Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1"— Transkript prezentace:

1 Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ. 04. 1. 03/3. 1
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 POVRCH ČR

3

4 KRKONOŠE Krkonoše jsou nejvyšším pohořím České republiky.
Leží při hranici s Polskem. Nejvyšší hora Sněžka (1 602 m) je zároveň nejvyšším vrcholem ČR. Příroda v Krkonoších je chráněná, území bylo vyhlášeno Krkonošským národním parkem (KRNAP).

5

6 ORLICKÉ HORY Směrem na jihovýchod sousedí s Krkonošemi Orlické hory s nejvyšší horou Velká Deštná. Vytvářejí souvislý úzký hřeben podél hranice s Polskem.

7

8 JIZERSKÉ HORY Západně od Krkonoš leží Jizerské hory s nejvyšším vrcholem Smrk. Lesy Jizerských hor jsou poškozeny v důsledku znečištění ovzduší z nedalekých průmyslových oblastí.

9

10 LUŽICKÉ HORY Na severu naší republiky při hranicích s Německem se rozprostírají Lužické hory. Nejvyšší horou je Luž. Známější je vrchol Ještěd v blízkosti krajského města Liberec. Je na něm postavena rozhledna zajímavého tvaru.

11

12 KRUŠNÉ HORY Po celé délce naší severozápadní hranice s Německem se táhne pohoří Krušné hory s nejvyšší horou Klínovec. Lesní porost je zde velmi poškozen. Ústecký kraj je totiž průmyslovou oblastí a těží se tady v hojné míře hnědé uhlí. Je tu i mnoho tepelných elektráren, které uhlí spalují.

13

14 ČESKÝ LES Na jihozápadě České republiky se nachází pohoří Český les s nejvyšším vrcholem Čerchov. Oblast Čerchova je známá z pověstí o Chodech – Psohlavcích (neohrožených ochráncích hraničních hor).

15

16 ŠUMAVA Po jihozápadní hranici s Německem a Rakouskem se táhne pohoří Šumava. Jeho nejvyšší horou na území České republiky je Plechý. Část území Šumavy je chráněnou krajinnou oblastí. Nachází se tady také náš největší národní park. Návštěvníci zde mohou vidět horská jezera a horské slatě i část původního pralesa, který v dávných dobách pokrýval většinu našeho území (Boubínský prales).

17

18 BÍLÉ KARPATY MORAVSKOSLEZSKÉ BESKYDY
Na Moravě při hranicích se Slovenskem leží pohoří Bílé Karpaty s nejvyšší horou Velká Javořina a Moravskoslezské Beskydy s nejvyšším vrcholem Lysá hora. V Beskydech je památná hora Radhošť, na jejímž vrcholu stojí kaple se sochou Cyrila a Metoděje. Nedaleko se nachází známá socha Radegasta, pohanského boha úrody a pohostinnosti.

19

20

21

22 JESENÍKY Na severu Moravy se rozkládá pohoří Hrubý Jeseník a Nízký Jeseník. Nejvyšším vrcholem Jeseníků je Praděd. Praděd je po Sněžce druhou nejvyšší horou České republiky. Jeseníky jsou oblíbeným místem lyžařů.

23

24 ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ Ve vnitrozemí ČR se nacházejí vrchoviny a pahorkatiny. Zajímavé svým původem je České středohoří (nejvyšší hora Milešovka), které leží severozápadně od Prahy po obou březích Labe. Rozkládají se tu hory, které jsou původem sopky (dnes už dávno vyhaslé).

25

26 PAHORKATINY A VRCHOVINY
Ve středních Čechách nalezneme Středočeskou pahorkatinu (nejvyšší vrchol Drkolná) a Brdskou vrchovinu (nejvyšší vrchol Tok). Na rozhraní Čech a Moravy se rozkládá Českomoravská vrchovina s nejvyšším vrcholem Javořice.

27 NÍŽINY Při středních a dolních tocích některých řek najdeme úrodné nížiny. Podél středního toku Labe se rozkládá Polabská nížina. Okolo středního toku Moravy leží Hornomoravský úval, při dolním toku Moravy se nalézá Dolnomoravský úval s nejteplejším podnebím u nás. Kolem dolních toků Svratky a Dyje se rozkládá Dyjsko-svratecký úval.

28 Otázky a úkoly: Jak se nazývá nejvyšší hora Čech a zároveň České republiky? Kde leží a jaká je její nadmořská výška? Znáš nejvyšší horu na Moravě? Ukaž na mapě pohraniční pohoří. Které nížiny a vysočiny leží ve vnitrozemí naší republiky? Ukaž je na mapě.


Stáhnout ppt "Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1"

Podobné prezentace


Reklamy Google