO 50 (také tyto kužely existují ovšem ve více rozměrech, podobně jako metrické kužely, které jsme také všechny nepopisovali)

9 kužely ISO Ukázka ISO kuželů, včetně vřetena na stroji do kterého je možno tyto kužely upínat (tři druhy kuželu ISO 40 – 1x krátký trn pro nástrčnou frézu, 2x redukční pouzdro z ISO kuželu na kužel metrický nebo morse včetně jedné spojky)

10 (dva trny pro nástrčné frézy ISO 40 a ISO 50)
kužely ISO Ukázka ISO kuželů (dva trny pro nástrčné frézy ISO 40 a ISO 50)

11 Srovnání kuželů ISO – výběr nejčastěji používaných kuželů
STRMÉ KUŽELY ISO označ. kužele velký Ø kuželovitost vrchol. úhel 40 44,450 3,5 : 12 16˚35‚40" 50 69,850

12 Upínání fréz – frézy s kuželovou stopkou
Frézy s kuželovou stopkou - se vkládají buď přímo do kuželové dutiny vřetene (kužely metrické a morse), nebo je-li kuželová dutina větší než stopka na nástroji, musíme použít redukční pouzdro (včetně spojky).

13 Upínání fréz – frézy s válcovou stopkou
Frézy s kuželovou stopkou – připraveno k použití (fréza válcová čelní s kuželovou metrickou stopkou 18, redukční pouzdro na metrický kužel 32/18 a spojka)

14 Upínání fréz – frézy s kuželovou stopkou
Frézy s kuželovou stopkou - nástroj s pouzdrem spojíme spojkou. Mezi drážkou v redukčním pouzdře a spojkou musí být vždy vůle asi 3 – 4 mm (aby se spojení dalo rozebrat).

15 Upínání fréz – frézy s kuželovou stopkou
Frézy s kuželovou stopkou - jestliže do dutin ISO kuželů chceme upnout nástroj s kuželem METRICKÝM, nebo MORSE tak musíme vždy použít redukční pouzdro. Nástroje se stopkou se strmým kuželem (ISO) se přímo nevyrábějí (velká hmotnost).

16 Upínání fréz – frézy s kuželovou stopkou
Frézy s kuželovou stopkou – připraveno k použití (FVČ s kuželovou stopkou metrický kužel 18 vložen do redukčního pouzdra na ISO 40)

17 Upínání fréz – frézy s válcovou stopkou
Frézy s válcovou stopkou - upínáme do kleštin, které se vkládají přímo do kuželové dutiny vřetene (popř. mezi kleštinu a kuželovou dutinou vřetene vkládáme ještě redukční pouzdro).

18 Upínání fréz – frézy s válcovou stopkou
Frézy s válcovou stopkou – připraveno k použití (FVČ s válcovou stopkou vložena do kleštiny, kleština vložena do redukčního pouzdra na metrický kužel 32, na konci zajištěno spojkou - POZOR na vůli při dotažení asi 3 – 4 mm, která umožní rozebrání (bylo již dříve probíráno))

19 Upínání fréz – frézy s válcovou stopkou
Frézy s válcovou stopkou - upínáme do kleštin, a speciálních hlaviček.

20 Upínání fréz – frézy s válcovou stopkou
Frézy s válcovou stopkou - připraveno k použití (FVČ s válcovou stopkou, kleština a speciální hlavička na ISO 40 + klíč na utažení)

21 Upínání fréz – kleštiny
Kleštiny – kleštiny pro upínání válcových stopek existují ve více variantách a jednotlivé kleštiny stejného typu se dále dělí podle vnitřních průměrů, které jsou schopny upnout.

22 Upínání fréz – frézy nástrčné
Frézy nástrčné - upínáme na trny krátké (letmé), nebo dlouhé.

23 Upínání fréz – frézy nástrčné
Frézy nástrčné - nástroje upnuté na krátkém trnu můžeme upnout na frézku vertikální, nebo horizontální (univerzální). (obr. frézka vertikální a frézka horizontální)

24 Upínání fréz – frézy nástrčné
Frézy nástrčné - dlouhé trny upínáme pouze na frézky horizontální, nebo univerzální.

25 Upínání fréz – frézy nástrčné
Frézy nástrčné - konec dlouhého trnu musí být vždy podepřen v podpěrném ramenu s ložiskem.

