Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Za předpokladu použití učebnice Čítanka pro 5. ročník a psacích potřeb

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Za předpokladu použití učebnice Čítanka pro 5. ročník a psacích potřeb"— Transkript prezentace:

1 Za předpokladu použití učebnice Čítanka pro 5. ročník a psacích potřeb
O vzniku státní hymny Za předpokladu použití učebnice Čítanka pro 5. ročník a psacích potřeb

2 Osobnost Josefa Kajetána Tyla
Žil v době národního obrození. Hrál divadlo u kočující divadelní společnosti. Později sám psal divadelní hry. Stal se dramaturgem Stavovského divadla v Praze. Jeho prvním dochovaným dramatem je veselohra Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, ve které slepý houslista Mareš zpívá píseň Kde domov můj?

3 O divadle Divadelní hra je literární dílo, ve kterém každá osoba mluví sama za sebe. Divadelní hra se nazývá DRAMA a jeho autor DRAMATIK. Osoba, která vybírá a upravuje díla, která se budou hrát, se nazývá DRAMATURG.

4 Premiéra písně Kde domov můj?
Slovo premiéra znamená _______________. Slovo derniéra znamená _______________. Přečti v učebnici Čítanka pro 5. ročník ukázky Kde domov můj a Od veselohry k hymně. Kdy byla premiéra písně Kde domov můj? Co vyjadřuje slepý houslista touto písní? Proč asi tato píseň získala u lidí takovou oblibu? Kdo složil hudbu k této písni?

5 Státní hymna Státní hymna se hraje při slavnostních příle-žitostech, kdy například? Jak se při hraní hymny chováme a proč? Hymna patří k znakům české státnosti. Jaké ještě další znaky?


Stáhnout ppt "Za předpokladu použití učebnice Čítanka pro 5. ročník a psacích potřeb"

Podobné prezentace


Reklamy Google