26 Upínání fréz – frézy nástrčné
Frézy nástrčné – pro upnutí tohoto druhu fréz potřebujeme upínací trn (který má požadovaný kužel), rozpěrné kroužky (upravují potřebnou délku trnu) a pero (vkládáme do drážky na hřídeli – zabraňuje protočení nástroje) a vše zajišťujeme šroubem.

27 Upínání fréz – frézy nástrčné
Frézy nástrčné – ukázka upnutí nástrčné frézy (FVČ) na trn (trn je opatřen drážkou a těsným perem, které je zde vloženo, dále je zde rozpěrný kroužek, připravená je i nástrčná fréza a šroub pro utažení).

28 Upínání fréz – frézy nástrčné
Fréza nástrčná – připraveno k použití (fréza válcová čelní nástrčná s kuželovou stopkou na ISO 40 – nikdy nezapomeňte řádně dotáhnout frézu klíčem, který je na obrázku také znázorněn, při utahování šroubu upínáme trn do svěráku v místě drážek pro unašeče.)

29 Upínání fréz – frézy nástrčné
Frézy nástrčné - upínání pilového kotouče (bez drážky pro pero) - příprava před upnutím

30 Upínání fréz – frézy nástrčné
Frézy nástrčné - při upínání pilového kotouče (bez drážky pro pero) musí být pero ještě pod rozpěrným kroužkem, který dosedá na nástroj, ve směru od upínací matice nebo šroubu.

31 Upínání fréz – frézy nástrčné
Frézy nástrčné - u dlouhých trnů se snažíme vždy upnout nástroj co nejblíže k vřetenu nebo ložisku (jinak hrozí prohýbání trnu nebo házení nástroje).

32 Upínání fréz – frézy nástrčné
Frézy nástrčné - pokud upínáme nástroj se zuby šikmými nebo ve šroubovici, musíme vždy otočit frézu tak, aby axiální složka síly, která vzniká při obrábění, směřovala k vřetenu, kde je zachycena ložiskem.

33 Upínání vrtacích nástrojů na frézkách
Upínání vrtacích nástrojů s válcovou stopkou – při upínání vrtacích nástrojů s válcovou stopkou můžeme využívat vrtací hlavičky (shora: vrtací hlavičky s kuželem MORSE 32 a 40 (včetně spojek), vrtací hlavička s kuželem ISO 40)

34 Upínání vrtacích nástrojů na frézkách
Upínání vrtacích nástrojů s válcovou stopkou – pokud využíváme vrtací hlavičky s kuželi MORSE nebo METRICKÝMI tak nesmíme nikdy zapomenout na použití záslepky, která nám po dokončení práce umožní tento kužel vyrazit ven!

35 Upínání vrtacích nástrojů na frézkách
Upínání vrtacích nástrojů s válcovou stopkou – pokud nemáme vrtací hlavičku s požadovaným kuželem pro upnutí do vřetene frézky tak je možné tento vrtací nástroj upnout podobně jako frézu s válcovou stopkou za pomoci kleštin

36 Upínání vrtacích nástrojů na frézkách
Upínání vrtacích nástrojů s kuželovou stopkou – při upínání vrtacích nástrojů s kuželovou stopkou nelze jako poslední upnout redukčních pouzdro určené pro vrtačky (ve vřetenu frézky by nebylo místo pro unašeč)

37 Upínání do rychloupínací hlavy na frézkách
Rychloúpínací hlava – jak již název napovídá, jedná se o rychlý způsob upínání a výměny nástrojů (vrtáky, výhrubníky a výstružníky) (spojka, redukční pouzdro na metrický kužel 32 a rychloupínací hlava s detailem na vnitřní část)

38 Upínání do rychloupínací hlavy na frézkách
Rychloúpínací hlava – do rychloupínací hlavy je možno upínat nástroje do pevných nebo výkyvných (volných) pouzder a to i za chodu stroje (z leva: pevné pouzdro (vrtáky, výhrubníky – povrch pouzdra válcový), výkyvné pouzdro (výstružníky - na povrchu pouzdra vystouplý rádius umožňující výkyv)

39 Upínání do rychloupínací hlavy na frézkách
Rychloupínací hlava – zajišťování pouzder v rychloupínací hlavě (provádíme volně rukou) (nahoře otevřená rychloupínací hlava (je možno upínat pouzdra), dole zavřená rychloupínací hlava)

40 Upínání do rychloupínací hlavy na frézkách
Rychloupínací hlava – připravené nástroje pro vrtání, vyhrubování a vystružování v rychloupínací hlavě. (vrták a výhrubník v pevném pouzdře, výstružník ve výkyvném pouzdře) Nástroj uvolníme tak, že rýhovaný kroužek přesuneme nahoru.

41 Upínání výhrubníků na frézkách
Výhrubníky – nám slouží ke zpřesnění díry před vystružováním jejich upnutí je podobné upínání vrtáků (výhrubníky existují s válcovou nebo kuželovou stopkou).

42 Upínání výhrubníků na frézkách
Výhrubníky – je možné upínat také do rychloupínací hlavy s pevným pouzdrem

43 Upínání výstružníků na frézkách
Výstružníky – upínáme do rychloupínací hlavy s výkyvným pouzdrem. Abychom dosáhli správný rozměr a geometrický tvar díry, musí být při vystružování obrobek nebo výstružník upnutý volně.

44 Upínání výstružníků na frézkách
Ukázka výkyvu rychloupínací hlavy s výkyvným pouzdrem (výkyv výkyvného (volného) pouzdra je realizován v rychloupínací hlavě, která je upnuta pevně)

45 Upínání fréz – bezpečnost práce
Při upínání fréz a jakékoliv manipulaci ve vřetenu frézky je nutno mít vždy bezpečně vypnutý stroj, aby během upínání frézy nemohlo dojít k roztočení vřetene!

46 Upínání fréz – bezpečnost práce
Musíme zajistit to, abychom neměli frézu při upínání přímo na ruce, ale mezi frézou a rukou byla vhodná ochrana, např. rukavice (tuto rukavici si nikdy nenasazujeme na ruku).

47 Upínání fréz – bezpečnost práce
Šroub nesmí přesahovat délku vřetene o více jak 100 mm. Po upnutí nástroje nezapomeneme nasadit ochranný kryt. Na vymezení vůle mezi vřetenem a maticí upínacího šroubu se nesmí používat rozpěrné kroužky. Na utahování a povolování matic používáme pouze nepoškozené maticové klíče správných rozměrů. Při přípravě stroje na obrábění upínáme nástroj vždy jako poslední.

48 Jak upínáme frézy s válcovou stopkou?
Závěrečné opakování Jak upínáme frézy s válcovou stopkou? Malá nápověda: (popisovali jsme si celkem 2 možné upnutí)

49 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
Frézy s válcovou stopkou - upínáme do kleštin, které se vkládají přímo do kuželové dutiny vřetene (popř. mezi kleštinu a kuželovou dutinou vřetene vkládáme ještě redukční pouzdro).

50 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
Frézy s válcovou stopkou - upínáme do kleštin, a speciálních hlaviček.

51 Zdroje pro textovou část
PADELKA, J. a kol. UČEBNÍ TEXTY Přípravy na učební téma FRÉZOVÁNÍ: Metodická pomůcka pro mistry odborné výchovy. 1. vyd. Brno: Metodické středisko pro přípravu mládeže na dělnická povolání, 1983. VACH, Josef. Frézař: Technologie pro 1. ročník OU a UŠ. 3. vyd. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, n. p., 1966.

52 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Snímek 48 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Pro všechny ostatní snímky byly používány pouze vlastní fotografie.


Stáhnout ppt "Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák"

Podobné prezentace


Reklamy Google